Screenshot_20211027_123918_2

A l’octubre, els danses dels carasses van prendre el centre històric de Petrer

Amb l’arribada del mes d’octubre  anuncien les festes patronals en honor a la Verge del Remei i els carasses, que enguany han sigut molt especials ja que han obtingut el reconeixement de bé immaterial de rellevància local per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

El primer diumenge, dia 10, tot estava preparat i disposat perquè els carrers albergaren passejos de música, màscara i danses després d’aquests llargs mesos de pandèmia i restriccions.

Des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni, a través del Museu Dámaso Navarro, preparem una trobada el dissabte 16  titulat “El patrimoni emmascarat” dedicat a les danses d’emmascarats de Petrer i dels municipis pròxims com són Agost, Castalla, Ibi, Onil i Tibi. Comptem amb la participació de tècnics de la Conselleria de Cultura amb una ponència marc dedicada al patrimoni immaterial. I a més, l’associació Kaskaruja, la Colla El Terròs i Els Joves de l’Ateneu van preparar un taller de confecció de carasses per a xicotets i majors, i de danses dels carasses en la plaça de Dalt.

A la vesprada va haver-hi carasses. Es va poder fomentar la tradició festera afegint a aqueix dia la participació de representants dels altres municipis i de la Conselleria, per a compartir amb els petrerins aquesta entranyable tradició.

El diumenge dia 24 va ser el tret final dels carasses amb més desfilades pels carrers i la primera edició del concurs de carasses. Aquest jurat va estar integrat per personalitats de la zona:
– Reme Millà: membre de la colla El Terrós i referent de la recuperació i la revitalització cultural popular de Petrer.
– Mari Carmen Rico: Cronista de la Vila de Petrer.
– Carolina Santos: sòcia i representant de Kaskaruja i hereva de família amb llarga tradició carassera.
– Fernando Vera: dissenyador de vestits de festa involucrat en la cultura popular local.

Segur que aquestes trobades tornen a repetir-se perquè ara som més conscients del valor immaterial dels carasses i la importància que té recuperar les tradicions locals que formen part de la identitat petrerense.

Boton-Beca-museologia-2022-768x576

Beques formatives de museologia i arqueologia oferides pel Museu Dámaso Navarro per a l’any 2022

Com cada any, el museu Dámaso Navarro ofereix, juntament amb l’Ajuntament de Petrer les beques de formació per a els/les estudiants que han acabat els seus estudis en: Història, Humanitats i Història de l’art. Aquestes beques oferides enguany són de MUSEOLOGIA i d’ARQUEOLOGIA. A continuació es detallen els aspectes més importants de cadascuna.

BECA DE FORMACIÓ MUSEOLÒGICA

La Junta de Govern Local, en la sessió celebrada el dia 6 d’octubre de 2021, va acordar aprovar les bases que han de regir la convocatòria d’una beca de formació museològica per al Museu Arqueològic i Etnològic Municipal Dámaso Navarro per a 2022.

Les persones aspirants hauran de complir necessàriament els següents requisits:

a) Residir en la Comunitat Valenciana.

b) Haver finalitzat el grau d’Història, Humanitats i Història de l’Art en les promocions (2019, 2020 i 2021).

El termini per a la presentació de sol·licituds serà de quinze dies naturals a comptar des de l’endemà de la publicació del present edicte en el tauler d’anuncis i de l’anunci que s’inserirà en la pàgina web de l’Ajuntament de Petrer.

Les sol·licituds seran remeses telemàticament pel registre electrònic de la seu electrònica de l’Ajuntament de Petrer, emplenant la instància genèrica > tramitar, amb les dades personals, i indicant en “Exposa” el següent: «Coneixent la convocatòria de la beca de formació museològica per al Museu Dámaso Navarro 2022»; i en Solicita: “Participar en el concurs de mèrits d’aquesta convocatòria pública per a optar a la beca del museu”.

BECA DE FORMACIÓ ARQUEOLÒGICA

La Junta de Govern Local, en la sessió celebrada el dia 6 d’octubre de 2021, va acordar aprovar les bases que han de regir la convocatòria d’una beca de formació arqueològica per al Museu Arqueològic i Etnològic Municipal Dámaso Navarro per a 2022.

