IMG_20190514_084811

Denunciem nous actes vandàlics en els dies previs a les festes de Moros i Cristians

S’acosten les festes de Moros i Cristians a Petrer, un dels esdeveniments més esperats en el calendari de la nostra vila. Com és habitual en festivitats d’aquesta índole, l’ambient desenfrenat i efusiu de festers i visitants dóna pas a vegades a actes incivics i vandàlics d’uns pocs contra la via pública i el patrimoni cultural que no poden ser tolerats de cap manera. En aquesta ocasió, hem de posar en coneixement un nou atac contra un element de senyalització i informació turística situat en la nostra vila, concretament el panell-mirador situat a l’esplanada del castell.

Ahir ens van informar els companys de l’àrea de Serveis Generals que el panell informatiu instal·lat fa a penes uns mesos havia sigut arrancat i llançat a les faldes del turó. Un dels panells-miradors instal·lat al costat d’altres sis i divuit indicadors direccionals que ressenyem en aquest blog fa uns mesos. Tristament, no és l’únic mal d’aquesta índole a elements associats al nostre patrimoni local, ja que hem patit en els últims temps algunes pintades en vestigis tan singulars com la posició de defensa antiaèria del Altico. No deixen, no obstant això, de ser indignant aquests atemptats contra un patrimoni que és de tots i totes, afectant el conjunt de la societat.

Des del Museu Dámaso Navarro de Petrer condemnem aquests actes vandàlics contra el patrimoni local i el mobiliari urbà que ens ajuden a situar i explicar la Història de la nostra vila. El panell-mirador arrancat ha sigut recuperat per la brigada municipal i es troba en dependències locals per a la seua avaluació i, si és possible, la seua reposició.

Congreso Petrer 3

La Guerra Civil a les comarques del Vinalopó

El passat cap de setmana es va celebrar el congrés “La Guerra Civil a les comarques del Vinalopó: història, memòria, patrimoni”, organitzat per la Seu Universitària de Petrer i l’Ajuntament de Petrer. Transcorregut entre el divendres a la vesprada i el dissabte, es van presentar un total de sis ponències a càrrec de diferents professors de la Universitat d’Alacant, així com de la Universitat Autònoma de Madrid i la Miguel Hernández d’Elx, a més d’un total de quinze comunicacions a càrrec de diferents especialistes i investigadors vinguts de diferents parts de la nostra província i de la resta d’Espanya.

El Museu Dámaso Navarro va participar activament en l’organització i el transcurs del congrés, presentant de mans del nostre becari Iván Hernández una comunicació en la qual va desgranar el projecte expositiu de la Guerra Civil en el nostre museu, incidint en la importància d’aquest període històric a Petrer i el valor del museu com a eix integrador i dinamitzador del patrimoni local. Finalment, també destaquem dues comunicacions de l’equip del museu: un relacionat amb el descobriment arqueològic d’un refugi antiaeri a Onil (Alacant), realitzat per Ruth Falcó, i una altra sobre els veïns d’Elda i Petrer deportats als camps de concentració nazi realitzat de nou per Iván Hernández.

En línies generals, el congrés va complir totes les expectatives previstes pels organitzadors, convertint-se en unes jornades en les quals vam poder aprendre i actualitzar els nostres coneixements sobre aquest període històric. Aquests treballs podran llegir-se quan es publiquen previsiblement a final d’any.

Cartel MyC Petrer 2019

Festa de Moros i Cristians 2019: Tancat

Avui dijous 16 de maig comencen les Festes de Moros i Cristians de Petrer en honor a Sant Bonifaci Mártir, l’esdeveniment més esperat del calendari fester del nostre municipi. Durant cinc dies fins al dilluns 20 de maig, els carrers de la nostra localitat s’ompliren de color, gresca, pólvora i festers.

Amb motiu de les festes, el museu Dámaso Navarro de Petrer romandrà tancat entre el divendres 17 a dilluns 20 de maig, tots dos inclusivament. Així mateix, no es realitzaran les habituals visites guiades al Castell de Petrer i a les cases-cova durant aquests dies.

Per a més informació, poden consultar-nos a través de les nostres xarxes socials (Facebook i Instagram), el nostre correu electrònic (museodamasonavarro@gmail.com) o en la Tourist Info de Petrer (Pl. Baix, 10) que obrirà de divendres 17 a dilluns 20 d’11.00 a 14.00 i de divendres 17 a diumenge 19 també a les vesprades de 17.30 a 21.30.

TallerNumismática_LaCanal03_2019

Roma i les seues monedes

El taller didàctic “Roma i les seues monedes” es va realitzar en l’IES La Canal abans de les festes. En els dies previs a la Festa de Moros i Cristians, el personal tècnic del Museu Dámaso Navarro va dur a terme en l’IES La Canal de Petrer l’activitat “Roma i les seues monedes” sent un taller amb el qual es pretén acostar el món de la numismàtica clàssica als escolars, explicant el valor econòmic de les monedes i el seu ús durant el període romà.

El taller es divideix en tres parts: la primera és una explicació teòrica sobre la numismàtica i les diferents monedes romanes emprades durant l’imperi. La segona consisteix en el catalogació per part de l’alumnat de diverses monedes d’aquest període. I l’última part és més creativa en la qual els estudiants creen la seua pròpia moneda “personalitzada”, sobre discos d’argila a manera de cospel.

Agraïm al professorat de Llatí i Grec la sol·licitud que van realitzar al museu perquè impartírem el taller en el centre educatiu.