Talleres navidad MDN - web

Tallers familiars nadalencs relacionats amb la història romana i medieval en el Museu Dámaso Navarro

Enguany, dins de les activitats de DIDARQ, el 26 i 27 de desembre, en el Museu Dámaso Navarro, es realitzaran dos tallers familiars dedicats a la celebració de Nadal en el passat aprofitant les vacances escolars.

En concret el del dimarts 26 de desembre, entre les 11.30 i les 13.30 h, se centrarà en les Saturnals romanes una festa important anterior a les celebracions cristianes que coincidia amb el solstici d’hivern i que se celebrava en els dies previs al 25 de desembre. En el taller els més xicotets aprendran les similituds i diferències existents entre totes dues celebracions, la romana i l’actual, i realitzaran manualitats relacionades amb aquesta festa.

I el dia 27 de desembre, en el mateix horari, entre les 11.30 i les 13.30 h, el taller didàctic es dedicarà a la celebració de Nadal en l’Edat mitjana, coneixent els costums que tenien les famílies per a festejar aquests dies tan assenyalats com era el naixement de Jesús i elaborant manualitats perquè se les emporten a casa.

Els tallers són gratuïts i per a participar en un o en els dos hi ha dos torns: a les 11.30 i a les 12.30, i has d’inscriure’t prèviament en el whatsapp del Museu Dámaso Navarro 664 41 35 14 o en les nostres xarxes socials, ja que les places són limitades. Aquests tallers s’inclouen en els tallers DIDARQ subvencionats pels Plans Corresponsables de la Generalitat Valenciana.

IMG20231221150128

La columna i els mosaics de Vil·la Petraria viatgen a Roma a una exposició internacional

   

La columna i els mosaics de Vil·la Petraria trobats en les excavacions que es van realitzar en els anys previs en la plaça de *Baix i el carrer Constitució viatjaran a Roma a l’exposició internacional “Les viles de l’Imperi Romà: Arquitectura i sumptuositat” que se celebrarà a la tardor de 2024.


La mostra vol reflectir el luxe que tenien les viles en les diferents províncies de l’imperi.


La setmana passada s’ha posat en contacte l’ambaixada d’Itàlia a Espanya amb el Ministeri de Cultura per a actuar com a mediador amb els ajuntaments de Mèrida, Cartagena, Tarragona, Alcalá de Henares i Petrer i així començar la documentació necessària per a permetre l’eixida temporal d’aquestes peces com a marca la llei de Patrimoni Cultural vigent. El Museu Dámaso Navarro també ha començat la tramitació amb la Conselleria de Cultura per a tindre’l tot preparat, ja que les peces de gran grandària marxaran a l’agost i tornaran al març del 2025.


És una gran satisfacció per a Petrer que el seu patrimoni puga ser vist en la capital de l’imperi juntament amb altres peces de França, Romania, el Marroc, Tunísia i Grècia.

Equipo-personal-2023

Gràcies a totes les persones que heu format part de l’equip del Museu Dámaso Navarro l’any 2023

Com fem des de fa anys, dediquem l’última entrada de l’any de la web del Museu Dámaso Navarro a recordar i agrair a totes les persones que han treballat en el museu al llarg de 2023 i sense les quals haguera sigut molt difícil complir les obligacions i funcions que té assignada la nostra institució.

La seua incorporació al museu i la seua duració han sigut diferents com veurem a continuació: Andrea Mateo i José Catalán, graduats en Història per la Universitat d’Alacant, van guanyar les beques d’Arqueologia i de Museologia respectivament i es van incorporar al gener, desenvolupant el seu treball fins a final d’any. Monika Martínez, estudiant del Grau d’Humanitats en la Universitat d’Alacant i Lucía Contreras, estudiant del Grau d’Història de l’Art en la Universitat de València, van estar en el museu realitzant les pràctiques curriculars de la seua carrera, ja que ambdues són veïnes de Petrer. Conchi Vizcaino es va incorporar a la fi de l’any 2022 dins d’un pla d’ocupació de Labora que va finalitzar a l’octubre del present any, sent substituïda per Mari Carmen Sánchez gràcies a un nou pla de Labora.

