2021_11_30_Hallazgo_mosaico_romano_sIV_2

Les excavacions en la plaça de Baix localitzen un mosaic romà pertanyent a Vil·la Petrària

Les excavacions que s’estan duent a terme des de fa unes setmanes en la plaça de Baix no deixen de sorprendre’ns.

Si ja anunciem que havien apareguts restes dels períodes contemporani (soterrani d’habitatge del segle XVII o XVIII derrocada per a construir l’església), modern (mur de bancal del s. XVII aprox.) i medieval (séquia andalusina del segle XIII), i romans (estades de Vil·la Petrària del segle V), hui l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, al costat del regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando D. Portillo i el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando E. Tendero, han donat a conéixer l’extraordinària troballa d’un mosaic in situ en una de les sales.

“Podem sentir el mateix que van sentir els veïns de Petrer fa aproximadament 45 anys quan es va descobrir, al carrer Constitució, a escassos metres de l’Ajuntament, el mosaic romà de Vil·la Petrària que es conserva en el Museu Dámaso Navarro”. Així d’aquesta manera ha resumit l’alcaldessa, Irene Navarro, l’alegria i emoció que ha produït el descobriment d’un nou mosaic, que fins i tot podrien ser dos diferents, i que formarien part de les estades nobles del senyor de la vil·la.

L’aparició del mosaic ha causat un gran enrenou i han sigut molts els historiadors i arqueòlegs locals que s’han desplaçat a la zona d’excavació. El regidor de Cultura i Patrimoni ha verbalitzat aqueix sentiment d’emoció assenyalant que “estem contemplant 1.600 anys de la nostra història sota els peus”, i ha subratllat que Petrer és un “referent en Cultura i Patrimoni”, i el veïns “poden sentir-se orgullosos del seu passat i del seu patrimoni històric”.

La troballa suposa ampliar els sondejos per a transformar-los en una excavació en extensió i poder recuperar tots els vestigis, la qual cosa suposa la paralització de la projectada reforma de la plaça de Baix fins a conéixer l’abast del que hi ha en el subsòl que, a tenor de les restes que s’han identificat, poden ser sorprenents.

El director del museu, Fernando E. Tendero, ha recordat que l’11 de setembre de 1975 es va descobrir l’únic mosaic romà que fins a hora es coneixia de l’antiga Vil·la Petrària, a menys de 75 metres de l’actual troballa. A diferència de l’excavat per l’arqueòleg José M.ª Soler, i que tenim en el museu, l’actual és un mosaic bícromo, amb tessel·les negres i blanques, i amb motius vegetals en una sanefa perimetral de la sala que emmarca un motiu central que s’introdueix en el perfil del sondeig, i que formaria part de la pars urbana de la vila, corresponent a les dependències del propietari. S’ha documentat en una de les cantonades de la sala, i no s’ha continuat excavant per a mantindre la seua integritat, ja que es procedirà a la seua documentació quan es produïsca l’ampliació de l’àrea per a excavar tota l’habitació que conté el mosaic.

Mancant fer l’estudi de les restes recuperades i a l’espera de poder descobrir la totalitat del mosaic, podríem datar-lo entre els segles III i IV d. C., per paral·lels amb altres jaciments com Banys de la Reina de Calp.

santa bárbara en el castillo de petrer

Santa Bárbara en el castell de Petrer: grafitis i música de guitarra clàssica

Continuant amb la tradició que es remunta, almenys, al començament del segle XX, el primer diumenge del mes de desembre (dia 5) , conmemoraremos  la festivitat de Santa Bárbara. A Petrer, este dia pujant a la fortalesa per a deixar en les muralles la marca de la visita generant un grafit personal en les parets de la torre, del calabós o de la sala noble del castell. En el museu hem volgut, un any mes, recuperar esta tradició que va finalitzar en la dècada dels setanta quan van començar les obres de rehabilitació de la fortalesa. És per això que enguany també complim amb una planificació especial:

Des de les 11 fins a les 13 els visitants podran visitar el castell i plasmar els seus noms o desitjos per a l’any 2022 en un llenç de paper que quedarà exposat en la sala noble fins que es complete. durant la resta de l’any.

