Taller arqueología1

A l’abril continuen els tallers didàctics del Museu Dámaso Navarro

Els escolars dels col·legis Virrei Poveda, Rambla *dels Molins i Santo Domingo *Savio van tornar de les vacances de Setmana Santa plens d’energia i així ho hem pogut veure en els tallers i visites que hem realitzat aquestes últimes setmanes en el Museu Dámaso Navarro amb totes les mesures de seguretat exigides per la covid-19.

El castell i  les cases cova de la muralla han fascinat a l’alumnat de 3r de primària del col·legi Rambla dels Molins. Han pogut aprendre sobre la història dels períodes musulmà i cristià i s’han quedat amb ganes d’entrar a la presó del castell… Una pena, perquè haurien coincidit amb Pedro, el nostre presoner perpetu que està tancat des de fa anys en el calabós.

El col·legi Virrei Poveda va visitar el nostre museu amb els grups de 4t de primària de la mà de l’equip del museu Daniel, Carolina i Lola, i els de 6é de primària van fer el taller d’arqueologia. A tots ells els va agradar molt el taller i van anar resolent les proves que els plantejàvem posant-se en la pell de curiosos investigadors de la història de Petrer que observen i analitzen les restes arqueològiques i objectes etnològics exposats a les sales.

Però això no ha sigut tot. Les portes de Vil·la Petraria s’han obert per a rebre als alumnes i alumnes de 1r de l’ESO de l’IES Santo Domingo Savio. El mosaic i el forn romà sempre causen expectació així com el recorregut per l’antiga vila romana, imaginant com seria aquesta durant els segles I-VI d. C., quan estava habitada.

Ens encanta demostrar que la història pot ensenyar-se d’una altra manera, incorporant noves metodologies per a crear diferents experiències en el procés d’aprenentatge per part de l’alumnat de primària i secundària.

Gràcies per vindre i us esperem amb noves activitats!

Falles-Carasses_BIRL

Els falles de la nit de Reis i Les Carasses han sigut declarades Ben Immaterial de Rellevància Local

Els falles de la nit de Reis i les danses de les Carasses, dues de les tradicions més arrelades, longeves i amb valor patrimonial de Petrer, ja són Bens Immaterials de Rellevància Local, d’acord amb el reconeixement per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.
Fernando Portillo, regidor de Cultura i Patrimoni, ha recordat que va ser aproximadament “fa any i mig quan iniciem la tramitació” amb la remissió a la Conselleria d’un informe en el qual s’explicaven les característiques de totes dues tradicions “i per fi hui s’han fet realitat”, alguna cosa que la regidora de Festes, Ana Tortosa, ha qualificat com “una celebració perquè és una cosa molt positiva per a Petrer i per a la continuïtat de les tradicions”.
Portillo ha precisat que aquesta declaració “suposa un reconeixement a aquestes dues festivitats que no organitzen cap col·lectiu en particular, sinó que naixen de l’espontaneïtat dels veïns i veïnes; dues festivitats que han passat per èpoques molt complicades”. El regidor no ha volgut oblidar-se, amb paraules d’agraïment, de “molta gent que porta barallant durant molts anys per a mantindre aquestes tradicions com Vicent Navarro “Dele”, Reme Vera, Reme Millá o la Colla El Terròs, pel seu compromís especial amb aquestes festivitats”.

Aquest reconeixement comporta l’esforç i compromís de l’Ajuntament per a continuar promocionant, fomentant i conservant aquestes tradicions que, tal com ha recordat Fernando E. Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, se celebren a Petrer des de finals del segle XIX.

Falles__Reis_2018
Carasses_2019