Refugio1

Finalitza l’excavació del refugi de la plaça de Baix a causa de despreniments del terreny

El refugi antiaeri de la Guerra Civil existent en la plaça de*Baix no podrà recuperar-se ni musealitzar-se íntegrament per a fer-ho visitable tal com es tenia previst. Així ho han anunciat aquest matí el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, i el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando E. Tendero.

Portillo ha explicat que en el transcurs de l’excavació arqueològica efectuada per a buidar l’accés al refugi, es va comprovar com una part de la galeria estava col·lapsada a causa de l’acció de les arrels dels arbres, “la qual cosa dificultava la continuació perquè existeix una gran perillositat per als treballadors, la qual cosa ens ha portat a desistir”.

Per part seua, Fernando E. Botiguer ha recordat que els treballs arqueològics van començar al començament de juliol en la zona on “teníem referències bastant encertades des de l’any 2006 d’on podia trobar-se l’entrada al refugi, i llavors vam ser a tir fet per a localitzar-la”. Els primers dies es va intervindre amb una excavadora giratòria i posteriorment, per la profunditat que anava aconseguint l’excavació, amb mitjans manuals. Fins a la paralització dels treballs s’han tret a la llum tres trams d’escales, aconseguint una profunditat de 7-8 metres des del nivell del carrer. “Encara ens quedaria molt per a poder aconseguir galeria, si tenim en compte que el refugi de la Ciutat sense Llei està a uns 12-15 metres de profunditat”, ha indicat el director.

A causa d’aquesta situació, des de la regidoria d’Urbanisme ja s’està estudiant la millor forma per a integrar els tres trams d’escales descoberts i l’entrada del refugi en el projecte previst de remodelació de la plaça de Baix. “El que ens agradaria és fer alguna cosa semblança al que es va fer en el seu moment amb el forn romà al carrer La Font, que és visible a través d’un sòl de cristall xafable. Estem treballant perquè es puga fer alguna intervenció d’aqueix tipus per a valorar aquestes restes arqueològiques amb tant de valor per a la ciutat”, ha subratllat l’edil.

WhatsApp Image 2021-07-15 at 12.01.03 (4)

Al juliol seguim amb les visites didàctiques per a grups en el Museu Dámaso Navarro

L’estiu també és una bona època de l’any per a aprendre junts. Així ho han comprovat els alumnes i les alumnes del centre de formació Gnosi de Petrer. En la seua visita al museu, han volgut realitzar els tallers didàctics. Per als més xicotets: el mosaic romà ha tret el seu costat més creatiu i han emplenat una reproducció del mateix amb diferents colors imitant aquest sòl romà. D’altra banda, els participants de primària s’han posat en la pell dels historiadors realitzant el taller d’arqueologia. I també en el museu van vindre a conéixer la nostra col·lecció els usuaris del centre ocupacional El Molinet, de Monòver.

Els principals monuments de Petrer com són el castell i les cases-cova de la muralla, amb els sempre agradables 20é en aquests dies de calor, són un altre atractiu per a gaudir d’una jornada diferent. Durant l’estiu els turistes també passegen pels carrers de Petrer acompanyats del bon temps i els tècnics del museu van acompanyar el dimecres a un grup de joves que va aprendre la història del Bitrir i del Petrer baixmedieval. Ells van quedar molt satisfets de la visita i nosaltres molt agraïts per l’interés que van mostrar.

Moltes gràcies a tots per vindre a conéixer la nostra història i monuments!

LOcalizado refugio guerra civil (1)

Localitzada l’entrada al refugi antiaeri de la plaça de Baix

La setmana ha començat amb l’excavació arqueològica en la plaça de Baix a la recerca del refugi antiaeri. Després d’uns dies llevant farciments recents amb mitjans mecànics, hem començat a tindre resultats positius ja que ha sigut localitzada l’escala d’accés a aquest vestigi de la Guerra Civil que va ser construït per les veïnes i veïns per a protegir la població dels bombardejos.