De 13 a 14 h tindrà lloc en la sala noble l’obra MELANCÓLICA; un concert de guitarra clàssica interpretat per Pepe Payá, amb la col·laboració de Marina Payá.

Les visites i el concert són gratuïts i l’entrada lliure fins a completar aforament.

Reserva el diumenge dia 5 i fes-te partícip de la tradició de Santa Bàrbara!”

2021_11_25_Hallazgo_construción_romana_siglo_V_plaça_de_Baix (1)

Troballa d’una construcció del segle V en la plaça de Baix.

El passat romà de Petrer emergeix. Els treballs arqueològics que des de fa unes setmanes s’estan duent a terme en la plaça de Baix han tret a la llum unes construccions romanes datades, presumiblement, entorn del segle V, mancant concretar aquesta datació quan es realitze l’estudi de les restes recuperades.

“Si fa una setmana aproximadament parlàvem de la troballa d’una séquia de Bitrir, la població islàmica datada entorn del segle XIII, els treballs arqueològics han continuat amb més sorpreses, ja que davall d’aqueix estrat es va descobrir un mur romà”, ha informat el regidor de Patrimoni i Cultura, Fernando Portillo.

L’edil ha explicat que, arran del descobriment d’aquest mur, “decidim ampliar el tast per a veure fins a on es prolongava i hui dia podem dir que no sols tenim un mur romà, sinó que correspon a diverses habitacions d’una construcció encara per determinar, per la qual cosa hem de continuar excavant per a obtindre més informació”.

Fernando E. Botiguer, director del Museu Dámaso Navarro, ha precisat que “correspon a un mur que delimita diverses dependències, en molt bon estat de conservació, ja que hem trobat les cantonades d’algunes d’aquestes”, afegint que “ens corrobora que, entorn del segle V, teníem ací una vila de grans dimensions, ja coneguda des de 1975 per la troballa del mosaic”. En sentit, Botiguer ha dit que “el mosaic que va aparéixer al carrer Constitució hauria pertangut a aquesta vila, i el que estem descobrint són les dimensions de la mateixa i el seu estat de conservació”.

El director del Museu de Petrer també ha apuntat, sobre la base dels fragments d’estuc pintats en roig trobats, que es tractaria d’una vila amb una certa riquesa “pels arrebossats de les parets de les estades i, sobretot, pel seu mosaic”.

Amb aquests treballs arqueològics, Petrer pretén continuar aprofundint en el seu passat romà centrat en Vila Petraria, el principal emblema de la qual, fins hui, és el mosaic, descobert l’11 de setembre de 1975 quan, en realitzar unes obres en la calçada del carrer Constitució, en aquells dies encara denominada 18 de juliol, va aparéixer el mosaic romà del segle IV-V d. C.

Fins hui, a més d’aquesta construcció romana i la séquia andalusina, cal recordar la troballa dels fonaments dels edificis derrocats per a la construcció de l’actual església de Sant Bartolomé, apòstol, canalitzacions d’aigües d’època contemporània, i les restes de la font existent en la dècada dels seixanta del segle passat.

Diseño sin título (2)

Aprén a casa amb DIDARQ – Els grafitis del castell de Petrer

Continuem amb els tutorials sobre el patrimoni arqueològic, històric i immaterial de Petrer, els quals formen part dels tallers didàctics DIDARQ del Museu Dámaso Navarro, preparats per Juan Carlos Valero, gestor de projectes didàctics i col·laborador del museu perquè puguem realitzar activitats a casa amb els més xicotets.

