IMG_20210326_123654

Els tallers didàctics del museu tornen a la normalitat en temps de la covid-19

Després del muntatge de l’exposició “Cuidar, guarir, morir. La malaltia llegida en els ossos”, l’equip del Museu Dámaso Navarro està centrat en la realització dels tallers didàctics amb l’alumnat dels centres educatius petrerins. En aquests dies estem tornant a poc a poc a reprendre la faceta didàctica que es va interrompre fa un any amb totes les mesures de seguretat higièniques vigents perquè els escolars d’infantil, primària, secundària i batxillerat coneguen la història i el patrimoni de Petrer ja siga amb les visites al museu, els recorreguts històrics pel centre històric i visitant els monuments, o els tallers que realitzem en els propis centres escolars.

El col·legi La Foia ha vingut al museu i els hem ensenyat la història de Petrer amb un discurs i uns recursos museogràfics adaptats a la seua edat.

L’institut Poeta Paco Mollà ha pogut enriquir els seus coneixements històrics des de la prehistòria al món clàssic amb la maleta funerària i amb el taller “Roma i les seues monedes”. Amb ells, han pogut reforçar els seus coneixements sobre els rituals funeraris de les cultures del passat i com era el sistema monetari romà, les seues monedes, què podien comprar-se amb elles i quant valien els productes en aquella època. A més, han pogut crear ells mateixos la seua moneda personalitzada a partir dels coneixements adquirits.

Finalment, hem inaugurat el recorregut de la Guerra Civil a Petrer adaptat a l’ESO amb l’IES Santo Domingo. Amb ells hem recorregut la nostra història més recent i descobrint edificis i llocs desconeguts per a ells. Començant en l’espai reservat en el museu per a aquest període, s’ha recorregut el centre històric indicant edificis i llocs
representatius d’aquells tràgics moments en la plaça de Baix, la de Dalt, el lloc antiaeri de El Altico i, finalment, les fàbriques d’armes de la Ciutat Sense Llei.

Aquestes activitats continuaran realitzant-se durant els pròxims mesos amb altres centres
educatius de la nostra localitat dins del programa Tallers Municipals que coordina la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Petrer.

Carolina Santos Navarro_01

Carolina Santos, turismòloga, comença les seues pràctiques del màster en el Museu Dámaso Navarro

Aquesta setmana s’ha incorporat al Museu Dámaso Navarro la petrerina Carolina Santos Navarro, per a realitzar les seues pràctiques acadèmiques. Carolina es va graduar en Turisme per la Universitat d’Alacant l’any passat i actualment està cursant el Màster de Turisme Cultural en la mateixa universitat. El seu objectiu és posar en pràctica tots els coneixements adquirits tant en el grau com en el màster aplicant-los als continguts del museu, així com aprendre noves habilitats que complementen la seua formació i li siguen útils per a la seua futura vida professional.

La seua relació amb Petrer i amb el patrimoni del municipi són els principals factors que l’han motivada a realitzar les pràctiques curriculars en el Museu Dámaso Navarro. Carolina estarà amb nosaltres fins a mitjan maig i col·laborarà posant en pràctica els seus coneixements sobre el patrimoni cultural i la interpretació d’aquest, des d’un enfocament dirigit a l’atenció del visitant i a la posada en valor dels monuments de la ciutat. També participarà en l’activitats relacionades amb el turisme cultural i amb els tallers didàctics que oferim anualment als centres educatius locals.

Bienvenida Carolina i esperem que aquesta experiència siga enriquidora tant per a tu com per al museu.

Expo_curar_03

El Museu Dámaso Navarro estrena la seua sala d’exposicions amb “Cuidar, guarir, morir”

