Piratas Elda Castillo y Museo

Un grup de Pirates d’Elda visita el castell, les cases-cova i el Museu Dámaso Navarro de Petrer

Diumenge passat 23 de febrer vam tindre el plaer de rebre una visita de components de la Comparsa Pirates d’Elda en el conjunt històric del castell i les cases-cova de Petrer que, posteriorment, va recórrer les sales del Museu Dámaso Navarro.

Un total de 59 persones entre adults i xiquets van poder descobrir tota la història que amaga la nostra fita cultural més important per la seua popularitat, el castell. A més de la fortalesa d’origen almohade, compta amb petjades en la seua estructura de pràcticament totes les èpoques que han succeït des de la seua construcció fins als nostres dies. Testimoni d’això són les cases-cova de la muralla, que des de principis del segle XX doten de singularitat a la muralla del segle XII creant estades en el seu interior i finestres i portes cap a l’exterior. Hui dia formen part de l’exposició etnològica del Museu Dámaso Navarro recreant els diferents ambients típics d’una casa de la primera meitat del segle passat.

Ja en el museu van poder acabar de conéixer el nostre patrimoni i l’evolució de la vila de Petrer i el seu entorn des de la Prehistòria fins als nostres dies. Sens dubte va ser un plaer poder acompanyar a aquest grup eldense en un matí cultural per la nostra localitat.

dig

Estudiants d’ESO de l’IES Poeta Paco Mollá realitzen un viatge sense retorn

El passat 5 de febrer cinc grups de 1r d’ESO de l’IES Poeta Paco Mollá van realitzar un viatge que els va fer canviar la manera de percebre a les societats de tres moments clau de la nostra història. Gràcies al taller didàctic titulat Un viatge sense retorn, grup rere grup van anar descobrint les claus del pensament i creences en la Prehistòria, cultura ibèrica i època romana en el nostre territori.

De la mà dels companys del museu, Daniel i Ismael, van fer una primera parada indispensable en el coneixement de l’arqueologia com a ciència que ens permet conéixer a les societats humanes del passat. A través d’exemples de la nostra localitat, van poder comprendre el procés de formació d’un jaciment arqueològic i com actuar quan es produeix una troballa. Després d’això, vam veure la Cueva del Hacha com a referència d’enterrament prehistòric en el terme municipal de Petrer i, a través d’aquesta fita, van poder conéixer com els éssers humans van anar acompanyant d’objectes les tombes a manera d’aixovar per a ser utilitzats en la vida després de la mort. Per part seua, la cultura ibèrica va ajudar a aquestes alumnes i alumnes posar un punt d’origen de les primeres necròpolis i la senyalització dels enterraments amb el bou del Chorrillo com a exemple, a més de les cremacions com a tractament de les restes de la persona morta. Ja en època romana, la cremació va ser gradualment substituïda per la inhumació en gran manera per la irrupció de la religió catòlica dins de l’Imperi Romà i, en conseqüència, a Hispània. A més, si alguna cosa caracteritza a aquesta cultura és la senyalització de les seues tombes amb làpides en les quals podíem trobar el nom i els mèrits de la persona a la qual pertanyia, entre altres dades. Per a il·lustrar aquesta part, vam fer referència a les restes del sarcòfag de marbre associats a Vil·la Petrària.

Molts dels alumnes ja coneixien el Museu Dámaso Navarro però gràcies a aquest taller didàctic no sols van descobrir l’evolució dels rituals d’enterrament en l’antiguitat sinó que, a més, se’ls va animar a visitar les instal·lacions del nou museu i trobar-se cara a cara amb les peces arqueològiques de les quals se’ls havia parlat per a, així, ampliar els seus coneixements i despertar la seua curiositat per un patrimoni que entre tots preservem per a les generacions futures.

IMG-20200216-WA0107

Estrenem DIDARQ amb el taller de Prehistoria

Diumenge passat 16 de febrer van donar principi els tallers de DIDARQ amb el taller dedicat a la prehistòria. Els més xicotets acompanyats dels seus familiars van poder gaudir de com vivien les societats del passat en els temps més remots.

Els joves aventurers van viatjar en el temps amb l’ajuda de Juan Carlos Valero García. Reconeixent les petjades dels primers caçadors recol·lectors i la seua evolució a agricultors i ramaders. Els visitants van gaudir d’un ampli arsenal de material didàctic, l’objectiu del qual és millorar la comprensió de les explicacions, i al cap i a l’últim realitzar una immersió el més completa possible.

Els més xicotets no sols van aprendre els estils de vida dels prehistòrics, sinó que fins i tot van realitzar els seus propis gots d’argila com a vertaders neolítics.

Us recordem que el pròxim 15 de març serà el pròxim taller, aquesta vegada centrat en la cultura ibèrica. Les deesses i déus ibers estan esperant les seues ofrenes… Teniu preparades la vostres?

sdr

Així va celebrar el Museu Dámaso Navarro el primer aniversari de les noves instal·lacions

El domingo 9 de febrero celebramos el primer cumpleaños de las nuevas instalaciones del museo Dámaso Navarro. Desde la Tourist Info se realizó un taller de elaboración de sombreros para los más pequeños, con el lema “ante el museo nos quitamos el sombrero”.

