Equipo museo

2020 s’ha fet més suportable gràcies a l’equip del Museu Dámaso Navarro

Com tots els anys, l’última entrada de l’any correspon a recordar a les persones que han estat en el museu en aquest any tan difícil i als quals volem agrair el seu excel·lent treball i dedicació perquè les activitats del Dámaso Navarro continuaren adaptades a la pandèmia, amb l’objectiu de recuperar, investigar, conservar i divulgar el nostre patrimoni i història, aconseguint així aconseguir la marca Q de Qualitat i Safe Tourism de l’Institut de Qualitat Turística Espanyola (ICTE) i entrar en el Club de qualitat Qualitur. Així, cal destacar que s’ha completat la fase III del museu que correspon, entre altres espais, a la sala d’exposicions temporals, la sala multifuncional i els despatxos. També vam tindre la trobada de focs festius relacionats amb les falles i les V jornades de museus i col·leccions museogràfiques de la Comunitat Valenciana. Hem iniciat el pla general d’investigació “El territori de Bitrir/Petrer (segles X-XV)” que oferirà novetats entorn de la important alqueria de Puça. I també hem iniciat una programació didàctica en el museu DIDARQ que, encara que interrompuda, volem que seguisca l’any que ve adaptada a les circumstàncies sanitàries.

Tornant a l’equip, des d’octubre de l’any 2019 comptem amb Ismael Carratalá amb un contracte d’historiador-arqueòleg gràcies al pla d’ocupació EMCUJU. I des de gener amb José Daniel Busquier, qui es va incorporar en obtindre la beca de formació museogràfica i museològica que anualment convoca l’Ajuntament de Petrer. També continuem acollint a estudiants universitaris que van triar al Dámaso Navarro per a realitzar les seues pràctiques curriculars, com ha sigut el cas de Mari Carmen Martínez, estudiant del màster de Guia Turístic i Intèrpret del Patrimoni de la Universitat d’Alacant. Finalment, no podem oblidar-nos de Proce Martínez, Raquel Sáez i Mari Ángeles García, els qui tots els caps de setmana, tant en el museu com el castell i cases-cova, reben i guien als visitants per a transmetre’ls la interessant història del nostre passat i les característiques dels monuments.

Adéu 2020 i benvingut 2021.

P_20201229_120030-min

La innocent columna trobada a l’alqueria de Puça

Com cada 28 de desembre, des del Museu Dámaso Navarro fem l’ullet al nostre patrimoni creant una innocentada amb una base molt creïble. En aquesta ocasió ha sigut la prospecció arqueològica que s’està duent a terme en la partida de Puça dins de la fase I del pla general d’investigació “El territori de Bitrir/Petrer (segles X-XV)”.

Durant els treballs que s’estan duent a terme, s’estan recuperant peces molt interessants que en les pròximes setmanes donarem a conéixer. De moment, no hem localitzat una columna com la de la fotografia, que correspon a la troballa casual en el jaciment arqueològic de la Peñuela, en la localitat sevillana de Mairena del Alcor en 2017. Però, Qui sap el que ens oferiran les investigacions que s’estan realitzant i que continuaran en 2021?

columna copia

Els treballs de prospecció en Puça localitzen una columna de l’alqueria

Després d’unes setmanes de prospecció arqueològica dins del pla general d’investigació “El territori de Bitrir/Petrer (segles X-XV)”, els resultats que s’estan obtenint comencen a delimitar la importància i les dimensions que en el seu moment va tindre l’alqueria de Puça. A més, un de les troballes ha sorprés el propi equip tècnic, ja que en un dels bancals que s’estan estudiant s’ha localitzat semisoterrato un fust de columna de marbre de quasi dos metres d’altura en molt bon estat de conservació, la qual cosa unit a les singulars algepseries exposades en el Museu Dámaso Navarro, fan que confirmem que ens trobem amb una finca andalusina propietat d’un personatge d’elevada posició social del període almohade (segles XII-XIII).

De moment, a causa del seu pes i grandària, la columna s’ha deixat en el bancal on s’ha trobat a l’espera d’obtindre l’autorització de la Direcció General de Cultura i Patrimoni per a realitzar el trasllat de la peça a les instal·lacions municipals.

HORARIO NAVIDADES 2020

Horari especial per a aquestes festes i visites guiades al museu els caps de setmana

Durant els pròxims dies festius, el Museu Dámaso Navarro, el castell i les cases-cova de la muralla tindran l’horari especial que s’inclou en la il·lustració de baix.

A més, els caps de setmana del 26 i 27 de desembre i del 2 i 3 de gener, en el museu es realitzaran visites guiades a l’exposició permanent i també a les noves instal·lacions que es van presentar al començament de la setmana i que serviran per a donar un millor servei als visitants en disposar d’una sala per a les exposicions temporals i una sala multifuncional per a realitzar nombroses activitats supeditats a les indicacions de les autoritats sanitàries.

L’equip del Museu Dámaso Navarro us desitja unes bones festes.

mq2 (1)

Bitrir protagonitza un nou videoclip promocional del Museu Dámaso Navarro

El videoclip promocional d’aquesta setmana se centra en el període andalusí documentat en el nostre terme municipal (s. VIII – s. XIII), i al castell i en la tenalla profusament decorada recuperada de les excavacions dirigides per Concha Navarro a la fi de la dècada dels huitanta del segle passat a l’esplanada de la fortalesa.

Com en la resta dels videoclip promocionals, els autors són Ángel Amat i Proce Martínez, als quals novament agraïm la seua deferència en obsequiar-nos amb aquests excel·lents mitjans de promoció de la nostra història i el nostre Museu Dámaso Navarro.

Esperem que us agrade.

