Les excavacions que s’estan duent a terme des de fa unes setmanes en la plaça de Baix no deixen de sorprendre’ns.
Si ja anunciem que havien apareguts restes dels períodes contemporani (soterrani d’habitatge del segle XVII o XVIII derrocada per a construir l’església), modern (mur de bancal del s. XVII aprox.) i medieval (séquia andalusina del segle XIII), i romans (estades de Vil·la Petrària del segle V), hui l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, al costat del regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando D. Portillo i el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando E. Tendero, han donat a conéixer l’extraordinària troballa d’un mosaic in situ en una de les sales.
“Podem sentir el mateix que van sentir els veïns de Petrer fa aproximadament 45 anys quan es va descobrir, al carrer Constitució, a escassos metres de l’Ajuntament, el mosaic romà de Vil·la Petrària que es conserva en el Museu Dámaso Navarro”. Així d’aquesta manera ha resumit l’alcaldessa, Irene Navarro, l’alegria i emoció que ha produït el descobriment d’un nou mosaic, que fins i tot podrien ser dos diferents, i que formarien part de les estades nobles del senyor de la vil·la.
L’aparició del mosaic ha causat un gran enrenou i han sigut molts els historiadors i arqueòlegs locals que s’han desplaçat a la zona d’excavació. El regidor de Cultura i Patrimoni ha verbalitzat aqueix sentiment d’emoció assenyalant que “estem contemplant 1.600 anys de la nostra història sota els peus”, i ha subratllat que Petrer és un “referent en Cultura i Patrimoni”, i el veïns “poden sentir-se orgullosos del seu passat i del seu patrimoni històric”.
La troballa suposa ampliar els sondejos per a transformar-los en una excavació en extensió i poder recuperar tots els vestigis, la qual cosa suposa la paralització de la projectada reforma de la plaça de Baix fins a conéixer l’abast del que hi ha en el subsòl que, a tenor de les restes que s’han identificat, poden ser sorprenents.
El director del museu, Fernando E. Tendero, ha recordat que l’11 de setembre de 1975 es va descobrir l’únic mosaic romà que fins a hora es coneixia de l’antiga Vil·la Petrària, a menys de 75 metres de l’actual troballa. A diferència de l’excavat per l’arqueòleg José M.ª Soler, i que tenim en el museu, l’actual és un mosaic bícromo, amb tessel·les negres i blanques, i amb motius vegetals en una sanefa perimetral de la sala que emmarca un motiu central que s’introdueix en el perfil del sondeig, i que formaria part de la pars urbana de la vila, corresponent a les dependències del propietari. S’ha documentat en una de les cantonades de la sala, i no s’ha continuat excavant per a mantindre la seua integritat, ja que es procedirà a la seua documentació quan es produïsca l’ampliació de l’àrea per a excavar tota l’habitació que conté el mosaic.
Mancant fer l’estudi de les restes recuperades i a l’espera de poder descobrir la totalitat del mosaic, podríem datar-lo entre els segles III i IV d. C., per paral·lels amb altres jaciments com Banys de la Reina de Calp.