Una vez llegaban las familias al museo las niñas y niños pudieron disfrutar de un entretenido juego didáctico en el que ponían a prueba sus conocimientos sobre Petrer. Pudieron contar tanto con la ayuda de sus familiares como con la de dos alegres personajillos del museo, Daniel de Loaysa e Ismaïl ibn Luïs de Bitrir. Una vez completadas las pruebas toda la familia pudo inmortalizar el momento en nuestro Photocall, ataviándose tanto del pasado como de un futuro muy muy lejano. Los más pequeños pudieron hacerse con la victoria y recibir el ansiado premio. Un yoyo personalizado del museo. A las 12:00h Fernando Portillo (Concejal de Cultura), Irene Navarro (Alcaldesa) y Fernando E. Tendero (Director del Museo) dedicaron unas amables palabras por el pasado, presente y futuro de este nuestro museo. Tras ello todos los asistentes cantaron el cumpleaños feliz y comieron tarta.

Muchas gracias a todos aquellos que celebraron con nosotros el primer cumpleaños del nuevo museo y a todas aquellas y aquello que, seguro, también hubieran querido haber estado.

Per molts anys!

El Patrimonio Encendido_Ismael027

El patrimoni encès. Focs festius en les celebracions del Nadal i Reis Mags

El dissabte 8 de febrer l’ajuntament de Petrer i el Museu Dámaso Navarro van organitzar una trobada de poblacions veïnes amb l’objectiu de conéixer les festivitats locals relacionades amb el foc en dates tan assenyalades com la nit de Nadal i la de Reis Mags. Des de les 10h fins a les 15h es van realitzar ponències on representants de Beniarrés, Benimassot, Elda, Elx, Gaianes, La Torre de les Maçanes, Onil, Relleu, Tibi, Xixona i Petrer van explicar l’origen de les seues festivitats i la tècnica i materials propis per a la realització de les seues falles, fatxos, aixames i atxes.

Vam tindre la sort de poder comptar amb la presència de Marc Ballesté Escorihuela, investigador de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida. La seua ponència va tindre un valor afegit en explicar com a poblacions que compartien un mateix espai cultural i festiu als Pirineus (Andorra, Espanya i França) van poder mobilitzar-se i organitzar-se amb l’objectiu de protegir el seu patrimoni. En el seu afany no volien conformar-se amb una protecció de caràcter local, sinó que van anar més enllà fins a poder incorporar-se en la llista de patrimoni de la UNESCO. Tot un exemple a seguir per a nosaltres.

El col·loqui no va quedar ací, vam poder continuar germanant les nostres arrels culturals al llarg del dia visitant el Museu Dámaso Navarro acompanyats pel seu director, Fernando E. Botiguer. Finalitzant la visita, celebrem amb un fabulós pastís el primer aniversari de les noves instal·lacions que alberguen actualment al museu. Després d’això, van comançar els tallers de falles, fatxos, aixames i atxes en la Plaça de Baix i a poc a poc la població va anar prenent la plaça amb la il·lusió de rodar els falles.

La trobada va finalitzar no sols amb anells de foc i somriures, sinó amb la flama presa en el nostre interior de gestar i mantindre el patrimoni que ens uneix. Gràcies a totes i tots aquells que van participar en un dia tan especial.

sdr

Creu Roja de Petrer acompanya a un col·lectiu africà a visitar el museu

El passat 30 de gener un col·lectiu africà va vindre acompanyat de la Creu Roja de Petrer i l’arqueòloga Concha Navarro a visitar el Museu Dámaso Navarro. Una vegada allí, van ser rebuts per Ismael, arqueòleg del museu, qui els va realitzar un recorregut cronològic per les restes de totes les èpoques que han sigut recuperats en el terme municipal de Petrer.

Gràcies a l’amabilitat de les companyes de Creu Roja vam poder salvar l’obstacle de la diferència d’idioma, doncs alhora que se’ls anava donant l’explicació del que estaven veient, se’ls traduïa simultàniament al francés. El grup va poder, així, gaudir de la història de Petrer en tots els seus períodes, quedant molt contents amb el tracte rebut i en comprovar la quantitat de vincles culturals que ens uneixen, sobretot des del període andalusí d’ara en avant. La part d’etnografia els va cridar l’atenció especialment en adonar-se que gran part dels entorns recreats com la ferreria, el calçat o la terrisseria continuaven practicant-se en els seus llocs d’origen amb les mateixes eines que observaven.

Sens dubte va ser una experiència molt enriquidora tant per a ells com per a nosaltres, perquè vam viure una grata i integradora visita en la qual descobrírem la quantitat de similituds que guardem les diferents societats independentment del nostre origen geogràfic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dissabte 8 de febrer es celebrarà a Petrer la trobada “El patrimoni encés”

Ja s’ha presentat formalment la trobada “El patrimoni encés” en el qual onze poblacions alacantines ens reunirem a Petrer per a participar dels focs festius de les celebracions de Nadal i Reis dissabte que ve 8 de febrer, sense inscripció i per a tots els públics.

Al matí podrem descobrir les tradicions de focs festius en celebracions nadalenques de les poblacions alacantines que assistiran a l’esdeveniment com són Beniarrés, Benimassot, Elda, Elx, Gaianes, la Torre de les Maçanes, Onil, Petrer, Relleu, Tibi i Xixona. Aquesta presentació de l’ús de falles, fatxos, aixames, atxes i xameles tindrà lloc en el Centre Cultural de Petrer des de les 10.00 fins a les 15.00. Ja a la vesprada, a les 16.30 es realitzarà una visita al Museu Dámaso Navarro amb les persones assistents de les poblacions veïnes i de la nostra localitat i finalment, a les 17.30 es realitzarà en la plaça de Baix un taller de falles per a prendre-les i fer una rodà general a les 18.30 hores en la mateixa plaça.

Us esperem en aquesta magnífica oportunitat de conéixer el nostre patrimoni immaterial i descobrir les tradicions que compartim amb les nostres poblacions veïnes i que dibuixen la nostra identitat cultural.