Viaje Guadarrama Petrer 2020

Història i memòria en el viatge al capdavant de Guadarrama

Com ja es va anunciar en les setmanes prèvies, el Museu Dámaso Navarro va participar en el viatge organitzat per la Comissió Cívica de Memòria Històrica d’Alacant al capdavant de Guadarrama per a visitar els llocs en els quals van combatre petrerenses i eldenses des dels primers mesos de la Guerra Civil, trobant diversos d’ells la mort en les trinxeres.

Guiats per Paco González San Agustín, expert en la matèria i fotògraf autor del llibre Rereguarda: Vinalopó i Guerra Civil que es va presentar a Petrer al maig del present any, una vintena d’assistents vam conèixer de primera mà el Front de Guadarrama, passejant pel turó de la Sevillana en el qual visitem algunes trinxeres, habitatges de catenària i nius de metralladora. Al final del recorregut, en l’observatori blindat, es va recordar als combatents recitant poemes, entonant cançons, realitzant una ofrena floral i brindant per ells.

Va ser una jornada molt emotiva en la qual ens van acompanyar familiars dels combatents i en la qual vam poder conèixer millor les dures condicions del front, tal com es relata en el llibre La 30 Brigada Mixta (1936-1938). Elda i Petrer en el Front de Guadarrama, de Miguel Ángel Guill i Boni Navarro, vertader promotor del viatge en el 80 aniversari del final de la Guerra Civil.

Añadir un comentario

You must be logged in to post a comment