DSC02493

Les XXII Jornades del Patrimoni Petrerense van omplir el centre històric durant el cap de setmana

Malgrat les males previsions de temps i l’episodi de fortes pluges que van provocar nombrosos problemes a la nostra província, les XXII Jornades del Patrimoni Petrerense van tornar a omplir el centre històric i els diferents béns patrimonials de la vila de visitants i veïns curiosos, disposats a contemplar la Història de Petrer amb les diferents propostes que realitzem. Com tots els anys, la col·laboració amb la Tourist Info Petrer i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports han sigut fonamentals per a dur a terme aquestes Jornades que posen en valor set béns patrimonials.

Entorn a 600 persones han visitat els diferents espais de les Jornades, destacant per afluència de públic el Castell i les cases-cova de la muralla, que han 500 i 400 persones aproximadament. La menor afluència de públic respecte a altres anys es deu, precisament, a aquestes males previsions meteorològiques que van motivar que molta gent, especialment el dissabte, es quedara a casa o acudira a altres llocs. Destaquen els nombrosos veïns de Petrer i Elda que ens van acompanyar durant les jornades, però també nombrosos visitants de municipis com Elx o Alacant, així com de València, o d’altres comunitats com Galícia, Andalusia o Madrid. També destaquem els turistes d’altres països com Bèlgica, Alemanya, Ucraïna o Cuba, que van triar Petrer com a part del seu viatge.

Aquestes Jornades han comptat amb la novetat de ser les primeres a comptar amb el nou Museu Dámaso Navarro, que ha complit amb escreix les expectatives de visitants i turistes que acudien a contemplar la renovada col·lecció permanent del museu. D’altra banda és els assistents a les jornades han valorat molt positivament les visites guiades, les teatralitzacions dels diferents personatges en algun dels monuments, així com les propostes realitzades, com el taller “les 3 Cultures” realitzat a la sala noble del Castell, o el concert de guitarra i recital de poesia a càrrec de Pepe Payá i Sacra Lleial a l’església de Sant Bartolomé.

Inauguración Art al Balcó Petrer 2019

Art Al Balcó envaeix els balcons del centre històric de Petrer fins al 29 de setembre

L’exposició artística a l’aire lliure “Art al Balcó” inaugurada divendres passat 20 de setembre romandrà en la nostra vila fins al pròxim 29 de setembre. Fins a aqueix dia, petrerenses i visitants podran contemplar els més de 80 llenços que decoren els diferents balcons del nostre centre històric, tots ells realitzats per diferents artistes individuals o col·lectius de multitud de pobles d’Alacant, València, Albacete i Madrid. Una iniciativa que ha sigut possible portar a Petrer gràcies a Isabel Navarro i a l’Associació la Casica de l’Artista d’Elda.

La iniciativa part de Biar fa sis anys gràcies al Moviment de Pintura Biarense, recorrent des de llavors nombroses poblacions de la nostra província i adjacents, així com la participació de nombrosos artistes que en cada edició han augmentat les peces artístiques mostrades. En aquesta ocasió, Petrer aportarà dos llenços nous: un realitzat pel Batxillerat d’Arts de l’IES Paco Mollá, i un altre realitzat pels assistents al taller de la inauguració de l’exposició el passat 20 de setembre.

Les persones que vulguen gaudir d’aquesta exposició a l’aire lliure compten amb un díptic que podran arreplegar en l’Oficina de Turisme i en el Museu Dámaso Navarro i en el qual apareixerà la ubicació de tots els llenços així com el seu **autoria. Per a més informació, poden preguntar a l’Oficina de Turisme o al museu en el seu horari habitual o pels canals de comunicació habituals.

Previous
Next
Información Art al Balcó callejero
Díptic amb la ubicació dels llenços del Art al Balcó
Díptic amb la autoria dels llenços del Art al Balcó
à punt 2

El Petrer de la Guerra Civil es cola en el programa “À Punt Directe”

Una vegada més, el nostre patrimoni cultural apareix en els mitjans de comunicació locals i autonòmics: en aquest cas el patrimoni vinculat a la Guerra Civil, de la mà de l’equip de “À Punt Directe”, el magazine vespertí de la cadena de televisió autonòmica que tracta temes d’actualitat i d’interès en tota la Comunitat Valenciana.

