Taller_familiar_expo_Guardianes_de_piedra

El Museu organitza un taller familiar de l’exposició “Guardians de pedra”

Aquest diumenge 30 de gener, el Museu Dámaso Navarro acollirà la primera activitat programada per a commemorar el seu tercer aniversari del trasllat a les actuals instal·lacions al carrer La Font. Es tracta d’un taller dirigit a un públic familiar entorn de l’exposició “Guardians de pedra”, centrada en els castells i fortaleses de la província d’Alacant, que actualment es pot visitar a la sala d’exposicions temporals del Museu de Petrer.

El diumenge, d’11.30 a 13.30, un cavaller protegit amb la seua armadura i emprant reproduccions en 3D, farà viatjar als participants al període medieval musulmà i cristià de la població, quan era Bitrir i Petrer. A més, els assistents també podran gaudir de jocs relacionats amb la temàtica dels castells i tindran l’oportunitat de confeccionar manualment un elm d’armadura que, juntament amb un retallable del castell de Petrer, s’emportaran com a record a casa.

Les persones interessades poden inscriure’s trucant al telèfon del Museu (966989400 – ext. 280), en horari de demà, escrivint un correu a museo@petrer.es o museodamasonavarro@gmail.com o a través de les xarxes socials (Facebook – Museu de Petrer- i Instagram – museu_damaso_navarro).

Homenaje_holocausto_1

En el Museu Dámaso Navarro recordem a les víctimes petrerenses de l’holocaust

Hui es compleixen 77 anys de l’alliberament del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau en el marc de la Segona Guerra Mundial. Per aqueix motiu, la UNESCO va declarar oficialment el 27 de gener com el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat. I el Museu Dámaso Navarro s’ha volgut sumar a aquest homenatge.

En aquest context cal indicar que dos veïns de Petrer van patir la barbàrie dels camps de concentració. Van ser José Amorós Maestre i Pascual Castelló. El primer va morir en el camp de concentració de Mauthausen el 15 d’abril de 1941, mentre que Pascual Castelló, presoner a Buchenwald des del 19 de gener de 1944, va ser alliberat el 15 d’abril de 1945.

Des de fa uns anys, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, va plantejar el projecte “Construint Memòria” per a homenatjar les víctimes de l’Holocaust, creant els “taulells de la Memòria”, unes llosetes vidriades amb les dades de la víctima i l’agraïment de la Generalitat Valenciana per la seua “lluita per la llibertar i la defensa dels valors democràtics”.

El 8 de juny de 2021, la Consellera va entregar als familiars i a les autoritats dels municipis del Mitjà Vinalopó aquests “taulells”, recollint l’alcaldessa i el regidor de Memòria Històrica els corresponents a José i a Pascual, sent depositats en el Museu Dámaso Navarro per a la seua exhibició en l’espai reservat a la Guerra Civil com a homenatge a aquestes persones que van patir en els camps de concentració.

Irene y Esther becarias 2022

Presentem a Irene Agües i Esther Francés, noves becàries del museu per a 2022

Comencem l’any d’enhorabona amb la incorporació aquest matí de les becàries del Museu Dámaso Navarro 2022. Són Irene Agües Escolano, amb la beca d’arqueologia i Esther Francés Galvañ, amb la beca de formació museogràfica. Ambdues desenvoluparan durant tot l’any activitats  que servisquen per a conéixer i valorar millor la nostra història i patrimoni.

Irene és de Novelda i es va graduar en Història per la Universitat d’Alacant, on també va cursar el Màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni i l’especialització en Interpretació del Patrimoni i Guia Turístic. Actualment cursa estudis de Doctorat, en la mateixa Universitat, en l’àrea d’Arqueologia, sobre grafitis històrics. Prèviament a aquesta experiència, ha sigut becada altres museus de la província, per la qual cosa les funcions dels museus se les coneix a la perfecció. També ha participat en diferents campanyes d’excavació arqueològica, obtenint així un perfil multidisciplinari, des de les tasques de camp fins a la posada en valor i socialització del patrimoni.

D’altra banda, des de Biar s’incorpora Esther, qui també és graduada en Història per la Universitat d’Alacant, i també va realitzar el Màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni en la mateixa universitat. Durant la seua activitat formativa es va interessar pel període prehistòric, concretament l’Edat del Bronze en el territori de Villena, realitzant per a això les pràctiques en el museu d’aquesta mateixa ciutat, i participant en diverses excavacions arqueològiques d’aquesta cronologia. Encara així, també ha participat en campanyes  en altres jaciments d’època antiga i medievals.

L’excel·lent formació que tenen les noves becàries reforçarà la investigació, la gestió i les activitats divulgatives que es realitzen des del Museu Dámaso Navarro des dels seus inicis en 1999, amb el reconeixement oficial com a museu en 2001 i, sobretot, des de l’any 2019 quan ens traslladem a les noves instal·lacions, vam obtindre la marca Q de Qualitat Turística i vam ser reconeguts com a servei municipal d’arqueologia.

