Coincidint amb la celebració del tercer aniversari de la reobertura del museu en les noves instal·lacions del carrer La Font, li donem la benvinguda al popular filtre “Sinaí” com a nova peça etnològica del museu. És la quarta peça que protagonitza la vitrina de donacions situada al costat de l’eixida del museu, després de la moneda romana de l’emperador Augusto donada per Salvador Poveda, un xiulet andalusí trobat per la família Miralles Bravo en la rambla de Puça, i un trabuco de les festes de moros i cristians donat per Antonio Navarro.
Aquesta nova incorporació a la col·lecció etnològica del Dámaso Navarro ha sigut possible gràcies a la donació de les famílies García López i Espinosa López. Segons ha explicat aquest matí María Ángeles, neta de Manuel López Gil, el seu avi va comprar el filtre d’aigua a mitjan segle passat i va ser utilitzat a casa fins a principis del segle XXI. María Ángeles que, a més, és guia del museu i el castell, va acordar amb la seua família donar a l’Ajuntament de Petrer aquesta peça de gran atractiu decoratiu per a la seua exhibició i conservació en el museu.
La peça té un gran valor dins del seu context històric i etnològic. Des de finals del segle XIX hi ha un corrent higienista que volia evitar les epidèmies i les malalties bacteriològiques. Així, es van posar de moda els balnearis i les propietats minerals de les aigües. El filtre “Sinaí” va ser inventat en 1926 pel químic i biòleg valencià Conrado Granell, qui tenia al cap poder transportar aqueixes aigües miner-medicinals pròpies dels balnearis a les llars. Pel que va idear un sofisticat sistema per a filtrar l’aigua i dotar-la d’aquestes característiques. La fàbrica de Manises de Vicent Montaner va realitzar aquestes peces des dels anys quaranta, amb motius decoratius de paisatges i arquitectures semblants a les de les ceràmiques de Talavera.