69842812_2529150680650995_7267483323696414720_o

82 creueristes nord-americans van gaudir de la Història i la cultura de Petrer

Seguint el deixant d’altres creuers similars que atraquen a Alacant, el dijous 22 d’agost rebem la visita de dos grups de creueristes procedents d’una d’aquestes enormes i luxoses embarcacions que atraquen en el port d’Alacant i que ofereixen diverses activitats i rutes als seus viatgers en els diferents llocs on atraquen. En total, uns 82 creueristes, procedents de diferents punts dels Estats Units, van decidir triar la ruta que parava a Petrer per a conèixer la seua Història i la seua cultura a través de la visita guiada al Castell, les cases-cova i el nucli urbà de la vila, realitzada per una empresa especialitzada gràcies a l’acord suscitat entre la mateixa i l’Ajuntament de Petrer.

Tots dos grups van ser rebuts en la plaça de Baix i obsequiats per un regal de la Tourist Info per a, després de les presentacions oportunes, eixir rumb al Castell i les cases-cova, travessant el nucli urbà per la plaça de Dalt i el carrer Sant Rafael. Entre els diferents comentaris que vam poder escoltar als creueristes, destaquen el sorpresos que estaven de conèixer uns monuments tan antics i amb petjades de tantes cultures. Sorpresos van quedar en conèixer les estructures de tapial on s’assenten les cases-cova, o la forma de vida d’aquells petrerenses agricultors que habitaven allí. També els va cridar l’atenció els habitatges i carrers tan estrets del nostre centre històric, meravellant-se amb algunes façanes i decoracions. També van quedar sorpresos amb la gastronomia local i els vins de la zona, que van posar el toc final a una ruta que supere amb escreix les expectatives dels assistents que no seran, amb total seguretat, els últims creueristes a amarrar en la nostra vila.

Previous
Next
captura pantalla

Una pantalla tàctil permetrà visitar les Cases-Cova des del Museu Dámaso Navarro

La setmana passada, el personal del museu Dámaso Navarro de Petrer va incorporar en col·laboració amb l’empresa AeroFoto360 una pantalla tàctil en la part d’etnologia de la col·lecció permanent. Amb aquesta podrem realitzar una visita virtual a les Cases-Cova de la muralla del Castell de Petrer sense necessitat de desplaçar-se a dalt. D’aquesta forma, el públic en general i les persones amb mobilitat reduïda, que d’una altra forma no hagueren pogut gaudir i conèixer aquest bé patrimonial, podran realitzar una visita des de la comoditat d’un museu accessible i totalment equipat. D’aquesta forma, el museu Dámaso Navarro contínua amb la seua aposta decidida per a millorar el seu discurs expositiu, afegint nous elements que afigen més interactivitat i accessibilitat al patrimoni cultural la nostra localitat.

La pantalla tàctil incorpora un mini ordinador carregat amb un programari que simula un recorregut per les dependències de les cases-cova en les seues diferents dependències. Les fotografies estan realitzades en 360 graus, per la qual cosa el visitant podrà albirar tots els racons i objectes de les cases-cova dirigint la direcció de la vista amb el seu dit. En total es podran visualitzar les 20 dependències d’aquest bé patrimonial, guiats en tot moment pel pla del mateix i diferents cursors que apareixeran en la pantalla per a guiar al visitant virtual. Un recorregut virtual en 360è que ja pots gaudir a la teua casa des d’aquest enllaç.

Com sabem que un vídeo explica més que mil paraules, us deixem al nostre becari Iván Hernández que us explique aquest element:

IMG_20190817_231242

Quasi 100 persones van gaudir del Petrer es vesteix de Lluna més calorós dels últims anys

El passat 17 d’agost vam tenir una nova edició de la ruta teatralitzada “Petrer es vesteix de Lluna” amb un recorregut històric pels carrers i places més emblemàtiques de la nostra localitat. Tres grups d’aproximadament 30 persones cadascun, procedents de Petrer, Elda, Alacant, Elx, Oriola, Tarragona, Sevilla, França i Alemanya, van passejar pel centre històric de Petrer acompanyats dels guies en una de les edicions més caloroses dels últims anys per les temperatures de rècord que hem tingut durant tot agost.

En aquesta ocasió, vam poder contemplar els secrets de l’església de Sant Bartolomé Apostol des del seu interior, per a després passejar per les places de Baix i de Dalt, els carrers Gabriel Brotons, Sant Vicent i Independència, fins a arribar al monument de l’oncle Vulorum, on Rosario Amat, veïna de Petrer en el segle XIX, va intercanviar unes paraules amb els presents i els va explicar com és el seu dia a dia en una població agrícola. Ens traslladem llavors al carrer de l’Arc del Castell, on la morisca Sara ens va atiar perquè entràrem a la vila abans que tancaren les portes, i ens va comentar les seues pors i inquietuds per la imminent expulsió dels moriscos decretada per Felip III en 1608. Pugem el vessant del castell fins a arribar a la alcassaba, on se’ns va aparèixer el fantasma Hassan, que ens va realitzar una visita fantasmagòrica per tota la fortalesa.

