Screenshot_20211027_123918_2

A l’octubre, els danses dels carasses van prendre el centre històric de Petrer

Amb l’arribada del mes d’octubre  anuncien les festes patronals en honor a la Verge del Remei i els carasses, que enguany han sigut molt especials ja que han obtingut el reconeixement de bé immaterial de rellevància local per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

El primer diumenge, dia 10, tot estava preparat i disposat perquè els carrers albergaren passejos de música, màscara i danses després d’aquests llargs mesos de pandèmia i restriccions.

Des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni, a través del Museu Dámaso Navarro, preparem una trobada el dissabte 16  titulat “El patrimoni emmascarat” dedicat a les danses d’emmascarats de Petrer i dels municipis pròxims com són Agost, Castalla, Ibi, Onil i Tibi. Comptem amb la participació de tècnics de la Conselleria de Cultura amb una ponència marc dedicada al patrimoni immaterial. I a més, l’associació Kaskaruja, la Colla El Terròs i Els Joves de l’Ateneu van preparar un taller de confecció de carasses per a xicotets i majors, i de danses dels carasses en la plaça de Dalt.

A la vesprada va haver-hi carasses. Es va poder fomentar la tradició festera afegint a aqueix dia la participació de representants dels altres municipis i de la Conselleria, per a compartir amb els petrerins aquesta entranyable tradició.

El diumenge dia 24 va ser el tret final dels carasses amb més desfilades pels carrers i la primera edició del concurs de carasses. Aquest jurat va estar integrat per personalitats de la zona:
– Reme Millà: membre de la colla El Terrós i referent de la recuperació i la revitalització cultural popular de Petrer.
– Mari Carmen Rico: Cronista de la Vila de Petrer.
– Carolina Santos: sòcia i representant de Kaskaruja i hereva de família amb llarga tradició carassera.
– Fernando Vera: dissenyador de vestits de festa involucrat en la cultura popular local.

Segur que aquestes trobades tornen a repetir-se perquè ara som més conscients del valor immaterial dels carasses i la importància que té recuperar les tradicions locals que formen part de la identitat petrerense.

Añadir un comentario

You must be logged in to post a comment