IMG-20230606-WA0005

Aquest dissabte Petrer celebra la “Cremà de la Foguera de Sant Antoni”

Tot està preparat perquè Petrer complisca amb la tradició i celebre el proper dissabte la  “Cremà de la foguera de Sant  Antoni” a l´explanada de l´ermita de Sant Bonifaci.

La concejalia de Festes, en colaboració amb l’Asociaciació d´Amigues i Amics del Museu Dámaso Navarro, la Colla “El Terròs” i la Associació de Veïns Miguel Hernández, durà a terme aquest dissabte 10 de juny la tradicional “Cremà de la Foguera de Sant Antoni”. Es tracta d’una jornada important perquè forma part de la cultura i tradicions de Petrer.

Hem de destacar el paper de col·lectius com la Colla El Terròs , l’ Asociació d’Amigues i Amics del Museu i la Asociació de Veïns Barri Antic en la preservació d’aquesta tradició anys enrere, aconseguint que la Foguera de Sant Antoni no caiguera en oblit.

La jornada començarà aquest dissabte dia 10 de juny a les 11:00 h, a l’ermita de Sant Bonifaci. A aquesta hora està prevista la recepció del material per a la cremà. Tot aquell ciutadà que ho desitje, podrà muntar i depositar objectes i mobles inservibles de fusta que es cremaran a la nit. Ja entrada la vesprada, a les 20:30, està previst un sopar de sopar de cabasset a la plaça de Dalt, des d’on començarà la cercavila (passacarrer) acompanyat per la Colla de “El Terròs” a partir de les 22:00 hores, recorrent distints carrers del casc antic fins arribar a l’ermita de Sant Bonifaci. L’aplegada a l’ermita es produirà a les 23:00 hores, moment en el qual es realitzarà el pregó i l’encesa de la foguera, així com els tradicionals salts. Després de la cremà de la foguera, la nit finalitzarà amb una interpretació de peces i balls variats folk o “balls de la Mediterrània”.

Respecte a la tradició de cremar la foguera, la nit de Sant Antoni era la que, al calendari julià corresponia a la que hui es la nit de Sant Joan. A Petrer es cremaven moltes fogueres en diversos carrers, que posteriorment van derivar en una única foguera conjunta, com una festivitat més popular que es va perdre durant uns anys i va ser recuperada a la década dels huitanta gràcies a col·lectius com “El Terròs”.

Des del Museu Dámaso Navarro, volem dessitjar-vos una feliç “Nit de la cremà” i animar a joves i majors a formar part d’aquesta tradició!

 

 

Añadir un comentario

You must be logged in to post a comment