Visita_institucional_trabajos_arqueologicos_Puça_1

La fase I del projecte arqueològic “El Territori de Bitrir” aporta noves dades del passat medieval

L’equip d’investigació del projecte arqueològic “El territori de Bitrir (segles X al XV)” finalitza la primera fase centrada en prospeccions en el terreny, concretament en la partida rural de Puça, lloc on ja es van trobar unes yeserías que són úniques a la província d’Alacant.

Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro de Petrer i codirector del projecte al costat dels arqueòlegs Joaquín Pina, José María Moreno i Pedro José Saura, ha explicat que “amb aquest projecte busquem aprofundir en l’època medieval de Petrer a través de la localització exacta de l’alqueria medieval situada en els voltants de la rambla de Puça”.

La primera fase de prospeccions en superfície, que acaba d’arribar al seu terme, ha permés trobar ossos humans -una mandíbula i trossos del crani d’una persona enterrada en un cementeri musulmà-, un dirham ( moneda) de plata i restes constructives del que podrien pertànyer a les habitacions d’un habitatge, a més de nombrosos fragments de ceràmica de l’època. Actualment, totes aquestes troballes estan sent netejats, estudiats i catalogats en laboratori, tractant d’obtindre la major informació possible, a l’una que es treballa amb programes informàtics especialitzats en un mapa que mostra la ubicació de la major concentració del material arqueològic localitzat i que servisca per a les següents fases d’investigació.

Aquesta setmana, diversos regidors de l’equip de govern, de la mà del regidor de Patrimoni, Fernando Portillo, del director del Museu i dels arqueòlegs del projecte, s’han acostat fins a la zona rural de Puça per a conéixer el treball realitzat, així com al laboratori per a veure algunes de les peces trobades.

Fernando Portillo ha subratllat que “en aquests últims anys ens hem centrat en consolidar i conéixer més en profunditat tots els materials que ja tenim en el nostre museu, però ara volem trobar nous vestigis que ens permeten avançar en el coneixement del nostre passat històric”.

Encara que els treballs de prospeccions s’han vist retardats per la situació excepcional de pandèmia, el director del Museu ha indicat que “els treballs avancen a bon ritme i pretenem, a partir del pròxim mes de maig o juny, començar amb la segona fase, consistent a escometre sondejos sobre els punts del terreny prèviament geolocalitzats en quadrícules”, afegint que “si els resultats són els esperats, llavors passarem a les excavacions arqueològiques, que es desenvoluparan en diferents campanyes durant els anys 2022 i 2023”.

Des d’aquestes línies volem agrair als propietaris de les parcel·les la seua col·laboració per a poder dur a terme aquest projecte que no ha fet més que començar.

Lola_Vidal-José_Daniel_Busquier-becarios_2021_

Lola Vidal i José Daniel Busquier s’han incorporat amb les seues beques al museu per al 2021

Aquesta setmana s’han incorporat al Museu Dámaso Navarro Lola Vidal Verdú, graduada en Humanitats, amb la beca de formació museogràfica i José Daniel Busquier López, graduat en Història, amb la beca d’arqueologia, per a desenvolupar les labors d’investigació, divulgació i gestió dels continguts històrics i arqueològics del museu i els monuments de la nostra vila durant l’any 2021.

Lola resideix actualment a Petrer, va realitzar les seues pràctiques curriculars en el nostre museu i ha participat en diversos programes d’intercanvi, destacant un Erasmus on ha viatjat a Itàlia per a enriquir els seus estudis. El seu caràcter multidisciplinari i la seua curiositat l’han portada a interessar-se per la història de Petrer i per la conservació del patrimoni històric-cultural de la ciutat. Amb el seu projecte literari: Líneas entre líneas ha deixat la seua petjada en forma de recitals poètics-narratius en ciutats com Villena, Elda, Alacant i diferents països com Itàlia i el Regne Unit. A Petrer ha desenvolupat la ruta dels grafitis de gran format creats en Art en Bitrir que esperem tornar a continuar quan la situació sanitària ho permeta. Lola contínua formant-se i actualment estudia un màster de Neuropsicologia i Intel·ligències múltiples per a l’educació de joves i adults.

D’altra banda, i com ja es va incloure en l’entrada a la web quan José Daniel es va incorporar al Museu Dámaso Navarro amb la beca de 2020, aquest es va graduar en Història i va realitzar el màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni, tots dos en la Universitat d’Alacant. Té l’especialitat en il·lustració històric-arqueològica i està realitzant la seua tesi doctoral en Història Medieval centrada en la formació de ciutats medievals. Ha participat com a voluntari en diverses campanyes d’excavacions arqueològiques en jaciments de diverses cronologia, en tallers didàctics sobre paleopatologia i actualment forma part de l’equip tècnic del pla general d’investigació “El territori de Bitrir (segles X-XV)”.
No tenim dubte que el temps que estiguen formant part de l’equip del Museu Dámaso Navarro els generarà nombroses experiències que els beneficiarà en el seu futur professional i amb els seus coneixements i bon fer enriquiran els nombrosos projectes que tenim planificats per a enguany.

Benvinguts de nou Lola i Daniel!

El Poblet

La Guerra Civil també s’exposa a les sales del Museu Dámaso Navarro

Aquesta nou videoclip de Proce Martínez i Ángel Amat se centra en el període de la Guerra Civil (1936-1939), quan en les últimes setmanes del conflicte el nostre terme municipal va ser elegit com a residència del president del govern i es van celebrar els últims consells de ministres de la II República abans de marxar a l’exili.

