Concha_Navarro_2

L’arqueòloga Concha Navarro rebrà la Menció d’Honor al Mèrit Cultural de la ciutat de Petrer

L’ alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha anunciat que durà al Consell Municipal de Cultura al mes de setembre la proposta per a que la historiadora i arqueòloga Concha Navarro Poveda siga reconeguda amb la Menció d’Honor al Mèrit Cultural de Petrer. 

Aquesta proposta inclourà que la sala destinada a exposicions temporals del Museu Dámaso Navarro porte el nom de “Arqueòloga Concha Navarro Poveda” com a reconeixement a totes les seus aportacions a l’estudi històric-arqueològic de Petrer. 

Concha Navarro Poveda, nascuda a Petrer en l’any 1949, va cursar la llicenciatura d’Història en la Universitat d’Alacant, on va desenvolupar un extens coneixement sobre les cultures que van viure al territori petrerí, especialitzant-se en les tècniques d’arqueologia i museografia.  

No hem d’oblidar que Concha Navarro ja formava part d’algunes activitats del Grup Arqueològic Petrelense abans d’estudiar la llicenciatura, però gràcies a la seua insaciable curiositat per la cultura i a les influències del seu germà Boni Navarro i als integrants del grup, com van ser Dámaso Navarro o Paco Bernabéu, va poder ser testimoni de troballes tan importants com la que va tindre lloc al carrer Constitución en l’any 1975, on van sortir a la llum les restes arqueològiques d’un mosaic romà, que actualment està exposat al Museu Dámaso Navarro de Petrer i que formaria part de Vil·la Petrària. 

Va formar part del Grup Arqueològic Petrelense, que posteriorment va ser anomenat Grupo Arqueológico Dámaso Navarro com a homenatge al seu fundador, fins la seua dissolució a l’any 2001, quan es va aconseguir un dels principals objectius del Grup: la creació del Museu Arqueològic i Etnològic Dámaso Navarro i la convocatòria d’una plaça per a la seua direcció. 

A l’any 1983 va finalitzar la llicenciatura d’Història i va continuar el camí de la investigació, centrant-se en nombroses excavacions i estudis dels materials arqueològics, destacant les seues intervencions en diversos castells del Vinalopó com el castell de Sax, el de la Mola de Novelda i al de Petrer. L’any 1986 Concha va assumir el càrrec d’arqueòloga municipal i directora del Museu Històric-Artístic de la ciutat de Novelda fins a la data de la seua jubilació l’any 2016.  

Concha Navarro no sols va aportar un valor incalculable a la divulgació científica a congresos y jornades dins de l’àmbit de l’Arqueologia i la especialització de la Castellologia medieval, la museografia o la didàctica, a més ha anat plasmant els seus coneixements en nombrosos llibres, catàlegs, guies didàctiques, articles de revistes especialitzades que inclourien tant el territori provincial com nacional. 

A més, des del naixement de l’Associació Amigues i Amigcs del Museu Dámaso Navarro de Petrer (AMUDANA), l’any 2019 ha sigut la seua presidenta i la seua passió i interés per l’Arqueologia continua percebent-se sense límits a totes les activitats proposades des de l’associació. 

Enhorabona Concha Navarro, sempres és un honor per al nostre museu aquest reconeixement tan merescut!  

Añadir un comentario

You must be logged in to post a comment