Les persones aspirants hauran de complir necessàriament els següents requisits:

a) Residir a la Comunitat Valenciana.

b) Haver finalitzat el grau d’Història en les promocions (2018, 2019 i 2020).

c) Haver cursat el màster en Arqueologia professional i gestió integral del patrimoni de la Universitat d’Alacant o similars d’altres universitats.

El termini per a la presentació de sol·licituds serà de quinze dies naturals a comptar des de l’endemà de la publicació del present edicte en el tauler d’anuncis i de l’anunci en la pàgina web de l’Ajuntament.

Les sol·licituds seran remeses telemàticament pel registre electrònic de la seu electrònica de l’Ajuntament de Petrer, emplenant la instància genèrica > tramitar, amb les dades personals, i indicant en “Exposa” el següent: «En conéixer la convocatòria de la beca d’arqueologia per al Museu Dámaso Navarro 2022»; i en Solicita: “Participar en el concurs de mèrits d’aquesta convocatòria pública per a optar a la beca del museu”.

anuncio_web

El dissabte 16 celebrem en el museu una trobada de poblacions amb carasses, tapats i mucarasses

Les Regidories de Cultura i Patrimoni i de Festes de l’Ajuntament de Petrer, amb motiu del reconeixement dels danses de les carasses com be immaterial de rellevància local, han organitzat per a aquest dissabte 16 d’octubre, en el Museu Dámaso Navarro, la trobada “El patrimoni emmascarat” de poblacions pròximes que tenen en comú les danses d’emmascarats. Així, des de les 10 del matí, en la sala d’actes del museu vindran especialistes de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, d’Agost, Castalla, Ibi, Onil, Tibi i Petrer els qui mostraran les semblances i diferències entre les tradicions de cadascuna d’elles, i plantejant proposades per a la perduració d’aquestes tradicions. L’assistència és lliure i gratuïta únicament limitada a l’aforament de la sala (40 persones).

Al matí, en la plaça de Dalt, a partir de les 11.30 h i fins a les 13.30 h, també es realitzarà un taller de carasses i de danses de les carasses a càrrec de Reme Millá, la Colla El Terròs, Joves de l’Ateneu i l’Associació Kaskaruja.

I finalment, a la vesprada, a les 17 h, des de la plaça de Baix, eixiran les carasses per a recórrer els carrers del centre històric i omplir-les d’alegria, descaradura i música.

Anima’t a participar d’aquesta tradició tan nostra!

base para portada carasses

Les carasses son el primer vídeo tutorial de los talleres didácticos DIDARQ del Museo Dámaso Navarro

Damos inicio a la publicación de una serie de cinco vídeos tutoriales sobre el patrimonio arqueológico, histórico e inmaterial de Petrer, los cuales forman parte de los talleres didácticos DIDARQ del Museo Dámaso Navarro, preparados por Juan Carlos Valero, gestor de proyectos didácticos y colaborador del museo para que podamos realizar actividades en casa con los más pequeños.

El primero de ellos coincide con la celebración de las fiestas patronales y, tras las mismas, ¡llegan las carasses!

En el vídeo tutorial de 8 minutos se explica el origen de la tradición, en qué consisten y muestra de una forma muy sencilla cómo confeccionar una carassa, para que puedas hacerlo desde casa en familia.

¡Esperamos que os guste y que nos mandéis vuestras carasses por las redes sociales!

En quince días pondremos otro de nuestros vídeos tutoriales didácticos relacionados con el patrimonio de Petrer. Estad atentos. 

P_20210919_110051

Al voltant de 700 visitants durant les XXIV Jornades de portes obertes del patrimoni

Les XXIV Jornades de portes obertes del patrimoni petrerí han comptat amb gran flux de visitants enguany. Les visites han estat ambientades pels guies i això ha agradat tant a xiquets com a joves i adults.

