Hormigonado provisinal plaza de Baix (1)

Finalitzen els treballs de protecció provisional dels restes de Vila Petraria

S’estan finalitzant els treballs de protecció provisional dels restes arqueològics que van eixir a la llum durant les excavacions de Vila Petraria. L’actuació sobre la plaça de Baix permetrà donar eixida al trànsit rodat fins al carrer Constitució amb total normalitat. Aquestes intervencions, van ser precedides pel tapat de tota la zona amb una lona geotèxtil i grava, a conseqüència de les persistents pluges primaverals que feien perillar l’estabilitat dels murs romans.

En aquest moment, es troba en fase de redacció de la memòria final de la intervenció arqueològica que està ultimant l’empresa encarregada de l’excavació. En ella, es descriurà tot el procés que s’ha seguit durant la intervenció, així com els resultats patrimonials que donaran un nou valor al context històric de Vila Petraria, demostrant-se la importància d’aquest assentament romà. Quant al futur de la plaça de Baix, ja s’està treballant en un proyecte de reforma de la plaça que incloga la integraciò dels restes monumentals identificats, amb l’objectiud de poder presentar-lo a una línea de subvencions que oferta la Diputació d’Alacant.

IMG-20230628-WA0003

L’Associació COCEMFE visita el Museu Dámaso Navarro i el centre històric de Petrer

Fa uns dies vam rebre la visita d’usuaris de la Associació COCEMFE (Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica) a diversos llocs del nostre patrimoni. L’Associació està formada per membres de Petrer-Alacant, juntament amb persones que venen d’altres llocs d’Espanya, com Saragossa o Màlaga.

La visita va consistir en un recorregut urbà per la plaça de Baix i la plaça de Dalt, finalitzant al Museu Dámaso Navarro de Petrer, on van poder conèixer de primera mà la història i patrimoni del nostre poble que es troba a l’exposició permanent, així com la història del patrimoni litúrgic de l’Esglèsia de Sant Bertomeu que alberga l’exposició temporal “El Sagrat Fet Art”.

Així mateix, volem destacar la importància de l’accessibilitat del nostre museu per a qualsevol persona, ja que forma part del nostre compromís que la cultura arribe a tota la societat.

Esperem que hagueu gaudit de la visita i volem agraïr-vos la vostra bona resposta i participació!

Fins prompte!

 

 

 

IMG-20230623-WA0004

Balanç molt positiu després de finalitzar les visites i tallers didàctics del Museu Dámaso Navarro

Fa uns dies vam donar per finalitzades les últimes visites i tallers amb un balanç molt positiu de les activitats que s’han realitzat des de l’inici del present curs acadèmic en centres educatius de primària, secundària i batxillerat de Petrer i altres localitats arribant a sumar centenars d’escolars.

L’última visita guiada es va centrar en l’època romana d’una manera didàctica i adaptada als alumnes de l’IES La Canal de 1r ESO, que van conéixer com va ser Vil·la Petrària i com van viure en aquest lloc, a més de recórrer les zones ja estudiades que ens permeten aproximar-nos a les dimensions que tindria aquesta luxosa casa amb termes, explotacions agrícoles i producció de material constructiu (rajoles, teules,…).

Des del museu agraïm l’interés del professorat i alumnat que han mostrat tanta curiositat per conéixer el patrimoni històric-arqueològic que caracteritza a Petrer i us esperem en el curs que ve!

IMG20230612134223

Lucía Contreras inicia les seues pràctiques al Museu Dámaso Navarro

Lucía Contreras s’incorpora al Museu com alumna de pràctiques.

La setmana passada es va incorporar Lucía Contreras com alumna de pràctiques curriculars del Museu Dàmaso Navarro de Petrer.

Lucía, que resideix en Petrer, va realitzar el Batxiller humanístic al IES Paco Mollá, i actualment està finalitzant el Grau de Història de l’Art a la Universitat de València. Ha decidit aprofitar aquesta oportunitat per a col·laborar amb la història del seu poble, al qual està molt unida desde xicoteta. Al mateix temps, realitza el TFG sobre “Els dibuixos de Pinazo”, tema poc tractat a pesar de la gran producció de dibuixos de l’artista. Amb aquest tema, també trobem la seua gran passió per la pintura moderna valenciana.

Entre els seus interessos resideix la història, l’arqueología, particularment desde l’àmbit de la restauració, així com la museologia i el patrimoni. També sent gran devoció pel patrimoni inmaterial i aquell lligat a les festivitats locals, en especial a les festes de Moros i Cristians de Petrer, en les quals participa amb la comparsa Berberiscs.

Entre les activitats que desenvoluparà, es troben les d’ajudar amb les labors del museu, i participar en les activitats que aquest ens ofereix, recerca e inventariat de les peces de la pinacoteca, visites guiades i tallers.

Benvinguda Lucía, estem encantats de rebret en el museu!

