Interior Castillo Petrer

El Dia de Santa Bàrbara se celebrarà al Castell de Petrer i els seus calabossos

Diumenge que ve 1 de desembre es commemora el Dia de Santa Bàrbara, una efemèride que tradicionalment a Petrer se celebrava al Castell. Era habitual pujar a la fortalesa, esmorzar i testificar l’ocasió amb un grafit en les seues parets: una tradició que es va desenvolupar durant el segle XX fins que en la dècada de 1970 es va posar fi en iniciar-se les obres de rehabilitació de la fortalesa. No obstant això, com altres anys, el Dia de Santa Bàrbara se celebrarà amb una planificació especial al Castell de Petrer per a tots els veïns i turistes que acudisquen, organitzat per la Concejalia de Cultura i Esport de l’Ajuntament de Petrer i el Museu Dámaso Navarro.

Des de les 11.00 fins a les 14.00 es podrà accedir al Castell de Petrer i rememorar la tradició de realitzar grafits en les parets, aquesta vegada amb un llenç de paper que s’exhibirà durant la resta de l’any. Així mateix, com a esdeveniment especial, es podrà entrar als calabossos de la torre, on es realitzarà una breu explicació dels grafits del seu interior. D’altra banda, des de l’Oficina de Turisme es realitzarà un Bucaner Aventurer d’Advent, una activitat per als més xicotets que recorrerà el centre històric, el Museu i el Castell, realitzant diverses proves. Finalment, a la Sala Noble del Castell hi haurà un contacontes. Una ocasió de luxe per a veure el Castell de Petrer i els calabossos, oberts únicament durant tres dies a l’any.

Per a més informació de totes les activitats, pots posar-te en contacte amb el museu a través dels seus canals habituals, o amb Turisme de Petrer per a inscriure’t en el Bucaner Aventurer.

FOTO_ Aělvaro Ruiz Paredero-2

Nova ruta cultural: grafitis del centre històric de Petrer

Diumenge que ve 24 de novembre, a partir de les 11h en la plaça de Baix, donarà començament una nova ruta cultural pel nostre centre històric que posarà en valor obres d’art amb les quals convivim diàriament i a les quals, a vegades, no prestem l’atenció que requereixen: els grafitis.

En aquesta ruta, dissenyada per Lola Vidal Verdú, estudiant del Grau d’Humanitats de la Universitat d’Alacant que va fer les seues pràctiques en el Museu Dámaso Navarro el juny passat, recorrerem algunes de les més significatives obres d’art urbà de la nostra localitat. Obres artístiques, realitzades a base de pinzell i esprai, van ser creades dins de les activitats de ArtenBitrir. Lola Vida, la qual havia realitzat un estudi sobre l’art urbà de Petrer, va plantejar a la Regidoria de Cultura i Patrimoni la possibilitat de realitzar aquesta ruta per a explotar el potencial cultural, artístic i turístic d’aquestes obres.

La ruta, organitzada pel Museu Dámaso Navarro i la Regidoria de Cultura i Patrimoni de Petrer, serà lliure i gratuïta, amb una duració estimada d’1 hora 30 minuts, amb eixida a les 11h des de la plaça de Baix. En aquesta, es visitaren 8 grafitis artístics i monumentals que decoren algunes dels nostres carrers i places més emblemàtiques. Per a més informació, consulta amb el museu a través dels canals habituals de contacte.

Cartel Jornada Piedra Seca (Caixapetrer)

El pròxim 22 i 23 de novembre es realitzarà la I Jornada de Construccions en Pedra Seca a Petrer

Divendres que ve 22 de novembre se celebrarà la I Jornada de Construccions en Pedra Seca a Petrer, organitzada per Obra Social Caixapetrer. Unes jornades coordinades per Concha Navarro, historiadora i presidenta de l’Associació d’Amigues i Amics del Museu Dámaso Navarro, i que compten amb la col·laboració de multitud d’associacions, institucions i empreses, entre les quals es compten l’Ajuntament de Petrer i el Museu Dámaso Navarro.

Les jornades s’iniciaren aquest divendres 22 a les 16.00 amb una jornada teòrica a l’Aula de Formació de Caixapetrer (C/ Sant Bartolomé, 2 – PETRER) en les quals participaran al voltant de vuit especialistes en la investigació, conservació i posada en valor de béns patrimonials construïts amb la tècnica de la pedra seca. Les jornades finalitzaran amb un taller pràctic impartit el dissabte 23 a partir de les 9.00 en la Finca “Ferrusa” a Petrer. Per a participar s’haurà d’inscriure gratuïtament a través del següent correu electrònic: sscc@caixapetrer.es

Des del Museu Dámaso Navarro confiem en l’alta participació d’unes jornades molt interessants, des d’un punt de vista científic i divulgatiu, i esperem que siguen tot un èxit. A continuació, compartim el programa de mà d’aquestes jornades:

sdr

Comença el curs escolar en el Museu de Petrer: visita del Col·legi Reina Sofia

Com tots els cursos escolars, el Museu Dámaso Navarro obri les seues portes als col·legis i instituts de Petrer que vulguen complementar els continguts impartits en les classes amb l’oferta educativa que oferim. Per a això, comptem amb un total d’11 activitats adaptades per a tots els nivells educatius, des d’Infantil fins a Batxillerat, que pot conèixer millor a través d’aquesta mateixa pàgina web.