Des de la localització dels escalons s’ha canviat el sistema d’excavació ja que s’ha passat de fer-la amb maquina excavadora a realitzar-la manualment amb un equip de quatre operaris. Actualment l’objectiu principal és el desenrunat de l’entrada al refugi i saber la situació de conservació en el qual es troba. Les excavacions han arribat a una profunditat de 3,4 metres fins al primer replà, avançant de manera sistemàtica en l’excavació previsiblement durant les següents setmanes.

Depenent del seu estat de conservació, l’Ajuntament decidirà si el pot fer visitable després de les obres de consolidació i posada en valor que s’inclourien en el del projecte de rehabilitació integral d’aquesta plaça, del Derrocat i part del carrer Gabriel Payá.

De moment, continuem baixant al refugi esglaó a esglaó.

IMG-20210521-WA0001

La maqueta de la vila de Petrer creada per Nuria Barrero

Fa unes setmanes vam tindre el plaer de tornar a veure en el museu a Nuria Barrero Sánchez i a comentar i admirar de nou una de les seues obres que està exposada a les nostres sales: la maqueta de la vila medieval de Petrer.

Aquesta obra, que uneix treball artístic i documentació històrica a parts iguals, és una maqueta històric-conceptual que interpreta com seria el nucli urbà de Petrer en el segle XV emprant per a això les evidències topogràfiques, documentals i arqueològiques. Núria la va realitzar amb fusta de bassa marina, contraxapat, moltes hores i molt afecte, com a projecte de fi de cicle de l’Escola Superior d’Art i Disseny d’Alacant fa més de 10 anys, obtenint la màxima puntuació, i va estar exposada al castell fins que es va incorporar en 2018 a l’exposició “Petrer. Arqueologia i museu” en el MARQ i, posteriorment, com a part de l’exposició permanent del nou Museu Dámaso Navarro, perquè és un element visual, interpretatiu i, per què no dir-ho, artístic, que permet fer-nos una idea bastant precisa de com seria la vila de Petrer en aquells anys.

Des que es va plantejar dur a terme aquest projecte, ja tenia al cap donar-la a l’Ajuntament perquè el públic que s’acostara primer al castell i després al museu, coneguera l’urbanisme petrerí, amb el castell coronant el turó, La qual cosa no podia pensar és que fora un element fonamental integrat en la nova i espectacular museografia del Dámaso Navarro.

Aquesta maqueta és un atractiu més dels molts que ofereix el museu als quals els agrade la història i conéixer el nostre passat. Sou benvinguts. I si a més voleu conéixer les obres les recents que ha creat aquesta jove artista petrerí, la podeu seguir en les seues xarxes socials @nuriabarrero_artistaplastica.

Moltes gràcies Nuria!

Layra_Boyer_2

La historiadora de l’Art Laura Boyer s’incorpora al museu per a realitzar les seues pràctiques curriculars

La setmana passada es va incorporar al Museu Dámaso Navarro la jove historiadora de l’Art noveldense Laura Boyer Garrapiso, qui està realitzant un Màster Propi de la Universitat de València en Anàlisi i Autenticació d’Obres d’Art. Laura va decidir realitzar les pràctiques curriculars en el nostre museu ja que coneixia les instal·lacions i les nostres activitats i va pensar que podria traure un bon aprofitament professional del temps que passe amb nosaltres. Durant els seus estudis a València va realitzar una sèrie de cursos de formació de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la UV com: English for Art Historians i Introducció al Mercat de l’Art.

Laura vol enfocar les seues pràctiques cap a la conservació i la protecció del patrimoni històric i cultural mitjançant la correcta catalogació de les obres, per a això té experiència a nivell de pràctiques curriculars realitzades durant el grau en Història de l’Art en el Col·legi Major Rector Peset, fent les tasques habituals en gestió de Patrimoni cultural.

Actualment està opositando per a accedir al cos superior tècnic d’administració cultural de l’Administració de la Generalitat amb la finalitat d’accedeix a un lloc de treball com en Conservadora de Museu.

Benvinguda al museu Laura!