En aquesta ocasió aprenem sobre els grafitis del calabós del castell de Petrer i ens posem en la pell d’autèntics personatges d’època entre els segles XIV I XVI.
Com bé diu Juan Carlos en el vídeo, a través d’aquests dibuixos i formes podem conéixer part de la mentalitat d’aquestes persones i de la seua vida quotidiana.
Per a realitzar aquesta activitat a casa, només necessitem un tros de plastilina, un xicotet corró i un punxó o un escuradents per a gravar el nostre disseny.

MANS A les ARTS!

https://www.youtube.com/watch?v=g192k_y5ln8

1637065753785

El Museu Dámaso Navarro i l’equip Territori Bitrir/Petrer són presents en dos congressos científics

La setmana passada el Museu Dámaso Navarro i l’equip d’investigació Territori Bitrir/Petrer van participar en el XIII Congrés Internacional sobre Ceràmica Medieval i Moderna al Mediterrani, celebrat a Granada, entre els dies 8 i 13 de novembre, i en les IX Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana celebrades a Alacant entre els dies 12 i 14 de novembre.

En el XIII Congrés Internacional sobre Ceràmica Medieval i Moderna al Mediterrani diversos integrants de l’equip d’investigació van exposar els resultats dels estudis ceràmics realitzats durant la primera fase amb la comunicació titulada La rambla de Puça (Petrer, Alacant): produccions ceràmiques d’una alqueria del Vinalopó (segles X-XIII).

I en les IX Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana celebrades en el MARQ, vam tindre representació tant amb una comunicació com amb un pòster. La comunicació va tindre com a tema principal exposar els resultats preliminars dels sondejos arqueològics realitzats durant la segona fase. El títol era Pla general d’investigació Territori Bitrir/Petrer (segles X-XV). Resultats preliminars de les primeres fases del pla per al coneixement del passat medieval de Petrer (Alacant). I el pòster es va centrar en totes les activitats de divulgació i didàctica que s’han realitzat des del museu per a donar a conéixer els avanços del projecte a la població. Amb el títol Pla general d’investigació “Territori Bitrir/Petrer (segles X-XV)”. Divulgació a partir de reconstruccions en 3D.

La difusió científica i la divulgació social del projecte sempre han sigut part clau dins del projecte d’investigació. Amb la participació dels membres del projecte en aquestes activitats es pretén difondre el coneixement històric-arqueològic del passat medieval de Petrer des de totes les perspectives possibles.

IMG-20211110-WA0002

Els sondatges arqueològics trauen a la llum la peanya de l’antiga font d’aigua que presidia la *plaça de Baix

Els treballs a la plaça de Baix continuen a bon ritme i els sondatges arqueològics han tret a la llum la peanya de l’antiga font d’aigua que presidia la plaça, fins que va ser demolida a principis dels anys 70 quan es va remodelar, canviant la seua fisonomia fins com la coneixem en l’actualitat.

Tal com ha publicat en diversos articles periodístics la Cronista Oficial de la VILA, Mª Carmen Rico, en aquesta plaça sempre va haver-hi una font i hi ha constància de l’existència de quatre diferents. La primera notícia és de principis del segle XVII, concretament de 1627 quan es va aprovar la seua construcció. Quasi dos segles després concretament en 1890, es va substituir per una altra a causa de l’estat de deterioració, i en 1920 es va instal·lar una altra font encastada en el mur de les graderies de l’església, que va substituir a la que estava situada en el centre de la plaça. Aquesta va desaparéixer quan es van modificar les graderies a la fi dels cinquanta del segle XX. Aquesta última font, de la qual ara ha aparegut la peanya, va estar en funcionament fins a principis dels anys 70.

Ara, l’equip de treballadors, guiats pels dissenys proposats des de l’ajuntament, té la intenció de recuperar almenys una d’aqueixes fonts. Tal com ha explicat el regidor d’Urbanisme, Fernando Portillo, serà una font amb tres dolls de tipus “escamoteable” perquè es puga compatibilitzar el seu ús amb les activitats que acull aquest cèntric lloc. “Excepte en les últimes dècades, l’aigua ha sigut un element tradicional en la plaça i amb la nova remodelació volem que torne a ella” ha indicat l’edil.