MariCarmenMartínez_prácticas2020

Mari Carmen Martínez s’incorpora al museu per a realitzar les seues pràctiques universitàries

Dilluns passat Mari Carmen Martínez Bonastre, veïna de Petrer i estudiant del Màster de Guia Turístic i Intèrpret del Patrimoni impartit per la Universitat d’Alacant es va incorporar a l’equip del Museu Dámaso Navarro. La finalitat és realitzar les pràctiques curriculars externes del mateix entre els mesos d’agost i octubre.

Mari Carmen es va graduar fa dos anys en Història de l’Art per la UNED, amb un projecte final de Grau centrat en un tema vinculat al patrimoni industrial en el seu àmbit ferroviari, proposant la rehabilitació i valorització de l’actual Via Verda del Serpis en l’antic traçat que, des d’Alcoi fins a Gandia, realitzada el conegut com a “Tren dels anglesos” entre finals del segle XIX fins a 1969, quan es va fer l’últim viatge.

Ha continuat formant-se amb el Màster de Guia Turístic i Intèrpret del Patrimoni, i el projecte fi de Màster s’ha basat en un àmbit patrimonial que ens toca més de prop. En concret és la creació d’un producte turístic en la rambla de Puça de Petrer, amb l’objectiu de donar a conéixer i valorar tant el singular paisatge natural de l’entorn rural, com les variades construccions hidràuliques, proposant una ruta eminentment didàctica destinada a un públic familiar.

En els dies que porta, ha conegut les instal·lacions del museu, a l’equip del museu i de la Tourist Info, ha assistit a les visites guiades als monuments i al Museu Dámaso Navarro i ha col·laborat en l’inventari d’objectes etnològics, tot amb molt d’interés i ganes d’aprendre el funcionament de l’àrea de patrimoni de l’Ajuntament de Petrer.

Benvinguda al museu Mari Carmen!

Fachada museo y director

Entrevista al director del Museu Dámaso Navarro en SER Elda sobre patrimoni petrerí

Ahir, en el programa Hora 14 de l’emissora SER Elda, la periodista Toñi Pérez va entrevistar el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando E. Tendero per a preguntar-li sobre el Museu Dámaso Navarro, el patrimoni petrerí i els projectes imminents que es tenen previstos realitzar en els pròxims mesos des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Petrer.

En els següents enllaços es pot accedir a la notícia i a l’entrevista.

AyudaTurismeValencia-QCalidad_1

El Museu rep una subvenció de Turisme Comunitat Valenciana per a la Q de Qualitat Turística

Divendres passat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publicava la resolució del president de Turisme Comunitat Valenciana, amb la concessió de les ajudes a les entitats locals dirigides a la millora i la competitivitat dels recursos i destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana, entre les quals es trobava Petrer.

Al costat de la important dotació rebuda per la Tourist Info de Petrer, el Museu Dámaso Navarro també va rebre una ajuda per a obtindre la certificació de qualitat turística, en concret la norma UNE 302002. Museus per a garantir l’excel·lència de la prestació dels serveis que s’ofereixen als visitants, tant en la pròpia visita al museu com en les activitats que oferim en el museu.

El cost d’adherir-se al programa de qualitat turística que atorga l’Institut de Qualitat Turística Espanyola (ICTE) i els honoraris de l’auditoria per una empresa homologada sumen 1.597,45 €, obtenint l’Ajuntament de Petrer el 50% d’aqueixa quantitat. A més, també s’ha sol·licitat la nova certificació creada pel ICTE denominada Safe Tourism, en la qual se certifica que les institucions que la tinguen compleixen amb les condicions de prevenció òptimes en aquesta situació d’emergència sanitària.

Actualment són molt pocs els museus a nivell estatal que compten amb aquesta marca de qualitat, i a la nostra província sol la tenen el MARQ, el Museu Valencià del Paper de Banyeres de Mariola, i el Museu de Cantereria d’Agost, encara que esperem que a final d’any, també el Museu Dámaso Navarro puga comptar amb ella.

Grafiti calabozo castillo Petrer

Els grafitis del castell de Petrer són esmentats en el diari El País

El periodista Vicente G. Olaya va escriure el passat 30 de juliol en El País l’article titulat “El cavaller que es va retratar en la seua masmorra” en el qual es fa ressò d’un estudi multidisciplinari dels grafitis que diferents presos van deixar en els calabossos de la província de Ciudad Real en època medieval i moderna (segles XIV – XVIII).

Dins de la notícia, Olaya parla dels treballs que algunes administracions fan per a “rehabilitar i fer visitables aquests espais patrimonials a Espanya. Esmenten a Aragó, Segòvia, Girona, Badajoz, Còrdova, Granada, Palma o la Comunitat Valenciana”. I afig que “s’han descobert i reinterpretat aljubs-calabós en diversos llocs d’Espanya, com el castell de Petrer (Alacant), el de Medellín (Badajoz) o l’esmentat de Calatrava la Vieja”. En el nostre cas han sigut les historiadores Concha Navarro Poveda i Laura Hernández Alcaraz, els qui han estudiat i divulgat en diverses publicacions els grafitis del calabós de la torre del castell i també els de l’església de Sant Bertomeu, apòstol. I ha sigut l’Ajuntament de Petrer, a través de subvencions de l’1% Cultural del Ministeri de Foment, de la Diputació d’Alacant, i dels seus propis pressupostos, la que es va encarregar de la seua consolidació, i el Museu Dámaso Navarro, de la seua difusió i visita només uns dies concrets de l’any per a afavorir la seua conservació.

Com indicàvem en l’anterior post en la web sobre el sarcòfag de Vila Petraria, tota la difusió que puguem donar a les nostres col·leccions és molt ben rebuda perquè es conega la riquesa arqueològica i patrimonial que tenim a Petrer.

L’estudi dels historiadors i investigadors titulat “Els grafiti carceraris de l’Edat mitjana i Moderna a la província de Ciudad Real” inclòs en la notícia d’El País es pot descarregar punxant ACÍ.