Mara Córcoles, Natalia Planelles i Noelia Marcos, de l’empresa SEMUPE, són els qui tots els caps de setmana i festius, tant en el museu com el castell i cases-cova de la muralla, reben als visitants per a transmetre-us la interessant història del nostre passat i les característiques dels monuments.

I finalment, que no per això la menys important, Susi Espinosa, també de l’empresa SEMUPE, que diàriament s’encarrega de la neteja del museu.

Al costat d’ells, no podem deixar que esmentar els companys de les Regidories de Cultura i Patrimoni, Serveis Generals, Intervenció, Tresoreria, etc., i a les empreses i autònoms als quals contractem els seus serveis, ja que cadascun d’ells, des de les seues respectives competències, fan que el museu puga obrir les seues portes en les millors condicions i gestionar les activitats que planifica i que ens han permés renovar el prestigiós distintiu “Q de Qualitat Turística”.

Gràcies, gràcies, gràcies a tots pel vostre treball i dedicació en el Museu Dámaso Navarro per a donar a conèixer millor el patrimoni petrerense.

Equipo-personal-2023
IMG_20230705_112456

El museu rep més de 6.200 visites en 2023, la qual cosa suposa un important increment respecte a l’any anterior

Si en l’última entrada de l’any 2023 recordem a les persones que han format l’equip del museu, en la primera del nou any realitzem el recompte de les persones que han visitat el Museu Dámaso Navarro en els últims dotze mesos.

Els visitants van vindre individualment, en grups familiars o d’amics, o procedents de centres educatius petrerenses i d’altres localitats. Van veure el museu, ens van acompanyar en les variades activitats programades i van visitar les exposicions temporals “El sagrat fet art” i “Rituals de Festa i Foc”.

En total van vindre al Museu Dámaso Navarro 6.224 visitants, sent 4.538 adults (72,9%) i 1.686 menors (27,1%), la qual cosa suposa que han vingut 1.106 persones més que l’any anterior, comprovant com s’ha incrementant notablement el públic adult i ha descendit alguna cosa el públic escolar.

Gràcies a tots els que ens vau acompanyar en l’any passat i desitgem que continueu venint al nostre museu per a participar i veure les exposicions que s’han planificat.

Falles

Petrer tornarà a rodar les tradicionals falles de la Nit de Reis el 5 de gener, a partir de les 17.30 h

L’Ajuntament de Petrer, a través de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i el Museu Dámaso Navarro i en col·laboració amb persones implicades amb aquesta tradició popular com és Vicent Navarro “El Dele”, ha fet una crida perquè, a partir de les 17.30, les veïnes i veïns pugen a l’esplanada del castell per a fer soroll amb paelles i cassoles i rodar falles perquè els Reis d’Orient arriben a Petrer, creant una estampa única a la Vall.

Tradició que, més tard, es trasllada als carrers del centre històric de Petrer, sobretot a la zona del Derrocat, on es continuen rodant les falles i fallons mentre el públic espera l’arribada de la Cavalcada.

Amb l’objectiu de mantindre viva aquesta tradició que es remunta, almenys, a la fi del segle XIX i donar-la a conèixer entre els més xicotets, dins de la programació d’activitats nadalenques, cada any la regidoria de Festes organitza un Taller de Falles perquè xiquetes i xiquets aprenguen a elaborar la seua pròpia falla per al 5 de gener i també coneguen com han de rodar-la.

A més, durant la Cavalcada del Patge Real, que enguany es va celebrar divendres passat 29 de desembre, es van repartir falles entre el públic.

