Aquesta setmana hem tingut el plaer de començar amb els tallers didàctics que anualment acosten els temes històrics i patrimonials als col·legis i instituts de Petrer. L’IES Santo Domingo Savio va ser la primera arrancada d’aquest inici tan desitjat, seguits pel IES Paco Mollá i l’Escola Infantil Cid Campeador.
Després d’aquests mesos d’incertesa, ara que la situació sanitària comença a remetre, la nostra maleta didàctica també s’adapta als canvis. Amb totes les mesures de seguretat establides en els centres educatius i dins del marc d’exigència que requereixen aquests temps, acostem part de l’exposició museogràfica del Museu Dámaso Navarro als escolars. Van ser Daniel, Lola i José, els nostres becaris i estudiant en pràctiques, els qui van mostrar els continguts de la maleta didàctica del món funerari en l’antiguitat; el món funerari romà a través de l’arqueologia, i la prehistòria als més xicotets. D’aquesta manera van poder adquirir una visió general de les pràctiques i les creences que les diferents cultures presentades tenien entorn del ritual funerari, observant per ells mateixos les similituds que presenta el pas de la vida a la mort, fet que ha de ser acompanyat d’un depòsit funerari. El segon taller mostra com l’arqueologia recupera les evidències de com en el període romà s’acompanyava a la persona difunta i com aquesta cerimònia ens resulta molt pròxima en perpetuar-se fins als nostres dies. I la maleta de la prehistòria transporta als xiquets de 4 anys al passat perquè coneguen com caçaven, s’alimentaven i pintaven l’art rupestre.
Per als joves, aquests tallers són una oportunitat diferent per a comprendre les diferents formes de vida de les civilitzacions passades així com les actuals i, els suposa, reflexionar sobre el valor patrimonial dels objectes materials i immaterials. En les pròximes setmanes continuarem acudint als centres escolars, acompanyant a l’alumnat al castell i les cases-cova i mostrant els continguts de les sales del museu.