Per a obrir enguany escolar amb les visites al museu, hem començat amb les classes d’Infantil de 5 anys del Col·legi Públic Reina Sofia de Petrer el passat 7 de novembre. Més de 60 infants van recórrer la Història de Petrer al costat dels guies del museu, els quals els van convidar a realitzar diferents activitats i jocs amb algunes repliques de peces arqueològiques i etnològiques. Totes les eines necessàries per a ensenyar-los la importància històrica de la nostra vila i l’evolució de l’ésser humà en les nostres terres. Així, han pogut fer farina tal com es feia en la Prehistòria, han tocat una tarija islàmica, han vist els grafitis animats del Castell i han après a com es feien les sabates a Petrer abans de l’arribada de les fàbriques. I, finalment, i com a colofó final, la realització del seu propi mosaic amb adhesius que s’han pogut portar a casa. Una experiència molt enriquidora que segurament la recorden de grat i repetisquen novament en una altra ocasió.

Visita al Museu del Col·legi Reina Sofia Petrer

P_20191105_105043

El Museu Dámaso Navarro de Petrer viatja a la Prehistòria al costat dels alumnes de 4 anys del Centre Santo Domingo Savio

La Prehistòria és un dels períodes més fascinants de la història de la humanitat, perquè és en aqueix període on es va iniciar el camí cap a les societats desenvolupades que som avui dia. Conèixer el nostre origen és molt important per a entendre el nostre present i futur i, és per això que, des del Museu Dámaso Navarro oferim una maleta didàctica per a acostar aquesta interessant època als més xicotets.

Dimarts passat 5 de novembre, el museu es va desplaçar fins al Centre Santo Domingo Savio per a realitzar un viatge en el temps amb dos grups d’alumnes de quatre anys. Al costat de Fernando i Ismael, companys del Museu Dámaso Navarro, els xiquets i xiquetes van veure com es vivia fa milers d’anys quan érem una societat de caçadors-recol·lectors i, més tard, agricultors i ramaders. Després d’aprendre com aconseguien el menjar, on vivien o com es vestien, van realitzar mòltaes de blat amb un molí de mà emulant als nostres avantpassats.

Finalment, l’activitat va concloure amb un recorregut per l’art rupestre paleolític i neolític. Al costat dels companys del museu van dibuixar l’animal que van decidir -en aquesta ocasió dos mamuts-, i els van pintar en la paret amb les seues pròpies mans, com a autèntics artistes rupestres.

"Templos e Historia"

Cap de setmana de rutes: “del Vinalopó a l’exili” i “Temples i Història” a Petrer

Com ja és habitual des de fa mesos, les Regidories de Cultura i Patrimoni, així com la de Turisme, organitzen una sèrie d’activitats i rutes durant el cap de setmana perquè visitants i veïns puguen gaudir del nostre patrimoni d’una forma diferent. El passat cap de setmana van tenir lloc dues rutes simultaneges pel nostre centre històric: “Temples i Història” i “del Vinalopó a l’exili”.

L’Església de Sant Bartolomé, apostol va ser la protagonista en aquesta ocasió de la ruta “Temples i Història” dissabte passat 2 de novembre; una ruta que posa en valor el patrimoni religiós de la nostra localitat amb explicacions especialitzades dels seus elements més destacats. En aquesta ocasió, una vintena de persones va poder visitar l’interior d’espais inaccessibles de l’església, com les dues torres del campanar. Acompanyats pel director del Museu Dámaso Navarro, Fernando E. Tendero, van poder visitar l’interior d’aquestes torres, on encara es conserven algunes inscripcions i grafitis que veïns i visitants van realitzar en èpoques passades en les quals mostren missatges al·legòrics, noms i dates importants per al seu record, i fins i tot dibuixos de personatges famosos de l’època en què es van dibuixar, com Popeye. Una experiència molt interessant que va acabar amb un concert en acústic a càrrec de Ecomut – Associació de Guitarra Clàssica PIMA que va congregar a una trentena d’assistents.