Petrer ha tornat a destacar enguany en les seues jornades amb les visites al castell, les cases-cova de la muralla i la torre campanar de l’església on estan els grafitis, les campanes i la matraca. A més de comptar amb els monuments i el museu o l’exposició de punt de ganxo en l’oficina de turisme, han hagut altres activitats com l’entrenament d’esgrima per la Sala d’Armes d’Elda-Petrer, la representació teatral el “Joanot” de Joan Nave, sota la direcció de Joanmi Reig, a la sala noble del castell, o el concert de QuarteTomás organitzat per l’associació de guitarra clàssica PIMA.

Al voltant de 700 visitants han vingut a gaudir de les jornades aquesta fi de durant els dies 18 i 19 de setembre. Fernando Portillo, regidor de Cultura i Patrimoni, ha valorat molt positivament aquesta xifra, “ja que hem superat la xifra que es va registrar en 2019, abans de declarar-se la pandèmia, quan es van comptabilitzar entorn de 700 visitants, la qual cosa demostra que cada vegada més gent està atreta pel nostre patrimoni i la nostra oferta turística”.
De manera detallada, el castell-fortalesa va registrar un total de 647 visites, les cases-cova, 522, el Museu Dámaso Navarro 274 visites, el lloc antiaeri del Altico, 197 i les ermites 106. La majoria provenien de Petrer i d’Elda, també de localitats com Villena, Sax, Sant Vicent del Raspeig, d’altres províncies com Salamanca, Madrid o Tarragona, i fins i tot d’altres països com Colòmbia o el Regne Unit.

El treball realitzat per l’equip del Museu Dámaso Navarro, al costat de les regidories de turisme i de cultura, han aconseguit que enguany, malgrat comptar amb una complicada situació soci-sanitària com experimentem tot enguany, complir amb els seus objectius i assegurar les mesures de prevenció enfront de la Covid-19 , perquè es prevenien grups de gent, encara que aquests no han sigut en massa.

L’exposició de Art al balcó, ha sigut un altre atractiu més afegit a la ruta pel barri antic de la ciutat, els visitants es traslladaven lliurement d’un lloc a un altre, admirant les obres d’art que pengen dels balcons.

En definitiva, el temps va acompanyar, els visitants es van animar a acudir als monuments i a participar del taller del castell, contemplar l’entrenament dels esgrimistes, passejar per l’exposició a l’aire lliure Art al Balcó, conéixer la nova exposició de la fusteria tradicional del museu, etc.

XXIV Jornadas de puertas abiertas del patrimonio petrerense

Celebrem les XXIV Jornades de Portes Obertes del Patrimoni Petrerí aquest cap de setmana

Els pròxims dies 16 al 19 de setembre, Petrer celebrarà les XXIV Jornades de Portes Obertes del Patrimoni Petrerí.

Les activitats programades arrancaran el dijous 16, a les 20 hores, en el propi museu, amb una xarrada a càrrec de l’equip directiu del projecte “El territori de Bitrir/Petrer (segles X-XV)” en la qual mostraran un avanç dels resultats obtinguts en l’excavació de l’alqueria de Puça.

El dissabte i diumenge, d’11 a 14 i de 18 a 21 hores, tindran lloc les jornades de portes obertes pròpiament dites, podent-se accedir a espais que només es poden visitar durant aquestes jornades com el campanar de l’església de Sant Bartolomé, per a conéixer la història del temple i de les campanes, la matraca i els grafiti. A causa de les reduïdes dimensions de la torre, la visita serà amb grup reduït i només amb reserva prèvia. També es podran visitar el castell, les cases-cova de la muralla, les ermites de Sant Bonifaci i el Santíssim Crist, les exposicions de la Tourist Info i el lloc antiaeri del Altico. A la sala noble del castell, tant el dissabte com el diumenge, l’activitat centrada en la impressió 3D i la seua aplicació didàctica en patrimoni, atenent principalment les formes de vida del Bitrir i Petrer medieval. En el Museu Dámaso Navarro s’inaugurarà l’exposició temporal de temàtica etnològica i una nova peça relacionada amb les festes de moros i cristians en la vitrina de les donacions.

