dav

El CEIP Poeta Miguel Hernández visita el castell i les cases-cova de la muralla

Els alumnes de primària del CEIP Poeta Miguel Hernández, acompanyats per les seues professores, van gaudir dimarts passat 28 de febrer, d’un viatge en el temps al castell de Petrer i a les cases-cova de la muralla.
Durant pràcticament tot el matí, els xiquets i xiquetes van anar eludint les defenses de Bitrir. Podent gaudir d’una entretinguda visita per a conéixer part de la seua història, centrada en uns dels monuments petrerenses més emblemàtics. Així, dividits en dos grups, es van alternar per a assetjar el castell i les cases-cova i conéixer per què van triar els musulmans aquest lloc per a construir la fortalesa, així com els qui van viure al castell i a les cases-cova. També van descobrir les parts del castell, etc. Finalment tots ells van poder hissar la seua bandera i dominar la vall d’Elda des de la torre de més alta.
Xics i xiques, gràcies per la visita!

IMG_20200124_124439

Concha Navarro visita el museu amb amics de la seua joventut

El dia 24 de gener l’arqueòloga Concha Navarro va guiar a un grup d’amics de la seua joventut pel nou museu. Els visitants van poder gaudir de la història de Petrer ja no sols des del punt de vista material, sinó amb el valor afegit de les explicacions d’una de les arqueòlogues que més dedicació i obstinació han dedicat al coneixement històric i a l’enriquiment cultural del nostre municipi.

Els visitants van seguir el recorregut habitual del museu, des de la Prehistòria fins a les nostres festivitats més representatives. Tot això a partir d’un discurs molt amé en el qual l’arqueòloga va poder enllaçar els principals jaciments arqueològics amb àrees que el grup visitava en la seua joventut sense adonar-se de la rellevància històrica que pogueren tindre aquests paratges.

La visita finalitze amb el panell del Grup Arqueològic del qual Concha Navarro forme part molt activa en la seua joventut i que va ser germen del museu que gaudeix Petrer hui dia.

dav

El museu incorpora noves reproducccions per a millorar el recursos didàctics

La didàctica és una de les funcions més importants que es realitzen des del museu, ja que gràcies a ella som capaços de fer arribar la història i coneixement que generem a tots els públics.

El Museu Dámaso Navarro ofereix anualment una sèrie d’activitats, maletes i tallers didàctics als centres educatius de la localitat amb l’objectiu de complementar i reforçar els coneixements que adquireixen a l’aula, així com visibilitzar entre els més joves el patrimoni arqueològic i etnològic de Petrer. Per això, amb l’afany d’oferir un servei de qualitat que ens caracteritza, hem millorat els recursos d’algunes de les nostres maletes i tallers incorporant noves reproduccions de peces arqueològiques. Es tracta d’un bol de Terra Sigillata hispànica (ceràmica de luxe d’època romana), un ungüentario romà i un ganivet de sílex i mànec d’asta de cérvol d’època prehistòrica.

Gràcies a aquestes noves incorporacions, les alumnes i alumnes als quals any rere any realitzem aquest tipus d’activitats podran fer-se una idea més completa de la manera de vida en època clàssica i en la Prehistòria, així com conéixer en profunditat els rituals funeraris típics en cadascuna de les èpoques gràcies, per exemple, a les maletes de la mort a Roma i Un viatge sense retorn, el món funerari en l’antiguitat.

dav

Daniel Busquier s’incorpora al Museu Dámaso Navarro com a nou becari

El dilluns s’incorporava a la beca del Museu Dámaso Navarro de Petrer el nostre veí José Daniel Busquier López. Es va graduar en Història en 2017 per la Universitat d’Alacant on, posteriorment, va realitzar el Màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni, concloent en 2018. Actualment cursa una especialitat en il·lustració històric-arqueològica i el doctorat en Història Medieval, especialitzant-se en formació de ciutats medievals.

Després de la realització dels estudis de postgrau ha participat activament en tallers didàctics sobre osteoarqueologia i paleopatologia en els municipis d’Alcoi i Crevillent, prenent diferents rols en l’execució dels projectes. Des de la planificació dels tallers a la realització d’il·lustracions, muntatge de quadernets didàctics i classes explicatives per a diferents públics.

Ha participat com a voluntari en diverses campanyes d’excavacions arqueològiques en jaciments com La Rana (Gata de Gorgos), Les termes orientals de l’Alcúdia (Elx), El Cabecico Pequeño del Estaño (Guardamar del Segura), La Picola (Santa Pola), El Tolmo de Minateda (Hellín) i La Silla del Papa (Tarifa).

Daniel ja coneix l’àmbit dels museus perquè durant la carrera va realitzar les seues pràctiques curriculars en el Museu Dámaso Navarro i en el Museu Camil Visedo Moltó d’Alcoi, i en 2019 va obtindre la beca del MARQ en els últims mesos de l’any.

Benvingut Daniel!

dav

El Museu Dámaso Navarro s’ompli d’artistes rupestres amb el taller “Pintant Coves Prehistòriques”

Diumenge passat, desenes de xiquetes i xiquets en companyia dels seus familiars i amics es van convertir en autèntics artistes de la Prehistòria amb la realització del taller denominat “Pintant Coves Prehistòriques”.

L’activitat didàctica va reunir unes huitanta persones que es van acostar per a conéixer els diferents tipus d’art rupestre que podem trobar en la Península Ibèrica i, sobretot, en la Comunitat Valenciana. Des del Paleolític fins a la Prehistòria recent, vam anar realitzant un recorregut pels diferents estils, els instruments emprats per a la realització de les pintures, els llocs on se situaven o la seua vinculació amb el cicle agrícola per al cas de l’art rupestre del Neolític.

Una vegada conegudes aquestes fascinants i ancestrals manifestacions artístiques, el públic assistent va realitzar les seues pròpies pintures basant-se en exemples del nostre entorn i de les diferents èpoques. No van faltar escenes de caça de cérvols, dones dansant, bisons o empremtes de mans entre altres.

Des del Museu Dámaso Navarro us volem expressar el nostre agraïment per la vostra assistència i ganes d’aprendre i us convidem a continuar assistint a totes les activitats previstes per a aquest 2020.

aBRIC2

Taller didàctic: Pintant coves prehistòriques

Diumenge que ve 19 de gener d’11 a 14 h us convidem a participar en el taller didàctic que hem titulat Pintant coves prehistòriques, que es realitzarà en el Museu Dámaso Navarro.

L’activitat consistirà en l’elaboració de la teua pròpia pintura rupestre en companyia dels nostres tècnics, els qui et descobriran tot el que sabem sobre l’art de la prehistòria tant en el paleolític com en el neolític. Hi haurà una recreació d’una paret de cova on les vostres pintures quedaran exposades i podeu sentir-vos com a vertaders artistes del passat.

T’esperem!