Irene i Esther, benvingudes a l’equip del Dámaso Navarro!

PROGRAMA MUSEO 2022 (1)

El Museu i AMUDANA organitzen nombroses activitats per a l’aniversari de la reobertura

El Museu Dámaso Navarro i l’Associació Amigues i Amics del Museu Dámaso Navarro de Petrer (AMUDANA) han presentat un complet programa en el marc del tercer aniversari del seu trasllat a les actuals instal·lacions al carrer La Font. “Potenciarem la col·laboració amb altres museus i a recuperar activitats de tallers per a xiquets que s’han vist alterades a conseqüència de la pandèmia”, ha indicat el regidor de l’àrea, Fernando D. Portillo, qui ha reconegut que febrer és un mes molt “especial” per al vaixell almirall de la conservació del patrimoni històric de Petrer.

Per part seua,  la presidenta de AMUDANA, Concha Navarro, també ha abundat en la importància de mantindre relacions amb altres museus i “especialment amb alguns, com el de la Vila Joiosa, el director del qual és Antonio Espinosa, que a més de doctor en Prehistòria i Arqueologia per la Universitat Autònoma de Madrid, té una profunda vinculació amb Petrer, la seua ciutat natal”.

Concha Navarro, juntament amb el director del museu, Fernando E. Tendero, han desgranat el programa que comença l’últim diumenge del mes de gener:

Diumenge, 30 de gener, de 11,30 a 13,30 h – Taller familiar Guardians de pedra

Taller familiar relacionat amb l’exposició Guardians de pedra, centrada en els castells i fortaleses de la província d’Alacant.

Consisteix a explicar la part islàmica i cristiana del museu emprant recreacions en 3D, així com jocs realitzats per personatges medievals. A més hi haurà manualitats i els participants s’emportaran com a obsequi un retallable del castell de Petrer.

Dimarts, 8 de febrer, 11 h. – Vitrina de les donacions

Coincidint amb el dia de la reinauguració del museu en les actuals instal·lacions, es presentarà una nova peça. En aquest cas és un objecte de grans dimensions i relacionat amb la salut. Era habitual en moltes llars de la segona meitat del segle XX.

Dijous, 10 de febrer, 19,30 h – “Els llavis d’Ibèria: de Alon a la Vila Joiosa” d’Antonio Espinosa Ruiz

Conferència relacionada amb la història i el patrimoni de la Vila, que servirà de pròleg a la visita a aquesta població.

Dissabte, 12 de febrer, 11.30 a 13.30 h – Taller familiar excavació arqueològica – Visita guiada a les excavacions de Vila Petraria en la plaça de Baix

Es recrearà una excavació arqueològica en les instal·lacions del museu i amb una temàtica centrada en el període romà. En ella els participants podran experimentar el descobrir objectes i com identificar-los. Al costat d’aquest taller es podran visitar les importants restes arqueològiques apareguts en la plaça de Baix pertanyents a Vila Petraria.

Diumenge, 13 de febrer, 10 a 14 h – Excursió a la Vila Joiosa.

Es visitarà el museu i els monuments més destacats de la ciutat.

Diumenge, 20 de febrer, de 11,30 a 13,30 h – Taller familiar DIDARQ – La Prehistòria

Al febrer reprenem els tallers didàctics d’arqueologia i etnologia dirigits per a tota la família amb l’objectiu d’aprendre divertint-se, En ells, l’historiador Juan Carlos Valero mostrarà com vivien les persones en el llarg període de temps que va ser la prehistòria.

Divendres, 25 de febrer, 16 a 18 h – Visita guiada a l’exposició Etruscos. L’alba de Roma

L’exposició temporal que s’exhibeix en el MARQ d’Alacant s’ha prorrogat a causa de la notable afluència de públic atreta per la qualitat de la mostra. AMUDANA ha concertat dos passes per a la visita guiada abans de la seua clausura definitiva.

La inscripció en les activitats es poden realitzar en els emails: museo@petrer.es o asociacionmuseodamasonavarro@gmail.com, o en el telèfon del Museu Dámaso Navarro 966 98 94 00 ext. 280

20220114_102050

El Museu Dámaso Navarro commemora el seu 20 aniversari com a museu oficial

El 14 de gener de 2002, el Museu Dámaso Navarro de Petrer obtenia el reconeixement oficial com a museu de la Comunitat Valenciana per part de la Conselleria de Cultura i Educació, aniversari que des de la regidoria de Cultura i Patrimoni han volgut celebrar amb la presentació d’un documental que repassa els 20 anys d’història del Museu.

Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha explicat que “encara que el museu va ser inaugurat al juliol de 1999 per les autoritats locals i pels familiars de Dámaso Navarro en l’edifici de la plaça de Baix, 10, on actualment es troba la Tourist Info, no va ser fins al 14 de gener de 2002 quan es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la resolució per la que s’obtenia el reconeixement oficial per part de l’autoritats
autonòmiques”.