Si vols conèixer més de prop la història i el patrimoni de Petrer sota la lluna plena, reserva la teua plaça en la Tourist Info telefonant al 966989401 o enviant un correu a petrer@touristinfo.net

Previous
Next
Foto Academia Juan Madrona Elda

Una nova fotografia de la infància de Dámaso Navarro s’incorpora als arxius del museu

La setmana passada vam rebre un inesperat regal de la mà de Pedro Villaescusa Martínez, petrerense de naixement, que ens va deixar un record de la seua infància que guardava amb gran afecte i en la qual apareixien diversos personatges singulars. És una fotografia del curs de 1958 en l’acadèmia de Don Joan Madrona d’Elda, realitzada en la plaça Castelar d’Elda. Segons ens compta el propietari de la fotografia, en ella apareixen el nostre volgut Dámaso Navarro Guillén quan cursava Batxillerat en aquest centre. Pedro encara manté un bon record d’aqueixos anys jovials, afirmant que Dámaso, un dels seus millors amics, era una cosa introvertida i ja destacava per la seua intel·ligència i personalitat. Al costat d’ell apareixen el mateix Pedro i un petrerense il·lustre d’acolliment: Juan Miguel Sanjuán Jover. Nascut en la localitat pacense de Monestir ha arribat a ser un dels empresaris més reconeguts del país, propietari del Grup Satocán i Sacyr. Malgrat no residir en la nostra localitat, Sanjuán no ha deixat d’estar vinculada a aquesta, realitzant fins i tot el pregó de les festes de Moros i Cristians en 2013. També apareix identificada per Pedro Villaescusa la seua companya Rosita i l’adolescent Santiago Amat, que arribaria a ser director del Banc Popular

La foto ha sigut escanejada en les dependències del museu Dámaso Navarro i s’ha incorporat una còpia a la fototeca del museu per a la seua difusió. Des de la nostra institució, volem agrair-li a Pedro Villaescusa el donar-nos a conèixer aquest document de gran valor per a evocar aqueixos anys de la joventut de l’impulsor del Grup Arqueològic.

Si algun veí o veïna de Petrer o Elda es reconeix en la fotografia o coneix a algú d’aquesta, ens agradaria comptar amb la seua col·laboració i li agrairíem que ens el indicara en aquesta mateixa web, a través de l’apartat contacte.

Foto Academia Juan Madrona Elda
Record escolar de Pedro Villaescusa Martínez del curs 1958 de l'acadèmia Juan Madrona (Elda)
Detall de la fotografia amb els noms d'alguns dels seus protagonistes (Dámaso Navarro, Pedro Villaescua, Juan Miguel Sanjuan, Rosita o Santiago Amat)
Inauguracion_Museo_Petrer_www.noeresdeeldasino.com-1

Petrer escometrà la tercera i última fase del Museu Dámaso Navarro amb una inversió de 130.000 euros

Ahir, 1 d’agost, el regidor de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Petrer, Fernando Portillo, va donar a conèixer les noves obres que s’escometran en el Museu Dámaso Navarro per a finalitzar la III Fase del projecte i construir els últims espais que van quedar arracades després de la inauguració, el febrer passat.

Es tracta de finalitzar la sala multifuncional, destinada a realitzar activitats divulgatives com a tallers, conferències i presentacions; la sala d’exposicions temporals que permetrà acollir variades exposicions relacionades amb els fons del museu no exposats o portar exposicions itinerants d’altres institucions i agrupacions. A més, amb els 130.000 euros de pressupost que s’han sol·licitat de subvenció a la Diputació d’Alacant, s’escometrà les obres per a dotar al personal del museu d’espai d’oficines i espais tècnics per a realitzar les seues funcions. Finalment, també es condicionarà la façana nord de l’edifici, la que dóna a l’autovia, per a utilitzar-la com a reclam per als qui transiten per aquesta important via de comunicació diàriament.

Portillo ha assenyalat que des de la inauguració de les noves instal·lacions, el museu ha sigut visitat per més de 6.000 persones. Amb aquesta última fase es completarà tots els espais i es farà un museu encara més gran, que tindrà l’atractiu afegit d’acollir exposicions temporals amb temàtiques molt variades, la qual cosa serà un al·licient per a tornar al museu per a aquells que ja el coneixen.