Assentat sobre una petita lloma rocosa a 540 metres d’altitud sobre el nivell del mar, el castell de Petrer domina una població que assentada en el seu vessant sud, ha anat progressivament estenent la seva dispersió cap a la vall. Situat al Nord-oest de l’anomenada Vall d’Elda, per la seva altitud domina gran part del Mitjà Vinalopó, visualitzant els castells de Saix, Elda, Monòver i La Mola (Novelda), controlant des d’època antiga la via natural de comunicació del litoral alacantí cap a l’altiplà.

Construït en època musulmana (s. XII), adaptant-se a l’orografia del terreny i remodelat posteriorment (s. XIV i XV), consta de dos recintes: l’esplanada i l’alcassaba.

El primer conserva un llenç de muralla de tàpia amb un cub central que delimita un espai interior on les excavacions arqueològiques van documentar habitatges de cronologia medieval.

Assentat sobre una petita lloma rocosa a 540 metres d'altitud sobre el nivell del mar, el castell de Petrer, domina una població que assentada en el seu vessant sud, ha anat progressivament estenent la seva dispersió cap a la vall. Situat al Nord-oest de l'anomenada Vall d'Elda, per la seva altitud domina gran part del Mitjà Vinalopó, visualitzant els castells de Saix, Elda, Monòver i La Mola (Novelda), controlant des d'època antiga la via natural de comunicació del litoral alacantí cap a l'altiplà.

Construït en època musulmana (s. XII), adaptant-se a l'orografia del terreny, i remodelat posteriorment (s. XIV i XV), consta de dos recintes: l'esplanada i l'alcassaba.


El primer conserva un llenç de muralla de tàpia amb un cub central que delimita un espai interior on les excavacions arqueològiques van documentar habitatges de cronologia medieval.


L'alcassaba corona el turó. Consta d'un espai emmurallat de planta poligonal amb vuit costats, en maçoneria i cadirat. El seu accés principal està elevat sobre el nivell del sòl i defensat per un balcó **amatacanado. Després d'una llarga restauració (1974-1983) va ser declarat Monument Històric-Artístic.