2024_02_02_RP_Presentación_actividades_5ªº_aniversario_Museo_Dámaso_Navarro

El 5é aniversari del museu es celebrarà amb activitats arqueològiques, etnològiques, didàctiques i l’homenatge a Concha Navarro

El pròxim 8 de febrer, el Museu Dámaso Navarro commemora el seu cinqué aniversari des de la seua reobertura en les noves instal·lacions del carrer La Font, una efemèride per a la celebració de la qual s’han preparat “unes activitats una miqueta més especials per coincidir amb eixe cinqué aniversari”, ha apuntat el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, que ha estat acompanyat en la roda de premsa del director del Museu, Fernando E. Botiguer i de la presidenta de AMUDANA, Concha Navarro.

Des del propi dijous 8 fins al diumenge 11 de febrer, el Museu ha programat la presentació del documental “L’última xafigà. El conreu de la vinya, el raïm, la verema i el vaig veure a Petrer – Valls del Vinalopó (Alacant)”; la inauguració de l’exposició “La petjada de Roma a Petrer. Les excavacions de Vila Petraria en la plaça de Baix”, que, en paraules del regidor és “ la més potent de les exposicions temporals que hem tingut”, indicat que s’ha fet “una gran inversió i un gran esforç perquè siga molt atractiva per a la gent i molt didàctica pensant en els col·legis”; tallers familiars per a realitzar activitats relacionades amb el període romà i, com a tancament en gran de la celebració, l’acte de lliurament de la Menció d’Honor al Mèrit Cultural a l’arqueòloga Concha Navarro Poveda.

Referint-li a l’acte d’homenatge, l’edil ha destacat que “hem volgut fer-la coincidir amb aquest aniversari perquè una part important que aquest museu estiga hui ací li ho devem al Grup arqueològic i també a Concha que ha estat molt implicada amb el patrimoni de Petrer al llarg de tota la seua vida”. Per part seua, Concha Navarro ha expressat la seua gratitud, manifestant que “estic molt agraïda a l’Ajuntament de Petrer, a tota la corporació, a totes les associacions culturals que han donat suport a aquesta candidatura i al poble de Petrer en general per les mostres d’afecte”.

PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS

DIJOUS 8

La programació especial arrancarà el dijous 8 de febrer, a les 19.30, en el Centre Cultural, amb la presentació del documental “L’última xafigà. El conreu de la vinya, el raïm, la verema i el vaig veure a Petrer – Valls del Vinalopó (Alacant)”. En ell es recull l’evolució històrica de la cultura del vi, centrant-se en la recuperació i digitalització d’un reportatge realitzat en cinta de vídeo Super 8 de començaments de la dècada dels 80, gravat a la casa de Bartolomé Navarro, en el qual es mostra el procés tradicional del cultiu de la vinya, la verema i l’elaboració del vi a Petrer.

Aquest projecte cultural va ser promogut per l’Associació Amigues i Amics del Museu Dámaso Navarro de Petrer (AMUDANA), comptant amb una subvenció per a les activitats culturals atorgada per l’Ajuntament de Petrer en 2023.

Prèviament a la projecció, intervindran dues dels tres codirectors del documental: Vicent Navarro i Tomàs, i Cándido Navarro, productor audiovisual del documental.

DIVENDRES 9

El divendres 9, a les 19.30, serà el moment en el qual la nova exposició temporal del Museu òbriga les seues portes. “L’empremta de Roma a Petrer. Les excavacions de Vil·la Petraria en la plaça de Baix” mostra una selecció de les peces aparegudes en les intervencions arqueològiques que es van realitzar en la plaça de Baix entre els anys 2021 i 2023.

Entre aquestes peces destaca una part del mosaic geomètric pertanyent als banys privats de la vila, i es fa una primera interpretació de les importants restes immobles romans apareguts amb les dues fases documentades: la més antiga corresponent als banys privats (balneum) datats entre el segle I i començaments de l’IV d. C. i, sobre ells, la fase més recent que correspondria a la reurbanització de la vila amb la construcció de grans sales, una de les quals, la de planta basilical, podria correspondre amb una església datada entre finals del segle IV i començaments del VI d. C.

El director del Museu també ha recordat que l’exposició es podrà visitar fins el mes vinent d’agost.

DISSABTE 10

El dissabte 10 de febrer, “dins de l’àmbit romà que tenim, farem unes activitats especials perquè les famílies amb els xiquets vengen a gaudir i conèixer la cultura romana”, ha apuntat el director del Museu, Fernando E. Botiguer.

Per a això, el Museu amplia el seu horari habitual i obrirà d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores.

En els tallers es realitzarà un acostament dels més xicotets al món romà de Vil·la Petraria, realitzant manualitats amb elements d’aquella època com a mosaics o joguets.

Aquests tallers familiars requereixen inscripció prèvia a través de les xarxes socials del Museu (Facebook i Instagram), per whatsapp (664 41 35 14), o per correu electrònic (museodamasonavarro@gmail.com).

DIUMENGE 11

Com a última activitat programada, el diumenge 11 de febrer, a les 12 h del migdia, en el Centre Cultural, tindrà lloc l’acte de lliurament de la Menció d’Honor al Mèrit Cultural a l’arqueòloga Concha Navarro Poveda, aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Petrer a proposta del Consell Municipal de Cultura atenent a la llarga i fructífera trajectòria professional que ha tingut l’homenatjada vinculada al coneixement de la història de Petrer, entre altres àmbits.

 

Tags: No tags

Añadir un comentario

You must be logged in to post a comment