Expo_curar_03

El Museu Dámaso Navarro estrena la seua sala d’exposicions amb “Cuidar, guarir, morir”

Ens fa especialment feliços l’equip del museu dir que ahir vam presentar en la nova sala d’exposicions temporals la primera mostra titulada Cuidar, guarir, morir. La malaltia llegida en els ossos, organitzada per l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) i el propi Museu Dámaso Navarro de Petrer.
En l’acte de presentació i obertura, a més de la primera autoritat local, Irene Navarro, el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando D. Portillo, el director del museu, Fernando E. Tendero i representants de tots els partits polítics locals, han estat Maribel Beltrán, directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació del Vicerectorat d’Investigació de la Universitat d’Alacant, Francisco Javier Jover, director de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) i comissari de l’exposició, i Mari Paz de Miguel, col·laboradora honorífica de l’àrea de Prehistòria i comissària de l’exposició.
L’exposició està formada per una selecció de restes òssies procedents de les excavacions arqueològiques dutes a terme en les dècades passades en els cementeris medievals de Petrer. A través d’aquestes restes, de diversos panells informatius i d’un audiovisual, el visitant pot observar i conéixer les diferents patologies que van tindre els habitants de la vila a causa de les seues activitats diàries i a les malalties que van patir.
La comissària de l’exposició, Mari Paz de Miguel, ha subratllat que “ací el que presentem és la vida, realment no és una exposició sobre morts, i com les petjades de la vida ens queden plasmades sobre l’esquelet”. També ha afegit que aquesta exposició “representa la història de les persones que han construït Petrer”.
Francisco Javier Jover, en qualitat de comissari i investigador, ha destacat que l’exposició té un “missatge molt poderós, i és que les persones vivim al llarg de la nostra vida amb la malaltia, una cosa intrínseca al nostre desenvolupament vital i en ell són fonamentals les cures que rebem d’altres persones”.
Maribel Beltrán, en representació de la Universitat d’Alacant, ha destacat que “l’arqueologia ens ajuda a entendre millor com van ser els nostres avantpassats, les circumstàncies en les quals vivien i en aquest cas, a més, les circumstàncies que envoltaven a la seua mort”.
Per a tancar la presentació l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha recordat el “orgull” que suposa per a les veïnes i veïns de Petrer el nou Museu, posant en valor la “col·laboració entre administracions per a donar vida a aquesta exposició”. També ha afegit que “aprendre del nostre passat és el que ens fa ser conscients del nostre present i agafar impuls per a caminar amb pas ferm cap al futur”.
L’exposició es podrà visitar fins a finals del mes d’agost de 2021, en horari de dimarts a diumenge d’11 a 14 h. Al costat de la mostra, també es realitzaran diverses activitats didàctiques i divulgatives al llarg d’aquests mesos.

Añadir un comentario

You must be logged in to post a comment