dig

Estudiants d’ESO de l’IES Poeta Paco Mollá realitzen un viatge sense retorn

El passat 5 de febrer cinc grups de 1r d’ESO de l’IES Poeta Paco Mollá van realitzar un viatge que els va fer canviar la manera de percebre a les societats de tres moments clau de la nostra història. Gràcies al taller didàctic titulat Un viatge sense retorn, grup rere grup van anar descobrint les claus del pensament i creences en la Prehistòria, cultura ibèrica i època romana en el nostre territori.

De la mà dels companys del museu, Daniel i Ismael, van fer una primera parada indispensable en el coneixement de l’arqueologia com a ciència que ens permet conéixer a les societats humanes del passat. A través d’exemples de la nostra localitat, van poder comprendre el procés de formació d’un jaciment arqueològic i com actuar quan es produeix una troballa. Després d’això, vam veure la Cueva del Hacha com a referència d’enterrament prehistòric en el terme municipal de Petrer i, a través d’aquesta fita, van poder conéixer com els éssers humans van anar acompanyant d’objectes les tombes a manera d’aixovar per a ser utilitzats en la vida després de la mort. Per part seua, la cultura ibèrica va ajudar a aquestes alumnes i alumnes posar un punt d’origen de les primeres necròpolis i la senyalització dels enterraments amb el bou del Chorrillo com a exemple, a més de les cremacions com a tractament de les restes de la persona morta. Ja en època romana, la cremació va ser gradualment substituïda per la inhumació en gran manera per la irrupció de la religió catòlica dins de l’Imperi Romà i, en conseqüència, a Hispània. A més, si alguna cosa caracteritza a aquesta cultura és la senyalització de les seues tombes amb làpides en les quals podíem trobar el nom i els mèrits de la persona a la qual pertanyia, entre altres dades. Per a il·lustrar aquesta part, vam fer referència a les restes del sarcòfag de marbre associats a Vil·la Petrària.

Molts dels alumnes ja coneixien el Museu Dámaso Navarro però gràcies a aquest taller didàctic no sols van descobrir l’evolució dels rituals d’enterrament en l’antiguitat sinó que, a més, se’ls va animar a visitar les instal·lacions del nou museu i trobar-se cara a cara amb les peces arqueològiques de les quals se’ls havia parlat per a, així, ampliar els seus coneixements i despertar la seua curiositat per un patrimoni que entre tots preservem per a les generacions futures.

Añadir un comentario

You must be logged in to post a comment