El dissabte 18, d’11 a 13 hores, a l’esplanada del Castell, els visitants també podran veure un entrenament d’esgrima de la Sala d’Armes Elda-Petrer. El mateix dia, a les 20 hores, a la sala noble del castell, tindrà lloc la representació de l’obra de teatre “Joanot” de Joan Nave, sota la direcció de Joanmi Reig, única activitat de les jornades que no és gratuïta i per a la qual es poden comprar les entrades en les taquilles del Teatre Cervantes, els dimarts i dijous de 18.30 a 20.30 (sí que és gratuïta per a persones desocupades, jubilats i estudiants amb acreditació).

Tancarà la jornada del dissabte 18, a les 21 hores, a l’Església de Sant Bartolomé, el concert oferit per l’Associació PIMA de guitarra clàssica, en la qual QuarteTomás, interpretarà un repertori obres d’autors i concertistes d’ampli reconeixement artístic. El concert és gratuït i no és necessària la reserva prèvia.

Entorn de les jornades, també s’han organitzat altres activitats, com són les visites per l’exposició ART Al BALCÓ a les 12 hores guiades per components de l’Associació “la Casica de l’Artista”.

En l’organització de les jornades han col·laborat la regidoria de Turisme i la de Serveis Generals; la parròquia de Sant Bartolomé, apòstol; la Majordomia del Santíssim Crist i la Majordomia de Sant Bonifaci, màrtir, l’Associació “la Casica de l’Artista”, així com l’Associació PIMA de guitarra clàssica. A més, les activitats programades compten amb la col·laboració econòmica de la Diputació d’Alacant a través d’una subvenció corresponent a les ajudes de 2021 per a activitats dels museus reconeguts per la Conselleria de la Generalitat Valenciana.

Per a més informació podeu contactar amb el Museu Dámaso Navarro (966 98 94 00 ext. 280) o en la Tourist Info (966 98 94 01), en horari de demà, en l’email museodamasonavarro@gmail.com, o en les nostres xarxes socials.

Esteu tots convidats!

LABORA

Isabel Gómez, estudiant d’un curs de Labora, realitza les seues pràctiques en el Museu Dámaso Navarro

Isabel María Gómez Serrano es va incorporar la setmana passada al Museu Dámaso Navarro per a realitzar les pràctiques del curs “Activitats de gestió administrativa” oferit per Labora de la Comunitat Valenciana gràcies a les gestions realitzades per l’Agència de Desenvolupament Econòmic i Social de Petrer (ADESP).

Durant les setmanes que passarà en el museu, coneixerà la seua gestió interna, atendrà el públic visitant i començarà la digitalització de l’arxiu administratiu. La seua breu experiència en el museu li està ensenyant noves maneres d’aplicar l’aprés durant els seus estudis.

Moldura decorada sondeo 1

Finalitza la segona fase del projecte d’Investigació “El territori de *Bitrir/Petrer (segles X-XV)”

Entre los días 9 y 21 de agosto se produjo la segunda fase del proyecto de investigación “El territorio de Bitrir/Petrer (Siglos X-XV). Hacia los orígenes de un paisaje medieval (Petrer, Alicante)”. Esta fase ha consistido en la realización de una intervención arqueológica de tres sondeos definidos a partir de las conclusiones obtenidas en la primera fase del proyecto, cuyo objetivo era localizar las zonas con mayor potencial arqueológico a través de las técnicas de prospección.

Durante la fase de prospección, llevada a cabo entre los meses de noviembre de 2020 y febrero de 2021, se documentó mediante GPS el material arqueológico presente en superficie en la rambla de Puça, así como los restos de posibles estructuras; una vez finalizados los trabajos de campo se procedió a generar un mapa del terreno con los puntos marcados mediante GPS en el que se podían identificar las zonas con mayor concentración de elementos arqueológicos; siendo estas las seleccionadas para proceder a realizar sobre las mismas los trabajos de la segunda fase.

