Tres gerres d’entre 400 i 500 litres de capacitat d’una d’un possible celler, previsiblement del segle XIX, i una premsa de pedra calcària de grans dimensions que hauria de pertànyer a una almàssera d’època contemporània són les últimes troballes de les excavacions arqueològiques que el Servei Municipal d’Arqueologia de l’Ajuntament de Petrer està portant en la zona pròxima al centre històric.
Fernando E. Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha indicat que “aquestes últimes troballes s’han produït en la zona coneguda com El Derrocat”, espai que ha catalogat, a nivell patrimonial, com “el més sensible de l’obra en ser pròxim al nucli urbà històric, tal com el testifiquen les restes arqueològiques recuperades en les intervencions realitzades en les últimes dècades, com la maqbara o cementeri musulmà localitzada sota l’edifici Maracaibo i el de la farmàcia Puche Herrero, i els que continuen sorprenent, com ocorre amb les excepcionals restes romanes trobats en la plaça de Baix”.
En referència a les noves troballes, en concret, al costat de diversos fonaments dels murs, destaca la troballa d’un possible celler enfront de la farmàcia, amb un mínim de tres gerres, d’entre 400 i 500 litres de capacitat, incrustades en el sòl de la planta baixa de l’habitatge. En el moment de la seua troballa aquestes no eren utilitzades per a emmagatzemar vi, ja que estaven emplenades amb enderrocs d’obra de finals del segle XIX o començaments del XX.
L’altra troballa, localitzat quasi a nivell de carrer, ha sigut la base d’una premsa de pedra calcària de grans dimensions, amb l’acanaladura circular tallada per on discorreria l’oli abans d’abocar-se a un recipient, peça que està en perfecte estat de conservació i que hauria de pertànyer a una almàssera d’època contemporània.
Cal recordar que aquestes excavacions arqueològiques s’estan duent a terme vinculades al “Pla d’acció per a la revitalització del centre urbà”, que contemplen les obres de remodelació dels carrers Gabriel Payá, José Perseguer i Cánovas del Castillo.