Ens fa especialment feliços l’equip del museu dir que ahir vam presentar en la nova sala d’exposicions temporals la primera mostra titulada Cuidar, guarir, morir. La malaltia llegida en els ossos, organitzada per l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) i el propi Museu Dámaso Navarro de Petrer.
En l’acte de presentació i obertura, a més de la primera autoritat local, Irene Navarro, el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando D. Portillo, el director del museu, Fernando E. Tendero i representants de tots els partits polítics locals, han estat Maribel Beltrán, directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació del Vicerectorat d’Investigació de la Universitat d’Alacant, Francisco Javier Jover, director de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) i comissari de l’exposició, i Mari Paz de Miguel, col·laboradora honorífica de l’àrea de Prehistòria i comissària de l’exposició.
L’exposició està formada per una selecció de restes òssies procedents de les excavacions arqueològiques dutes a terme en les dècades passades en els cementeris medievals de Petrer. A través d’aquestes restes, de diversos panells informatius i d’un audiovisual, el visitant pot observar i conéixer les diferents patologies que van tindre els habitants de la vila a causa de les seues activitats diàries i a les malalties que van patir.
La comissària de l’exposició, Mari Paz de Miguel, ha subratllat que “ací el que presentem és la vida, realment no és una exposició sobre morts, i com les petjades de la vida ens queden plasmades sobre l’esquelet”. També ha afegit que aquesta exposició “representa la història de les persones que han construït Petrer”.
Francisco Javier Jover, en qualitat de comissari i investigador, ha destacat que l’exposició té un “missatge molt poderós, i és que les persones vivim al llarg de la nostra vida amb la malaltia, una cosa intrínseca al nostre desenvolupament vital i en ell són fonamentals les cures que rebem d’altres persones”.
Maribel Beltrán, en representació de la Universitat d’Alacant, ha destacat que “l’arqueologia ens ajuda a entendre millor com van ser els nostres avantpassats, les circumstàncies en les quals vivien i en aquest cas, a més, les circumstàncies que envoltaven a la seua mort”.
Per a tancar la presentació l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha recordat el “orgull” que suposa per a les veïnes i veïns de Petrer el nou Museu, posant en valor la “col·laboració entre administracions per a donar vida a aquesta exposició”. També ha afegit que “aprendre del nostre passat és el que ens fa ser conscients del nostre present i agafar impuls per a caminar amb pas ferm cap al futur”.
L’exposició es podrà visitar fins a finals del mes d’agost de 2021, en horari de dimarts a diumenge d’11 a 14 h. Al costat de la mostra, també es realitzaran diverses activitats didàctiques i divulgatives al llarg d’aquests mesos.

Día Mujer - siglo XX

8 de març. Dia Internacional de la Dona… amb molta història

La història comença a entendre que les societats del passat no podrien haver crescut a nivell social, tecnològic ni cultural si realment les dones quedaven excloses de les activitats socials, econòmiques o comercials. Una reinterpretació del passat ens fa entendre el present, ja que ara les dones ocupen no sols en els llibres, sinó també en la societat treballadora, el lloc que li correspon des d’abans i des de sempre en la història.
Les evidències arqueològiques confirmen que ja, des d’època prehistòrica, les dones al costat dels homes compartien les mateixes activitats en el dia a dia dels seus grups: des de la caça i recol·lecció a les labors d’agricultura i ramaderia. També tota classe de funcions especialitzades en el tractament i la fabricació de tèxtils i eines. A tot això se suma la maternitat i l’educació dels més xicotets.
En època medieval, a més de la criança i la creació d’espais de vida i de relacions, les dones s’ocupaven de cuidar als malalts i de procurar l’aliment a tots els individus de la comunitat. Sense aquestes pràctiques, les comunitats no podrien haver-se mantingut. Un nombre reduït de dones privilegiades també es dedicaran a treballs intel·lectuals dins de l’àmbit de la medicina, la farmàcia, la política o la literatura, creant tradició, art i cultura. En la seua majoria de casos des de l’anonimat i l’ús de pseudònims masculins.
Però no seria fins a finals del segle XIX i començaments del segle XX quan els moviments sufragistes i feministes reclamen des de la política i el social el reconeixement de la igualtat. Usant com a armes l’intel·lecte, l’art i la cultura. Gràcies al seu esforç i dedicació s’ha anat obrint el camí per a ocupar càrrecs representatius en tots els àmbits polítics, socials, científics i culturals, si bé encara queda bastant per a tancar la bretxa de gènere en àmbits quotidians com la diferència salarial o la conciliació familiar, entre altres.
Des d’una perspectiva històrica som conscients que la presència de les dones en les fonts documentals ha sigut durament maltractada, ja anara pels seus escassos esments amb caràcter pejoratiu o al mer fet de la seua absència. La dona seria un ens invisible que no interessa mostrar a aquells que ens van llegar els lligalls.
És el moment de canviar el discurs històric i deixar de narrar la nostra història “a mig fer”. De la mateixa manera que “un poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la”, sabem que si obviem la meitat de la història, ens privem de conéixer tota la veritat.

Dibuixos d’Irene Cano per a l’exposició “Petrer. Arqueologia i Museu” del MARQ i per a l’exposició permanent del Museu Dámaso Navarro de Petrer.