En aquesta ocasió, l’equip liderat pel periodista Pere Conca, van entrevistar el nostre becari Iván Hernández i al nostre company de l’Oficina de Turisme David Ivorra, que els van realitzar in situ la ruta “del Vinalopó a l’exili” que fem en conjunt amb els municipis d’Elda i Monòver. A Petrer vam tenir parada en les places de Baix i de Dalt, on es van fer referència a la història de l’església de Sant Bartolomé i els refugis antiaeris de totes dues places, per a després emprendre la pujada fins al Altico i visitar l’interior del lloc de defensa antiaèria que corona el seu cim. Posteriorment van continuar en els veïns municipis per a poder dibuixar un mosaic global de l’experiència que posa en valor els últims llocs de la Guerra Civil a la nostra comarca.

Prompte coneixerem el dia d’emissió de l’entrevista que permetrà promocionar a nivell autonòmic una de les rutes turístiques més reeixides de la nostra comarca. Si vols tenir més informació sobre ella, visita la seua pàgina web en aquest enllaç.

Iván Hernández explicant la vara de comandament de Azaña en la localitat d'Elda
David Ivorra parla del perfil del turista que realitza la ruta sobre la Guerra Civil
WhatsApp Image 2019-09-02 at 15.46.03 (2)

El patrimoni petrerense apareixerà en el magazine “Directe a tu” de Tele Elda

Divendres passat 30 d’agost ens va visitar un equip de la cadena de continguts locals Tele Elda per a realitzar una sèrie de reportatges en algun dels espais patrimonials de la nostra vila dins del programa “Directe a tu”. Al costat de Sarai Sánchez, la presentadora d’aquest programa, visitem el Castell de Petrer, les cases-cova de la muralla i el forn romà de Vila Petraria que es pot visitar dins del Museu Dámaso Navarro. Tres espais molt destacats de la nostra localitat, que permeten conèixer la història i el dia a dia dels petrerenses en el passat més remot. Els periodistes de Tele Elda van ser atesos pel nostre becari Iván Hernández, que els va realitzar un recorregut per aquests tres espais, ensenyant-los els racons més curiosos i fascinants, mentre anava contant la història i l’estructura dels monuments que anaven visitant. Coses tan curioses com les històries que ens narren els grafitis dels calabossos del castell, qui treballaven i què produïen en el forn romà, o com era el Castell de Petrer durant l’època musulmana, entre altres preguntes, van quedar respostes als periodistes.

Els reportatges apareixeran en el magazine de contingut local “Directe a tu” que s’emet en Tele Elda de Dilluns a Divendres de 13.00 a 14.00 a partir del dijous 5 de setembre, repetint-se diverses vegades durant les següents setmanes. A més podràs veure el contingut en diferit a través de la pàgina web de Cableworld mitjana sempre que vulgues.

Previous
Next
DSC_0499_opt

Una nova edició de la ruta “Del Vinalopó a l’exili” va tornar a recórrer el Altico de Petrer

Després de l’aturada estival, diumenge passat 1 de setembre vam tenir una nova edició de la ruta històrica “Del Vinalopó a l’exili” va tornar a recórrer algun dels espais patrimonials més destacats de la nostra vila. La ruta, que se centra en els últims llocs i espais on es van viure els successos del final de la Guerra Civil (1936-1939) i que va tenir el seu epicentre en la finca del Poblet (recentment declarada B.I.C), discorre pel nostre centre històric va recórrer les places de Baix i de Dalt per a després apuntar-se a la vall mitjana del Vinalopó des del turó del Altico, el segon punt més elevat del nucli urbà de Petrer i que és coronat per un lloc de defensa antiaèria que es visita en la ruta.

Dins del lloc de defensa antiaèria del Altico ens esperava Remedios Amat, una miliciana de Petrer que, després de la marxa del seu espòs i fills al costat de molts altres petrerenses al capdavant, va haver de posar-se el mico de treball i ocupar els llocs que això havien hagut de deixar. Remedios, alterada cada vegada que veia passar un avió pels cels de Petrer, ens va comptar el seu paper en la defensa de la vila en cas de bombardeig i el seu dia a dia en la rereguarda republicana. Després d’aquesta visita, els assistents a la ruta van continuar el seu recorregut cap a Elda i Monòver.

Tota una experiència per a conèixer els últims moments del conflicte més important de la Història d’Espanya del segle XX que va tenir el seu punt i final a la nostra comarca. Podràs realitzar aquesta ruta el primer diumenge de cada mes, apuntant-te a través de AMFI en la seua oficina del pàrquing del Mercat Central d’Elda. Per a més informació, visita la seua pàgina web.

Un moment de la recreació històrica a la part alta del Altico.