Botón beca arqueología 2021

L’Ajuntament de Petrer convoca una beca d’arqueologia per al Museu Dámaso Navarro

Per a l’any 2021, a més de la beca de formació museogràfica habitual, tindrem una altra beca d’arqueologia, ja que hui s’ha publicat en el tauler d’anuncis i en la web de l’Ajuntament de Petrer l’edicte de l’alcaldessa en el qual s’aproven les bases d’una beca d’arqueologia per al Museu Dámaso Navarro. El termini per a la presentació de sol·licituds, ateses aquestes bases, serà de 15 dies naturals, des del dia 19 de desembre al 2 de gener, inclusivament.

Les persones aspirants hauran de complir necessàriament els següents requisits:

a) Residir a la Comunitat Valenciana.

b) Haver finalitzat el grau d’Història en les quatre últimes promocions (2017, 2018, 2019 i 2020).

c) Haver cursat el màster en Arqueologia professional i gestió integral del patrimoni de la Universitat d’Alacant o similars d’altres universitats.

ENLLAÇ BASES BECA DE ARQUEOLOGIA 2021

https://bit.ly/38gZzdF

Visita UA Grado Historia Jesús Moratalla - 12-20

Estudiants del grau d’Història de la Universitat d’Alacant visitan Petrer

Divendres passat vam tindre el plaer de rebre la visita del professor Jesús Moratalla i d’un grup d’estudiants del grau d’Història de la Universitat d’Alacant per a conéixer el nostre museu i els monuments més emblemàtics de la nostra vila com són el castell i les cases-cova de la muralla, així com recórrer el centre històric fins a arribar al lloc antiaeri de El Altico.

Aquesta visita d’estudis es realitza tots els anys des del departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina de la Universitat d’Alacant perquè l’alumnat conega exemples del ric patrimoni local i museístic existent en diversos municipis de la província. La visita va complir amb el protocol anti-covid que ens ha fet mereixedors del segell “Safe Tourism” i de la marca “Q de Qualitat Turística”.

villa petraria videoclip

Un nou videoclip del museu: el taller terrissaire romà de Vil·la Petraria

En aquest nou lliurament presentem el videoclip promocional del període romà en el nostre territori (s. I – s. VI d. C), en aquest cas personalitzat en el taller de fabricació de material de construcció (teules i rajoles) localitzat en el centre històric de Petrer i del qual conservem in situ en el museu un dels forns que formava part de l’important assentament rural que coneixem com a Vil·la Petraria.

Com els anteriors, Ángel Amat i Proce Martínez, generosament ens van obsequiar amb la seua realització per a afavorir que el gran públic conega la nostra interessant història i els continguts del Museu Dámaso Navarro.

Esperem que us agrade.

2020_11_26RP_Q_Calidad_Turistica_Museo_1

El Museu Dámaso Navarro és un dels 10 museus d’Espanya que té la marca “Q” de Qualitat Turística

Fa uns dies el Museu Dámaso Navarro va rebre l’esperada notícia que havia superat amb èxit l’auditoria que valorava l’excel·lència del servei que se li ofereix al visitant que vol conéixer la història de Petrer, per la qual cosa l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) ha atorgat la certificació que reconeix al Museu de Petrer com una de  les 10 úniques institucions museístiques espanyoles que compten amb la marca “Q de Qualitat Turística”, entre les quals es troba el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid, el Museu Guggenheim Bilbao i el MARQ d’Alacant.

La resta de museus són el Museu de Nerja, Museu Visigot Pla de Nadal (Riba-roja de Túria), Museu Valencià del Paper de Banyeres de Mariola, Museu de Cantereria d’Agost, Museu Canari de Las Palmas de Gran Canaria i el Museu Internacional dels Titelles d’Albaida.

Tots ells estan aplicat el mateix protocol de qualitat UNE 302002:2018 “Museus. Requisits per a la prestació del servei de visites” que consisteix a planificar l’activitat del museu i la gestió de les instal·lacions i de l’equipament per a oferir uns serveis i activitats que garanteix, faciliten i enriqueixen l’experiència dels visitants.

Aquesta nova marca de qualitat s’afig al segell de garantia “Safe Tourism”, certificació creada enguany arran de la COVID-19, que li acredita com un lloc segur per als visitants en matèria sanitària que també va rebre el Museu Dámaso Navarro a la fi d’octubre. Aquest segell el tenen 27 institucions museístiques del país demostrant el compromís que té la Regidoria de Cultura i Patrimoni amb la cultura segura a Petrer.

Per a l’obtenció d’aquest reconeixement, Turisme Comunitat Valenciana va concedir a l’Ajuntament de Petrer una de les ajuda de la convocatòria a les entitats locals per a l’any 2020 dirigides a la millora i la competitivitat dels recursos i destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana, en concret en el cas de Petrer, dins de l’apartat certificació de sistemes en recursos i serveis turístics.

2020_11_26RP_Q_Calidad_Turistica_Museo_1
HORARIO OCTUBRE MUSEO Y CASTILLO

Horari especial del museu i castell per a les festes patronals i el pont festiu

Amb motiu de les pròximes festes patronals dedicades a la Verge del Remei, al Dia de la Comunitat Valenciana i a la Festa Nacional d’Espanya, el Museu Dámaso Navarro i els monuments municipals (castell i cases-cova de la muralla), s’ha establit el següent horari especial:

· Dimecres 7 i dijous 8 d’octubre: tancats

· Divendres 9, dissabte 10, diumenge 11 i dilluns 12 d’octubre: oberts en horari habitual: 11 a 14 h.

Us desitgem bones festes!

HORARIO OCTUBRE MUSEO Y CASTILLO