Tot això ho podràs veure en el Museu Dámaso Navarro, en horari d’11 a 14 h de dimarts a diumenge.

Esperem que us agrade.

Prospección Puça

El diari Información es fa ressò del projecte arqueològic que es duu a terme a Puça

Fa uns dies el diari Información, en la seua versió impresa i en la digital, incloïa un ampli reportatge del pla general d’investigació “El territori de Bitrir/Petrer (segles X-XV)” en el qual s’explicaven els treballs que s’han desenvolupat en els últims mesos de l’any passat i els resultats provisionals que s’estan obtenint.

Pots llegir-ho en el següent enllaç:

https://www.informacion.es/elda/2021/01/13/busca-alqueria-perdida-petrer-28116615.html

Bitrir

La revolta mudèjar protagonitza el nou videoclip del Museu Dámaso Navarro

Rependrem els videoclips promocionals en aquest nou any amb una fita històrica per a la nostra població com va ser la revolta de la població mudèjar contra García Jofré de Loaysa (mediats s. XIII) i la seua recuperació per part del rei Jaume I el Conqueridor.

Ángel Amat i Proce Martínez són els creadors d’aquest nou videoclip amb el qual volem promocionar la nostra història i el nostre Museu Dámaso Navarro.

Esperem que us agrade.

Donación_moneda_romana_Salvador_Poveda

El Museu Dámaso Navarro incorpora a la seua col·lecció la moneda romana més antiga trobada a Petrer

Fa uns dies diversos mitjans de comunicació es van fer ressò del meritori gest que Salvador Poveda va tindre amb l’Ajuntament, en particular, i amb la història de Petrer, en general. Incloem la informació apareguda:

El veí de Petrer Salvador Poveda ha donat al Museu Dámaso Navarro una moneda de bronze denominada “semis” encunyada per l’emperador Augusto al voltant de l’any 12 a. C. en la colònia de Ilici, que correspon a l’actual jaciment arqueològic de la Alcudia d’Elx, el mateix lloc on en 1897 va aparéixer la Dama.

Així ho han corroborat les comprovacions pertinents realitzades per l’equip tècnic del museu, quan, fa unes setmanes Salvador Poveda es va acostar al Museu Dámaso Navarro per a obtindre informació sobre una moneda que va trobar fa diverses dècades caminant per les sendes de la serra del Cavall. Al principi, quan el va trobar, pensava que era part d’un cartutx de caça, però quan li va llevar la terra ja va veure que podria ser una moneda, encara que no estava segur de si era autèntica o del valor històric que tenia.

Aquesta moneda, que prompte es podrà veure en les vitrines del museu, té una gran importància per a la història de Petrer perquè és la més antiga del període romà recuperada en el terme municipal, ja que, fins a la donació, en el museu les monedes més antigues corresponien a l’emperador Claudio I (41-54 d. C.), moment en el qual es data l’inici de Vila Petraria.

Tant l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, com el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando D. Portillo, han volgut agrair personalment a Salvador el gest que ha tingut amb Petrer perquè aquesta significativa peça s’incorpore a la col·lecció arqueològica del Museu Dámaso Navarro. L’alcaldessa ha remarcat que “aquesta important donació posa de nou de manifest que el nostre Museu Dámaso Navarro representa un gran mosaic on cada peça és el cor de cada veïna i veí de Petrer”, referint-se al valor que han tingut per al museu i especialment per a l’exposició etnològica les donacions de veïnes i veïns.

En l’anvers de la moneda apareix el cap llorejat de l’emperador amb el nom d’Augusto, i en el revers els noms de Cayo Papirus i Cayo Terencio, dos funcionaris municipals de la colònia, i la imatge d’un temple dedicat a la deessa Juno.

En breu, les persones que s’acosten al museu podran observar aquesta moneda en la vitrina que s’està preparant per a mostrar les donacions que es vagen realitzant en un futur responent a una responsabilitat cívica i al compliment de la Llei 4/1998 del Patrimoni Cultural Valencià.

Moneda-romana-donación-Salvador-Poveda
fachada

Les noves instal·lacions del museu començaran a utilitzar-se en les pròximes setmanes

Fa uns dies es va donar a conéixer que el Museu Dámaso Navarro havia completat l’última fase d’adequació de les seues instal·lacions al carrer La Font, que es van iniciar a la fi del 2017 i l’exposició permanent del qual va ser inaugurada el 8 de febrer de 2019. La fase III consisteix a dotar al museu d’una sala d’exposicions temporals, que acollirà la primera mostra en les següents setmanes; una sala multifuncional en la qual realitzar diverses activitats com les didàctiques, conferències, xicotets concerts, reunions, etc.; els despatxos del personal tècnic; uns espais de magatzem i taller per al tractament dels fons arqueològics i etnològics; l’arxiu-biblioteca i altres condícies.

A la recepció de l’obra van acudir l’alcaldessa de Petrer, el regidor de Cultura i Patrimoni i representants de tots els grups polítics de l’Ajuntament transmetent que ha sigut, i serà, un projecte cultural que ha comptat amb el suport de tots, la qual cosa ens motiva a continuar treballant en aquesta línia que ens ha permés obtindre el reconeixement de la Q de Qualitat turística. Com va indicar el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando D. Portillo, “a partir d’ara el museu no sols estarà ple d’història, que ja ho està, sinó també d’activitats”.

Aquesta última fase del museu ha comptat amb un pressupost de 130.000 euros finançats per la Diputació d’Alacant a través de les inversions financerament sostenibles.