Instagram DIM Valencià

Celebrem el Dia Internacional dels Museus amb nombroses activitats culturals aquest cap de setmana

 Aquest cap de setmana el Museu Dámaso Navarro celebra el Dia Internacional dels Museus amb un conjunt d’activitats per a tots els públics que es celebraran els dies 17 i 18 de juny. Seguint amb el lema “Museus, Sostenibilitat i Benestar”, volem apropar el patrimoni arqueològic i etnològic centrant la nostra mirada a l’exposició temporal “El Sagrat Fet Art” mitjançant visites guiades i tallers familiars.

Dissabte, 17 de juny

Temples, Història i Patrimoni (Església de Sant Bertomeu). Amb aquesta visita guiada, els assistents podran conèixer de primera mà els secrets del patrimoni religiós de Petrer. La ruta es centrarà a l’Església de Sant Bertomeu, apòstol, on els visitants tindran l’oportunitat de muntar a les dos torres de l’Església, visitar el rellotge del temple i observar els grafitis que es troben als campanaris.

1ª passada – 10 h / 2ª passada – 12 h

Taller familiar. Les Religions a través de la Història. Juga al Museu. Aquesta activitat pensada per a tota la família , joves i majors aprendran l’evolució de les religions i les creences que els nostres avantpassats van tindre al llarg de la Història a partir dels objectes de la exposició permanent i l’exposició temporal “El Sagrat fet Art”.

Passada de matí: 12 h / Passada de vesprada: 18 h

Diumenge, 18 de juny

Taller famiilar DIDARQ. La cultura de l’aigua al Museu. Mitjançant aquest taller familiar joves i adults podran conèixer com s’ha interactuat amb l’aigua al llarg de la Història de Petrer des dels primers assentaments humans fins l’actualitat, des de la interpretació del lema del Dia Internacional dels Museus rel·lacionat amb la sostenibilitat i benestar.

Passada matí: 12 h / Passada vesprada: 18 h 

Des d’el Museu Dámaso Navarro vos animem a participar dins d’aquest cap de setmana cultural i vos recordem que les activitats son gratuïtes e independents, per la qual cosa podeu apuntar-vos a varies d’elles a través dels següents mitjants:

  – Email: museodamasonavarro@gmail.com

  – Whatsapp del museu: 664413514

  – Telèfon en horari de matí: 966989400 ext. 280

  – A través de les nostres xarxes socials

 Vos aguardem!

 

IMG-20230606-WA0005

Aquest dissabte Petrer celebra la “Cremà de la Foguera de Sant Antoni”

Tot està preparat perquè Petrer complisca amb la tradició i celebre el proper dissabte la  “Cremà de la foguera de Sant  Antoni” a l´explanada de l´ermita de Sant Bonifaci.

La concejalia de Festes, en colaboració amb l’Asociaciació d´Amigues i Amics del Museu Dámaso Navarro, la Colla “El Terròs” i la Associació de Veïns Miguel Hernández, durà a terme aquest dissabte 10 de juny la tradicional “Cremà de la Foguera de Sant Antoni”. Es tracta d’una jornada important perquè forma part de la cultura i tradicions de Petrer.

Hem de destacar el paper de col·lectius com la Colla El Terròs , l’ Asociació d’Amigues i Amics del Museu i la Asociació de Veïns Barri Antic en la preservació d’aquesta tradició anys enrere, aconseguint que la Foguera de Sant Antoni no caiguera en oblit.

La jornada començarà aquest dissabte dia 10 de juny a les 11:00 h, a l’ermita de Sant Bonifaci. A aquesta hora està prevista la recepció del material per a la cremà. Tot aquell ciutadà que ho desitje, podrà muntar i depositar objectes i mobles inservibles de fusta que es cremaran a la nit. Ja entrada la vesprada, a les 20:30, està previst un sopar de sopar de cabasset a la plaça de Dalt, des d’on començarà la cercavila (passacarrer) acompanyat per la Colla de “El Terròs” a partir de les 22:00 hores, recorrent distints carrers del casc antic fins arribar a l’ermita de Sant Bonifaci. L’aplegada a l’ermita es produirà a les 23:00 hores, moment en el qual es realitzarà el pregó i l’encesa de la foguera, així com els tradicionals salts. Després de la cremà de la foguera, la nit finalitzarà amb una interpretació de peces i balls variats folk o “balls de la Mediterrània”.

Respecte a la tradició de cremar la foguera, la nit de Sant Antoni era la que, al calendari julià corresponia a la que hui es la nit de Sant Joan. A Petrer es cremaven moltes fogueres en diversos carrers, que posteriorment van derivar en una única foguera conjunta, com una festivitat més popular que es va perdre durant uns anys i va ser recuperada a la década dels huitanta gràcies a col·lectius com “El Terròs”.

Des del Museu Dámaso Navarro, volem dessitjar-vos una feliç “Nit de la cremà” i animar a joves i majors a formar part d’aquesta tradició!