Visita_institucional_trabajos_arqueologicos_Puça_1

La fase I del projecte arqueològic “El Territori de Bitrir” aporta noves dades del passat medieval

L’equip d’investigació del projecte arqueològic “El territori de Bitrir (segles X al XV)” finalitza la primera fase centrada en prospeccions en el terreny, concretament en la partida rural de Puça, lloc on ja es van trobar unes yeserías que són úniques a la província d’Alacant.

Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro de Petrer i codirector del projecte al costat dels arqueòlegs Joaquín Pina, José María Moreno i Pedro José Saura, ha explicat que “amb aquest projecte busquem aprofundir en l’època medieval de Petrer a través de la localització exacta de l’alqueria medieval situada en els voltants de la rambla de Puça”.

La primera fase de prospeccions en superfície, que acaba d’arribar al seu terme, ha permés trobar ossos humans -una mandíbula i trossos del crani d’una persona enterrada en un cementeri musulmà-, un dirham ( moneda) de plata i restes constructives del que podrien pertànyer a les habitacions d’un habitatge, a més de nombrosos fragments de ceràmica de l’època. Actualment, totes aquestes troballes estan sent netejats, estudiats i catalogats en laboratori, tractant d’obtindre la major informació possible, a l’una que es treballa amb programes informàtics especialitzats en un mapa que mostra la ubicació de la major concentració del material arqueològic localitzat i que servisca per a les següents fases d’investigació.

Aquesta setmana, diversos regidors de l’equip de govern, de la mà del regidor de Patrimoni, Fernando Portillo, del director del Museu i dels arqueòlegs del projecte, s’han acostat fins a la zona rural de Puça per a conéixer el treball realitzat, així com al laboratori per a veure algunes de les peces trobades.

Fernando Portillo ha subratllat que “en aquests últims anys ens hem centrat en consolidar i conéixer més en profunditat tots els materials que ja tenim en el nostre museu, però ara volem trobar nous vestigis que ens permeten avançar en el coneixement del nostre passat històric”.

Encara que els treballs de prospeccions s’han vist retardats per la situació excepcional de pandèmia, el director del Museu ha indicat que “els treballs avancen a bon ritme i pretenem, a partir del pròxim mes de maig o juny, començar amb la segona fase, consistent a escometre sondejos sobre els punts del terreny prèviament geolocalitzats en quadrícules”, afegint que “si els resultats són els esperats, llavors passarem a les excavacions arqueològiques, que es desenvoluparan en diferents campanyes durant els anys 2022 i 2023”.

Des d’aquestes línies volem agrair als propietaris de les parcel·les la seua col·laboració per a poder dur a terme aquest projecte que no ha fet més que començar.

Añadir un comentario

You must be logged in to post a comment