Los sondeos realizados en uno de los bancales de olivos de la rambla de Puça, han presentado hallazgos muy interesantes. Bajo la capa agrícola actual se extiende una capa de suelo agrícola fosilizado, que corresponde, posiblemente, a la explotación de ese mismo terreno durante la primera mitad del siglo XX. Una vez levantado este nivel comenzaron a evidenciarse los restos de posibles estructuras, las cuales acabaron definiéndose como dos muros de mampostería pertenecientes a algún tipo de edificio, aún no definido, de la alquería andalusí de Puça. Cada muro ha aparecido en en los dos primeros sondeos. Tras el desmonte del derrumbe se ha podido localizar en el sondeo uno, un banco de mampostería adosado al propio muro. Mientras que en el sondeo dos se ha localizado una fosa antrópica rellena de posibles cenizas. La hipótesis actual es que se trata de un posible silo. Nos encontramos a la espera de realizador analíticas de laboratorio para poder determinar su contenido y uso.

En cuanto al material arqueológico hallado, predomina cerámica de los siglos XII y XIII, como fragmentos de jarrita esgrafiada, permitiéndose así establecer una cronología de abandono en esas fechas. Entre el resto de hallazgos cabe destacar un huso de bronce, relacionado con las actividades textiles, un enlucido decorado con círculos concéntricos y una yesería con una cenefa con una forma entrelazada.

En estos trabajos participa un equipo formado por personal del Museo Arqueológico Dámaso Navarro, Universidad de Alicante, arqueólogos profesionales y estudiantes voluntarios de diversas universidades españolas.

WhatsApp Image 2021-08-09 at 12.09.07

Hui donen principi els sondejos arqueològics en l’alqueria de Puça

Esta mañana se han iniciado los trabajos arqueológicos en la partida de Puça contemplados en la Fase II del plan general de investigación “El territorio de Bitrir / Petrer (siglos X-XV). Hacia los orígenes de un paisaje medieval (Petrer, Alicante)”.

Tras la primera fase del plan, llevada a cabo entre diciembre de 2020 y enero de 2021, consistente en prospecciones en el terreno, hoy se han iniciado los sondeos arqueológicos en una de las parcelas donde se localizaron restos de muros, pavimentos y numerosos fragmentos cerámicos de la vajilla andalusí.

Según ha explicado el director del Museo Dámaso Navarro, Fernando Tendero, quien dirige este plan junto con los arqueólogos Joaquín Pina, José María Moreno y Pedro J. Saura, “durante los próximos 15 días vamos a realizar varios sondeos con el objetivo de documentar la existencia de habitaciones que pudieran corresponder a una de las viviendas de la alquería de Puça, así como comprobar su estado de conservación”.

También se va a comenzar el estudio de los restos arqueológicos recuperados en prospecciones y excavaciones de yacimientos emblemáticos de época medieval como son Els Castellarets y el Castillo de Petrer y que se encuentran depositados en los almacenes del museo.

En esta intervención, junto al equipo directivo, participarán una decena de voluntarios, en su mayoría graduados y estudiantes de Historia.

Fernando E. Tendero ha precisado que la intervención cuenta con la autorización de la Dirección General de Cultura y Patrimonio y la de las propietarias de la parcela donde se realiza, “a las que desde el Museo y la Concejalía de Cultura y Patrimonio les agradecemos enormemente la predisposición y colaboración mostrada desde el primer momento”.

La importancia de la alquería de Puça

El territorio de Bitrir (siglos X al XV)” es una intervención que da continuidad a los hallazgos del Grupo Arqueológico Petrelense a finales de la década de los sesenta, y a las investigaciones realizadas en los años 90 del siglo pasado, bajo la dirección de la arqueóloga Concha Navarro, para poder localizar con precisión la importante alquería medieval que contendría una comunidad rural cerca del núcleo urbano de Bitrir, el Petrer musulmán.

Los hallazgos del Grupo Arqueológico en los años 1968-69 permitieron recuperar unas yeserías que son únicas en la provincia de Alicante y son unas de las piezas más importantes del Museo Dámaso Navarro de Petrer, y pueden visitarse en horario de martes a domingo de 11 a 14 horas.