Talleres_didácticos_1

L’equip del Museu Dámaso Navarro ha començat els tallers didàctics del curs 2020-21

Aquesta setmana hem tingut el plaer de començar amb els tallers didàctics que anualment acosten els temes històrics i patrimonials als col·legis i instituts de Petrer. L’IES Santo Domingo Savio va ser la primera arrancada d’aquest inici tan desitjat, seguits pel IES Paco Mollá i l’Escola Infantil Cid Campeador.

Després d’aquests mesos d’incertesa, ara que la situació sanitària comença a remetre, la nostra maleta didàctica també s’adapta als canvis. Amb totes les mesures de seguretat establides en els centres educatius i dins del marc d’exigència que requereixen aquests temps, acostem part de l’exposició museogràfica del Museu Dámaso Navarro als escolars. Van ser Daniel, Lola i José, els nostres becaris i estudiant en pràctiques, els qui van mostrar els continguts de la maleta didàctica del món funerari en l’antiguitat; el món funerari romà a través de l’arqueologia, i la prehistòria als més xicotets. D’aquesta manera van poder adquirir una visió general de les pràctiques i les creences que les diferents cultures presentades tenien entorn del ritual funerari, observant per ells mateixos les similituds que presenta el pas de la vida a la mort, fet que ha de ser acompanyat d’un depòsit funerari. El segon taller mostra com l’arqueologia recupera les evidències de com en el període romà s’acompanyava a la persona difunta i com aquesta cerimònia ens resulta molt pròxima en perpetuar-se fins als nostres dies. I la maleta de la prehistòria transporta als xiquets de 4 anys al passat perquè coneguen com caçaven, s’alimentaven i pintaven l’art rupestre.

Per als joves, aquests tallers són una oportunitat diferent per a comprendre les diferents formes de vida de les civilitzacions passades així com les actuals i, els suposa, reflexionar sobre el valor patrimonial dels objectes materials i immaterials. En les pròximes setmanes continuarem acudint als centres escolars, acompanyant a l’alumnat al castell i les cases-cova i mostrant els continguts de les sales del museu.

Grafitis_castillo_4

Nous grafits perjudiquen la imatge del castell de Petrer

Aquest matí, en la part posterior del castell, s’ha realitzat una roda de premsa en la qual estaven els regidors de Cultura i Patrimoni, Fernando D. Portillo, i de Policia Local, Pablo Lizán, juntament amb l’intendent de la Policia Local, Fermín Bonet, per a denunciar nous atacs al patrimoni històric local en forma de grafitis.

Cal recordar que aquest tipus d’actes sobrepassen la simple gamberrada i estan atemptant contra béns del nostre patrimoni històric, la qual cosa comporta penes d’elevades multes i fins i tot la presó. Aquest tipus d’actes vandàlics fa que l’Ajuntament es gaste uns 50.000 € anuals a reposar, netejar i reparar el mobiliari urbà deteriorat per aquestes accions, entre les quals s’inclouen la neteja dels grafitis.

L’únic element positiu davant aquest fet és que els operaris de Fobesa han intervingut sobre els mateixos i ja estan nets, confiant que no es tornen a repetir ni en els monuments ni en les façanes dels edificis particulars.

Proceso excavación necrópolis Explanada

El Museu Dámaso Navarro es reconegut per la Conselleria com Servei Municipal d’Arqueologia

Els mitjans de comunicació s’han fet eco del reconeixement del Museu Dámaso Navarro com a Servei Municipal d’Arqueologia per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, la qual cosa per al nostre equip és una gran satisfacció, ja que fins hui només la Vila Joiosa, Gandia, València i Petrer tenen aquest Servei adaptat al decret 107/2017 pel qual s’aprova el reglament de regulació de les actuacions arqueològiques en la Comunitat Valenciana.

Aquest reconeixement implica que el nostre museu, a més de mostrar la història i el nostre passat a veïns i visitants, recuperar i conservar béns arqueològics i etnològics, realitzar activitats didàctiques amb els centres escolars i difondre les nostres investigacions en publicacions i congressos, entre altres funcions, ara estem capacitats legalment per a desenvolupar les activitats pròpies d’un servei d’arqueologia que es realitzaven oficiosament des de fa bastants anys.

Això suposa que puguem assessorar promotors i particulars sobre dubtes que puguen sorgir-los a l’hora de planificar obres en zones protegides, com puga ser el centre històric. També supervisar les obres que es puguen realitzar en àrees amb cauteles arqueològiques, al mateix temps que efectuar intervencions patrimonials promogudes per l’Ajuntament. A més, participar de manera activa en la redacció i actualització del catàleg de proteccions que inclou la part de patrimoni històric, i totes aquelles que tinguen relació amb la gestió del patrimoni cultural del terme municipal de Petrer.

MuseoDámasoNavarro

El Museu Dámaso Navarro compleix dos anys en les noves instal·lacions del carrer La Font

Hui, 8 de febrer de 2021, es compleixen dos anys de la reobertura del Museu Dámaso Navarro en les noves instal·lacions del carrer La Font. A causa de la situació de pandèmia no podem celebrar aquest aniversari com ens agradaria, però això no ens impedeix mostrar en un senzill vídeo imatges de les diferents activitats que hem realitzat en els últims 365 dies.

Durant l’any passat vam promoure nombroses activitats: una trobada de falles de la Nit de Reis; organitzem al costat del Servei Territorial de Cultura d’Alacant les V Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques Permanents de la Comunitat Valenciana, celebrem el Dia Internacional dels Museus de manera virtual; vam poder realitzar les XXIII Jornades de portes obertes del patrimoni *petrerense a Petrer; atenem les visites que rebem en el museu interessades en el nostre passat, i continuem realitzant les activitats didàctiques encara que adaptades al covid-19.

També durant l’any passat vam obtindre la marca Q de Qualitat Turística i el *Safe *Tourism, un reconeixement que situa al Museu Dámaso Navarro entre els 10 museus d’Espanya que la tenen, entre els quals es troba el Thyssen, *Guggenheim i *MARQ.

En definitiva, ha sigut un any carregat d’esdeveniments i circumstàncies úniques que s’incorporaran a la història del nostre museu i a la de Petrer.

“… per mots anys …”

José_Catalán_prácticas

José Catalán s’incorpora al Museu Dámaso Navarro per a realitzar les seues pràctiques curriculars

José Catalán Cabedo és un jove petrerí que actualment es troba cursant l’últim curs del grau d’Història en la Universitat d’Alacant. Durant l’any passat va participar en el programa d’intercanvi Erasmus on va tindre una estada a Itàlia durant diversos mesos en què ha enriquit els seus coneixements en diferents àmbits històrics i artístics alhora que ha practicat diferents idiomes que poden servir-li per a explicar els continguts del museu a futurs visitants de fora de les nostres fronteres quan millore la situació sanitària.

L’interés que ha sentit des de xiquet per la història en general i la de Petrer en particular, unit a la seua inquietud per col·laborar en les labors d’investigació i divulgació que es realitzen en l’àmbit dels museus, li han motivat a realitzar les pràctiques curriculars en el Museu Dámaso Navarro, començant des de hui fins a mitjan mes de març.

Benvingut José i segur que contribuiràs amb la teua col·laboració a millorar els serveis que ofereix el museu.