Viaje Guadarrama Petrer 2020

Història i memòria en el viatge al capdavant de Guadarrama

Com ja es va anunciar en les setmanes prèvies, el Museu Dámaso Navarro va participar en el viatge organitzat per la Comissió Cívica de Memòria Històrica d’Alacant al capdavant de Guadarrama per a visitar els llocs en els quals van combatre petrerenses i eldenses des dels primers mesos de la Guerra Civil, trobant diversos d’ells la mort en les trinxeres.

Guiats per Paco González San Agustín, expert en la matèria i fotògraf autor del llibre Rereguarda: Vinalopó i Guerra Civil que es va presentar a Petrer al maig del present any, una vintena d’assistents vam conèixer de primera mà el Front de Guadarrama, passejant pel turó de la Sevillana en el qual visitem algunes trinxeres, habitatges de catenària i nius de metralladora. Al final del recorregut, en l’observatori blindat, es va recordar als combatents recitant poemes, entonant cançons, realitzant una ofrena floral i brindant per ells.

Va ser una jornada molt emotiva en la qual ens van acompanyar familiars dels combatents i en la qual vam poder conèixer millor les dures condicions del front, tal com es relata en el llibre La 30 Brigada Mixta (1936-1938). Elda i Petrer en el Front de Guadarrama, de Miguel Ángel Guill i Boni Navarro, vertader promotor del viatge en el 80 aniversari del final de la Guerra Civil.

_DSC0006

Oberta convocatòria beca formació del Museu Dámaso Navarro 2020

Ahir es va aprovar en Junta de Govern Local el edicte d’alcaldia que notifica les bases per a la concessió d’una beca de formació del Museu Arqueològic i Etnològic Municipal Dámaso Navarro de Petrer per a 2020. Avui s’ha publicat en la nostra pàgina web, en la de l’Ajuntament i en el tauler d’anuncis d’aquesta, per la qual cosa es dóna inici el període de presentació de sol·licituds.

Si estàs interessat o interessada en la beca i compleixes els requisits inclosos en les bases de la convocatòria, tens 20 dies naturals per a presentar la sol·licitud, la qual cosa suposa que el dia 13 de novembre, inclusivament, acaba el termini.

La informació la pots consultar en la web de l’Ajuntament i en les xarxes socials del Museu Dámaso Navarro, i en aquesta mateixa pàgina web. De la mateixa manera, es poden arreplegar la instància i les bases en el punt d’informació de l’Ajuntament, en el Museu Dámaso Navarro o descarregar-te-les a través del següent enllaç.

P_20191016_130126

Ismael Carratalá Ibáñez torna al museu amb el programa EMCUJU

A inicis de 2018 anunciem, en l’antic blog del Museu Dámaso Navarro, la incorporació d’Ismael Carratalá Ibáñez com a beneficiari de la beca de formació que cada any oferim. Avui, deu mesos després, tenim el plaer d’anunciar la seua incorporació a l’equip del museu però, aquesta vegada, en el programa EMCUJU: Programa de subvencions destinada a la contractació de persones joves qualificades per entitats locals, en el marc del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

Ismael és arqueòleg titulat per la Universitat d’Alacant mitjançant el Grau en Història i el Màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni. El seu pas per diverses beques de formació com la del Museu Camil Visedo Moltó d’Alcoi i l’esmentada anteriorment a Petrer, així com la seua participació activa en diversos projectes d’investigació de la Universitat d’Alacant, farà d’enguany de treball al costat de nosaltres, una experiència enriquidora en la qual poder aplicar tots els coneixements adquirits i els que, segur, adquirirà en els pròxims mesos. S’incorpora amb moltes ganes d’aportar el seu granet d’arena en pro del nostre patrimoni cultural i per i per a les veïnes i veïns de Petrer.

Des del museu li donem la benvinguda en aquesta nova etapa, que segur serà molt fructífera i enriquidora per a tots. Benvingut Ismael!

Rueda de prensa viaje Guadarrama Petrer Elda

Pròxim viatge al capdavant de Guadarrama (Madrid) el 27 d’octubre

Ahir vam presentar en roda de premsa el pròxim viatge que realitzarem, organitzat per la Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica d’Alacant, i en el qual col·laboren l’Ajuntament de Petrer i el d’Elda. Un viatge organitzat per a conèixer el Front de Guadarrama (Madrid) al qual van ser destinats molts joves petrerenses i eldenses al començament de la Guerra Civil i que es realitzarà el diumenge 27 d’octubre.

El viatge transcorrerà per diferents espais del front on van estar destinats els combatents locals, realitzant-se a més un homenatge pels assistents. En tot moment es comptarà amb l’acompanyament i les explicacions d’un guia especialitzat que ens aniran desgranant la història i vivències d’aqueixos xavals en aquells anys tan tràgics i transcendentals de la nostra Història recent. El preu del viatge complet són 48 € i inclouen el viatge amb autobús, les guies, i el menjar en un restaurant de Guadarrama.

Si vols inscriure’t o desitges rebre més informació, pots posar-te en contacte a través d’aquesta pàgina web (en l’apartat de Contactes), o a través dels següents mitjans:

Telèfon: 664 41 35 14 (Museu Dámaso Navarro) i 966 98 92 33 ext. 1301 i 1310 (Regidoria de Patrimoni Històric Elda)
Correus electrònics: museo@petrer.es i patrimoniohistorico@elda.es
Adreça física: Museu Dámaso Navarro de Petrer (C/La Font, 1) i Regidoria Patrimoni Històric d’Elda (C/Príncep d’Astúries, 40).

Cartel Viaje Frente Guadarrama Petrer Elda
71712419_2563407410558655_5305370408357199872_n

El Museu Dámaso Navarro homenatjat en la XXXVII Exposició de la Societat Filatèlica i Numismàtica de Petrer

Com tots els anys, la Societat Filatèlica i Numismàtica de Petrer realitza una exposició temporal amb l’objectiu de divulgar aquestes dues disciplines i l’amor pel col·leccionisme al públic en general. Enguany la Societat ha comptat amb la col·laboració de l’Obra Social Caixapetrer i l’Ajuntament de Petrer que ha cedit, entre altres coses, el Espai Blanc per a l’exposició.

Enguany a més, s’ha editat un mata-segells
commemoratiu de l’exposició celebrant la reobertura e el nostre museu Dámaso Navarro al febrer d’enguany, rememorant així els 20 anys d’història de la nostra institució. A l’acte d’inauguració d’exposició, en el qual es presente el mata-segells commemoratiu, va assistir el nostre director Fernando E. Tendero, així com l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, el president de la Societat , Francisco Márquez, el president de Caixapetrer, José María Beltrán, i la cronista de Petrer, Mari Carmen Rico.

L’exposició, que narra la Història i la investigació de les monedes i els segells, podrà visitar-se en horari de demà d’11.00 a 13.00 i a la vesprada de 18.00 a 21.00. La clausura serà el pròxim dia 12 d’octubre, a les 12.30.