Des de l’any 2021, aquesta tradició està reconeguda per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, juntament amb Els Carasses, com Ben Immaterial de Rellevància Local.

inocente

L’exposició a Roma de les peces de Vil·la Petraria va ser una innocentada del Museu Dámaso Navarro

El passat 28 de desembre en la web del Museu Dámaso Navarro vam informar de l’extraordinària notícia de l’exposició que s’anava a realitzar a Roma amb peces singulars de diferents viles de l’imperi romà.

Encara que no es pot dubtar de la importància de les restes arqueològiques recuperades de Vil·la Petraria i que, per descomptat, podrien formar part, en un futur, d’exposicions nacionals o internacionals, cal reconèixer que va ser la innocentada que anualment realitzem des del museu tenint el patrimoni petrerense com a eix de la broma.

IMG20240111110425luz

Donem la benvinguda a Ángela Belando al Museu Dámaso Navarro per a realitzar les seues pràctiques del Màster d’Arqueologia

Hui s’ha incorporat Ángela Belando Bellot a l’equip del Museu Dámaso Navarro com a alumna en pràctiques curriculars del Màster Universitari d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni de la Universitat d’Alacant.

Ángela és veïna de Monòver i va cursar el Grau d’Història de l’Art en la Universitat de Múrcia i, en iniciar el Màster a Alacant, va decidir realitzar les seues pràctiques externes en el Dámaso Navarro perquè coneixia les diferents activitats que realitzem i volia formar part de les mateixes durant el temps de les seues pràctiques. A més, durant els pròxims mesos farà el seu Treball de Fi de Màster sobre l’evolució de la gestió museística del Dámaso Navarro des de la seua creació en 1999 fins a l’actualitat.

Vol aprofitar aquesta oportunitat per a aprofundir en els temes de museologia, gestió i difusió del patrimoni a partir del treball diari en el museu petrerense com ja ha experimentat atenent els seus primers visitants, coneixent les nostres instal·lacions i preparant els primers documents tècnics que seran necessaris per a futures exposicions.

Benvinguda i esperem que gaudis de les teues pràctiques!

Facebook Càtedra Pirineus

Les Falles de la Nit de Reis de Petrer, difoses per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus

La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, institució de referència en la labor d’investigació, conservació i difusió de les tradicions pirinenques, s’ha fet eco de la tradició secular de les Falles de la Nit de Reis que celebrem a Petrer la nit del 5 de gener. Un vídeo de curta duració de la Cridà dels Reis en el castell realitzat pel professor de la Universitat d’Alacant Santiago Ponsoda, investigador en temàtiques de patrimoni immaterial, ho han compartit en les xarxes socials de la Càtedra de la Universitat de Lleida.

El Museu Dámaso Navarro i la Càtedra han col·laborat en diverses ocasions, la primera d’elles quan l’investigador Marc Ballesté Escorihuela va participar en la trobada El Patrimoni Encés celebrada a Petrer en 2020.

Agraïm a la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus i al professor Santiago Ponsoda el compartir i difondre la nostra tradició, reconeguda com ben immaterial de rellevància local per la Generalitat Valenciana.

IMG20240116113209

Raquel Pardo i David Navarro s’incorporen al Museu Dámaso Navarro com a nous becaris per a 2024

Aquesta setmana s’ha incorporat els nous becaris per a l’any 2024 després del procés de selecció que es va realitzar en els últims mesos de l’any passat. Són Raquel Pardo Tendero, per a la beca de Museologia, i David Navarro Mora, per a la beca d’Arqueologia. En les següents línies els coneixerem un poc millor:

Raquel, natural de Tarazona de la Mancha (Albacete), va realitzar el Grau d’Història i Màster d’Arqueologia en la Universitat de València i actualment cursa el Màster Universitari de Professorat en Educació Secundària, Batxillerat, F.P i E.I. en la Universitat d’Alacant.