El diumenge 3 de novembre una trentena de persones va passar pel centre històric de Petrer en la ruta “del Vinalopó a l’exili”, una iniciativa conjunta dels ajuntaments de Petrer, Elda i Monòver que posa en valor els vestigis patrimonials que van ser protagonistes dels últims dies de la Guerra Civil a la nostra comarca, com el refugi antiaeri del Altico o el Fondó. El nostre guia Iván Hernández va acompanyar a aquest nodrit grup de visitants a través de les places de Baix i de Dalt, per a acabar amb les explicacions en el Altico de la por als bombardejos per la població civil i la importància de Petrer i de la finca del Poblet com a lloc de residència de l’últim president del govern de la Segona República, Juan Negrín, abans de marxar a l’exili.

En definitiva, aquest cap de setmana han permès a unes 60 persones conèixer millor la nostra localitat i la seua Història. Uns visitants la seua majoria procedents de Petrer i Elda, però també de Múrcia, Elx, Alacant i Madrid, en una experiència de la qual van quedar enormement satisfets i que segurament tornen a repetir en una nova ocasió.

_DSC0006

La 3ª fase d’obres del Museu Dámaso Navarro es durà a terme en 2020

La tercera fase d’obres del Museu Dámaso Navarro es durà a terme en 2020 i permetrà finalitzar la sala d’exposicions temporal, la sala de tallers, els despatxos i la segona zona de banys, amb una subvenció de 137.239 € de la Diputació d’Alacant, tal com ha anunciat aquesta setmana el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo.

L’Ajuntament de Petrer ha previst que la licitació del projecte es duga a terme durant aquest mes de novembre amb la intenció que durant els primers mesos de 2020 es puguen començar les obres el període d’execució de les quals serà de tres mesos aproximadament. A més de la finalització de les dependències interiors del Museu, també s’acabarà el tractament de la façana orientada al carrer l’Horta.

El Museu Dámaso Navarro es va inaugurar al febrer de 2019 i durant aquests primers 9 de mesos d’activitat ha rebut la visita de més de 6.500 persones, doblegant les xifres de l’últim any d’activitat completa del museu (any 2017). Amb la finalització d’aquesta tercera fase, donarem per concloses les obres que van començar al febrer de 2018 i que han suposat la renovació completa de la museografia de l’antic Museu Dámaso Navarro, amb nous equipaments i infraestructures concordes a les necessitats dels visitants del segle XXI.

sdr

Descendent sevillà de l’Oncle Galbis visita Petrer a la recerca del bust del seu avantpassat

Divendres passat 25 d’octubre vam tenir l’agradable sorpresa de rebre en el Museu Dámaso Navarro a Francisco Javier Cifuentes Calvo, descendent de l’il·lustre petrerense oncle Galbis, reconegut artesà fuster d’inesgotable aragonesa i enginy.

A manera de crònica, passat el migdia va arribar al museu una parella jove interessada a conèixer el nostre patrimoni arqueològic i etnogràfic. Sense dilació, se’ls va realitzar una xicoteta explicació del museu i la seua exposició i se’ls va convidar a recórrer les seues sales. No obstant això, en comptes de seguir l’itinerari habitual, en finalitzar el recorregut, van retrocedir sobre els seus propis passos per a preguntar sobre l’existència del bust d’un personatge il·lustre d’inicis del passat segle, concretament el de José Verdú, conegut pels seus contemporanis com l’oncle Galbis. De seguida, el nostre company del museu, Ismael, els acompanye per a realitzar una visita virtual per les cases-cova de la muralla gràcies a la pantalla tàctil instal·lada a la sala d’etnografia. Allí, van poder comprovar que la imatge escultòrica de la qual parlaven era el que es troba sobre el piano de la sala dedicada a la música.

Després de la localització del bust modelat en 1911, la parella va revelar que el xic, d’origen sevillà, era descendent de José Verdú i, emocionats, no van dubtar a pujar a visitar la imatge del seu avantpassat. Tal com ens va explicar Francisco Javier Cifuentes, la descendència sevillana de l’oncle Galbis es deu a la migració dels seus familiars a la capital andalusa per a exportar allí la indústria del calçat. Una vegada a les cases-cova, realitzem la fotografia que il·lustra aquesta notícia i que, sens dubte, demostra que la nostra història es manté viva fins i tot més enllà de les fronteres del terme municipal, on estem encantats de rebre a entusiastes de la cultura i, més encara, quan ens brinden moments entranyables com aquest.

Sents curiositat per saber qui va ser José Verdú, l’oncle Galbis? No dubtes a consultar el llibre d’Hipòlit Navarro Villaplana (1996): 60 anys d’història local, disponible a les biblioteques de Petrer.

Francisco Javier Cifuentes amb el bust del seu avantpassat
José Verdu l'"Oncle Galbis"