Per part seua, el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, ha recordat que “tant la inauguració com el reconeixement oficial del museu va suposar el colofó a dècades de treball i implicació del Grup Arqueològic Dámaso Navarro i de col·lectius compromesos en la recuperació del ric passat petrerí, donant peu a iniciar una labor continuada i progressiva de protecció, investigació i difusió del nostre patrimoni, per la qual cosa el documental que presentem hui també és un homenatge a ells”.

L’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha posat el valor la “gran faena i dedicació” de tot el personal de la regidoria i del Museu al llarg de tots aquests anys i ha agraït el “impuls altruista de el Grup Arqueològic Dámaso Navarro, perquè llavors va ser el caldo de cultiu que hui ens ha portat fins ací, fins a un museu que, com destacàvem en la reobertura d’aquest, mostra tot el passat de Petrer en un entorn pensat per al futur i del qual totes les veïnes i veïns podem sentir-nos orgullosos”.

En els últims anys, la labor continuada de protecció, investigació  i difusió s’ha vist reforçada amb l’obertura en 2019 de les noves i millorades instal·lacions al carrer La Font; l’obtenció de la marca Q de Qualitat Turística; el reconeixement en 2021 com a Servei Municipal d’Arqueologia; i l’inici de plans generals d’investigació, intervencions arqueològiques com les que s’estan realitzant en la plaça de Baix que estan donant resultats excepcionals, i una programació cultural que fan del Museu Dámaso Navarro un museu modern, accessible, atractiu i dinàmic al servei de la història i el patrimoni petrerí.

El documental

Amb motiu del 20 aniversari del reconeixement oficial del museu per part de la Conselleria de Cultura i Educació, la Regidoria de Cultura i Patrimoni ha encarregat a l’empresa petrerina Navarro Produccions Audiovisuals un documental en el qual en aproximadament 20 minutos fa un repàs per la història del museu. Així, arranca amb els desitjos inicials manifestats pel Grupo Arqueológico Petrelense en la dècada dels seixanta, passa per la gestació i inauguració del mateix a la fi de la dècada dels noranta amb el suport decidit de l’Ajuntament; i continua amb el seu desenvolupament en aquestes primeres dècades del segle XXI, arribant fins a l’actualitat, en la qual el Museu Dámaso Navarro s’ha convertit en un referent en la gestió del patrimoni cultural.
En el documental s’inclouen les declaracions de les persones que, bé des dels seus coneixements tècnics o bé des de la seua responsabilitat política, van contribuir a la seua creació, posterior reconeixement oficial, i evolució en aquests vint anys com són Boni Navarro, Concha Navarro, Vicent Navarro, José Miguel Payá, Juan Conejero, Francisco Javier Jover, Fernando Portillo, Fernando *Tendero i Irene Navarro.

P_20211212_134937

El Museu Dámaso Navarro va rebre 3512 visites durant l’any 2021

Com és habitual comencem l’any fent un recompte de les persones que han acudit a visitar el Museu Dámaso Navarro l’any 2021. Un altre any més marcat per la pandèmia, però que no ha sigut obstacle perquè acudiren a visitar-nos interessats per la història i el patrimoni petrerí. Les persones que van acudir individualment, en grups familiars o d’amics, així com des dels centres educatius, ens van acompanyar en les nostres activitats i van visitar l’exposició permanent i les exposicions temporals del museu: “Paleopatologia. La malaltia llegida en els ossos”, de febrer a agost; “Treballant la fusta. La fusteria tradicional a Petrer”, de setembre a desembre, i “Guardians de Pedra. Els castells d’Alacant”, de desembre a setembre de 2022.

El recompte de visitants és el següent: 3512 visitants que han acudit a les nostres instal·lacions durant l’any 2021, sent 2131 adults (61%) i 1381 menors (39%).

Moltes gràcies a tots aquells que heu decidit apostar per la cultura en aquests temps difícils que ens ha tocat viure. El museu està obert a tots, sabent que estem en unes instal·lacions sanitàriament segures i de qualitat, com així ho testifiquen els segells Safe Tourism i Q de Qualitat Turística obtinguts en 2020 i 2021, de la qual poden presumir molt pocs museus a nivell estatal.

FALLES_JPV_(1)

La tradició a Petrer continua amb els falles de la Nit de Reis

5 de gener de 2022.

Falles de la Nit de Reis.

Com cada any, els veïns i veïnes de Petrer rememoren aquesta tradició secular en la qual es roden els falles per a atraure l’atenció dels Reis Mags d’Orient i que puguen portar molts regals a Petrer. A més, des d’enguany, han sigut declarades com be immaterial de rellevància local per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, demostrant així el valor patrimonial que té aquesta tradició en la nostra localitat.

Petrer: Recuperar tradicions  ens convida a la Crida a l’esplanada del castell a partir de les 17.30 h i, posteriorment, a baixar a la trobada dels Reis, participant d’aquesta tradició tan nostra.

Ens veiem al castell!!!