Durant la seua formació ha participat en diferents campanyes arqueològiques tant a nivell nacional i internacional, com en la Serra d’Atapuerca o el Parc paleontològic de Krasiejów, a Polònia. Així mateix, ha realitzat diverses estades de curta duració, com la desenvolupada en la Universitat de Jyväskylä, a Finlàndia. En la seua experiència en museus, ha sigut becària en el Vilamuseu de la Vila Joiosa i el  Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi.

Tot això li ha permés especialitzar-se en arqueozoología, obtindre un perfil multidisciplinari i conéixer les nombroses funcions que duen a terme els museus.

David, veí d’Elx, és graduat en Història per la Universitat d’Alacant i ha cursat el Màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni en aquesta mateixa universitat. S’ha especialitzat en època romana, concretament en el tema dels mosaics i les seues implicacions socials i polítiques.

Durant els seus anys de formació, ha col·laborat en diversos projectes d’investigació arqueològica al voltant de tota la província d’Alacant, així com, en un dels projectes museístics que desenvolupa el Museu Escolar de Puçol. També ha tingut l’oportunitat de participar en un projecte internacional a Itàlia. Així mateix, ha començat a desenvolupar la seua professió l’àmbit de l’arqueologia professional, tant en empreses, com de manera autònoma.

Tots dos desenvoluparan durant tot l’any activitats que serviran per a conèixer i valorar millor la nostra història i patrimoni i mostrar-li-la a tots els visitants que acudisquen al museu.

Entrega Q Calidad Museo Dámaso Navarro 3

Petrer va ser present a Madrid per a renovar la certificació “Q” de Qualitat Turística del Museu Dámaso Navarro

El Museu Dámaso Navarro de Petrer, referent cultural a la nostra ciutat, ha renovat la seua Certificació de Qualitat Turística “Q”, atorgada per l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola i Sostenibilitat (ICTE). Aquesta distinció posiciona al museu com un referent de qualitat en l’àmbit cultural i turístic, sent un dels primers a Espanya a obtindre-la. Al nostre país hi ha només 28, dels més de 1.500 museus existents, que hagen sigut reconeguts amb aquest segell de qualitat que s’obté després de superar una exigent auditoria sobre les instal·lacions i els serveis que presta.

El regidor de Cultura, Fernando Portillo, que al costat de l’alcaldessa, Irene Navarro, i l’edil de Turisme, David Morcillo, van assistir anit a la gala de lliurament d’aquests segells de qualitat, ha destacat la importància d’aquesta certificació i el seu impacte en la promoció del turisme cultural en la nostra localitat. “El Museu Dámaso Navarro de Petrer s’ha convertit en un destí de primer nivell per als qui busquen una experiència cultural de qualitat. Aquesta certificació reflecteix el nostre compromís amb l’excel·lència en el servei al visitant i la promoció del nostre patrimoni històric“, va afirmar Portillo.

L’acte va tindre lloc en la Galeria de Cristall del Palau de Cibeles, seu de l’Ajuntament de Madrid, en la qual es van atorgar diferents certificacions a administracions, institucions i establiments que han fet de la qualitat turística el seu principal senyal d’identitat.

A l’acte va assistir el Ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, així com nombrosos consellers i membres de govern de diferents comunitats autònomes, a més d’ajuntaments i empreses i *sub empreses del sector turístic que també han aconseguit aquesta important certificació que és un segell de qualitat del que ofereixen.

El Museu Dámaso Navarro de Petrer ofereix als visitants una experiència única en els quasi 700 m² de superfície útil que es compon, mostrant l’exposició permanent que abasta des del període prehistòric fins al segle XX, i integrant un espai arqueològic on es conserva in situ un forn romà del segle III d. C., així com altres troballes com un mosaic romà o una gran col·lecció d’objectius del passat terrissaire de la població.

“Aquesta certificació “Q” és un reconeixement a l’esforç constant per millorar i oferir una atenció de qualitat i també al treball que realitza el seu director, Fernando Tendero, i els diferents tècnics que han passat i passen per aquestes instal·lacions”, ha conclòs Portillo.