Copia de Diseño sin título

El Museu Dámaso Navarro s´uneix al fenomen cultural d´ARTenBitrir

Arriba la decena edició del festival d´ArtenBitrir cam el lema Fent arrels, recordant les nostres tradicions passades i continuant amb les noves, es celebrarà aquest cap de setmana amb diverses activitats culturals que es cel·lebraran durant els dies 24, 25 i 26 de març. Des de el museu ens unim a aquesta iniciativa ja que, quina millor opció que visitar el museu on es guarden els objectes de distintes etapes de la història que van pertànyer a les persones que van fer arrels al passat de Petrer?

El Museu Dámaso Navarro, el castell i les cases-cova obriran les seues portes en horari habitual de 11:00 a 14:00 del matí.

I de forma excepcional, s´obriran el Museu i el castell en horari especial de dissabte i diumenge de 17:00 a 20:00 de la vesprada.

Vos esperem al museu perque pugueu disfrutar dels arrels del nostre passat arqueològic i del passat mes recent a la part etnològica de les nostres instalacions.

2

El proper diumenge 26 de març torna DIDARQ amb un taller dedicat a l´escriptura a través del temps

El proper 26 de març tornen els tallers DIDARQ al museu. En aquesta ocasió, tornen amb un nou taller per a tota la família dedicat a l´escriptura a través del temps. A l´activitat, joves i adults descobriran l´evolució de l´escriptura al llarg dels segles i la seua importància en el floriment de cultures com la sumeria, l´egipcia fins arribar als nostres dies. Vine a conéixer com escribien al passat i participa a les activitats. A més, podras gaudir de les actuacions d´Art en Bitrir durant tot el cap de setmana. El taller tindrà dos torns, un a les 11:30 i un segon torn a les 12:30. Per apuntar-vos u obtindre més informació: Telèfon: 966989400 ext. 280 Correu electrónic: museodamasonavarro@gmail.com Xarxes socials del museu Dámaso Navarro: Facebook: Museo Petrer. Instagram: @museo_damaso_navarro  
IMG-20230315-WA0002

El profressor Javier Jover de la Universitat d’Alacant, primer director del Museu Dàmaso Navarro, obté la càtedra de Prehistòria

El professor universitari Francisco Javier Jover Maestre, ha lograt la càtedra de Prehistòria de la Universitat d’Alacant fa uns dies. Petrerí de naixement, es va licenciar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant, realitzant el doctorat i vinculant-se a la mateixa com a professor de Prehistòria des de fa dos décades. Actualment també és director del INAPH (Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric). Cap recordar que Javier va ser el primer director del Museu Dàmaso Navarro i, des de l’any 2001 fins al 2007, va ser l’encarregat de dotar al mateix d’equipament i de personal per a dur a terme totes les funcions reconegudes per la legislació com són: la recuperació, conservació, investigació i difusió dels continguts del museu aconseguint en pocs messos que el museu fora reconegut oficialment per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. A més, la plaça estava associada a la gestió del patrimoni municipal, creant les bases per a la regulació de l’ús i conservació dels monuments, la realització d’intervencions arqueològiques vinculades amb les actuacions urbanístiques i la vigilància dels jaciments arqueològics del terme municipal. 

De les seues nombroses investigacions i publicacions realitzades durant aquestes décades, podriem destacar una que, encara avui dia, continua sent un referent a l’estudi del patrimoni petrerí. Ens estem referint a un dels seus primers llibres amb el títol: “El poblament antic a Petrer. De la prehistòria a la romanitat tardia” realitzat en 1995 junt a Gabriel Segura, on es realitza un estudi pormenoritzat de tots els jaciments d’aquest arc temporal i s’estableix la primera secuència cronològica del nostre passat.

Des del Museu Dàmaso Navarro ens sumem a les felicitacions que està rebent Javier durant aquests dies per l’obtenció de la seua càtedra que reflecteix l’excel·lència de les seues investigacions, publicacions i docència universitaria en l’àmbit cronològic de la prehistòria.

03- II Taller de piedra seca- Puça-2021

Regresan las Jornadas de Arquitectura en Piedra seca en su III Edición con un programa destinado a las construcciones romanas en el ámbito rural

Se celebrarán los días 10, 11 y 12 de marzo con charlas, una visita guiada a las excavaciones de Villa Petraria y un taller práctico.

El próximo viernes 10 de marzo tendrán lugar las III Jornadas de Arquitectura en Piedra Seca: Construcciones Romanas en el ámbito rural, impulsadas por la Obra Social Caixapetrer. El proyecto está coordinado por la arqueóloga y presidenta de la Asociación de Amigas y Amigos del Museo Dámaso Navarro y cuenta con la colaboración de multitud de asociaciones, instituciones y empresas, entre las que se encuentran el Ayuntamiento de Petrer y el Museo Dámaso Navarro.

Debido al éxito de las dos jornadas anteriores, se llevarán a cabo unas terceras jornadas de arquitectura en piedra seca que, en esta ocasión, abordarán la técnica extractiva de la piedra y su utilización en las construcciones de época romana. Aprovechando las excavaciones de Villa Petraria, en la plaza de Baix, que han sacado a la luz un importante conjunto de estructuras de hábitat del período romano datadas entre los siglos II y V d.C., los asistentes a las jornadas podrán acceder a una visita guiada del yacimiento arqueológico.

Las jornadas se iniciarán el viernes 10 de marzo en el salón de actos de la Obra Social Caixapetrer (C/ San Bartolomé, 2 – PETRER). Habrá tres comunicaciones impartidas por expertos en la materia, entre ellos Juan Antonio Antolín, profesor en la Universidad de Murcia, quien hablará sobre la técnica y estrategias de explotación de las canteras romanas del territorio.

La jornada del sábado 11 de marzo servirá para conocer con detalle los últimos hallazgos en Villa Petraria, con una conferencia de Fernando Tendero y José Ramón Ortega, los arqueólogos directores de las excavaciones que están en su fase final en la plaza de Baix. Posteriormente se realizará una visita guiada a las excavaciones, complementando con otra visita al Museo Arqueológico y Etnológico Dámaso Navarro. Finalmente, el domingo 12 de marzo, tendrá lugar en la partida rural Finca de la Señora (paraje de Puça) un taller práctico sobre la construcción de muros de piedra seca impartido por Fernando Azorín.

Desde el Museo Dámaso Navarro confiamos en la alta participación de unas jornadas muy interesantes, desde un punto de vista científico y divulgativo, y esperamos que sean todo un éxito. A continuación, compartimos el programa de mano de estas jornadas:

iii-jornadas-arquitectura-en-piedra-seca