personal2019 copia

Gràcies a les persones que han format l’equip del Museu Dámaso Navarro en aquest històric 2019

Sens dubte el 2019 que estem deixant serà recordat per ser l’any de la renovació del Museu Dámaso Navarro en les noves instal·lacions del carrer La Font, gràcies a la iniciativa de l’equip de govern de l’Ajuntament i a la col·laboració imprescindible de la Diputació d’Alacant a través de la Fundació CV MARQ.

I no podem deixar de recordar a les 7.581 persones que han visitat el museu en aquests mesos, i aquelles que han treballat en el mateix i sense les quals no haguera sigut possible desenvolupar aquest nou i sorprenent espai museístic i les variades funcions que fan del Dámaso Navarro una institució reconeguda en el nostre àmbit professional.

La seua incorporació s’ha produït per diferents vies i la seua duració també ha sigut variada. Així, Iván Hernández es va incorporar al museu al gener gràcies a ser el beneficiat de la beca de formació anual. Una altra estudiant de la Universitat d’Alacant que va triar al Dámaso Navarro per a realitzar les seues pràctiques curriculars del grau d’Humanitats va ser Lola Vidal, a durant una mica més d’un mes a mitjan any. Des de finals de l’any 2018 i durant sis mesos, gràcies al programa EMCORP al qual es va acollir l’Ajuntament de Petrer, vam poder comptar amb l’arqueòloga Ruth Falcó. I des d’octubre d’enguany, gràcies al programa EMCUJU, comptem amb el també arqueòleg Ismael Carratalá que estarà vinculat al museu fins a octubre de l’any 2020.

Raquel Sáez i Eva María Navarro van formar part del museu per a realitzar les pràctiques formatives del curs del *LABORA (antic SERVEF) “Promoció turística local i informació al visitant”.

Finalment, no podem oblidar-nos de *Proce Martínez, Mari Ángeles García, i de nou amb Raquel Sáez, els qui tots els caps de setmana, tant en el museu com el castell i cases-cova de la muralla, reben i guien als visitants per a transmetre’ls la interessant història del nostre passat i les característiques dels monuments.

En el transcurs de la seua estada han demostrat la seua professionalitat i bon fer en totes les labors encomanades, bé en investigació, conservació i divulgació del nostre patrimoni.

Xian_guerreros_terracota_detalle

Una innocentada… no tan impossible

Com és habitual en els últims anys, des del Museu Dámaso Navarro participem en la tradició dels Sants Innocents, incloent en la nostra web alguna notícia o algun fet que té a veure amb la nostra història i patrimoni i amb l’actualitat que ens envolta.

En aquest cas ens hem fet eco de l’excel·lent notícia publicada el passat 20 de desembre sobre la futura exposició dels guerrers de Xian en el MARQ; un projecte que porta gestant-se des de fa uns anys i que per diverses circumstàncies no s’ha pogut materialitzar fins hui com recull la notícia de la periodista Cristina Martínez en el diari Informació.

I ateses les bones relacions existents entre la Fundació CV MARQ i l’Ajuntament de Petrer, per què no podria plantejar-se aquesta “innocentada” com una activitat a tindre en compte… temps al temps.

Noticia publicada al diari Información el 20 de desembre de 2019
Xian_guerreros_terracota_detalle

Els Guerrers de Xian vindran a Petrer en 2020 gràcies a l’acord entre la Xina i la Fundació CV MARQ

Fa una setmana va saltar als mitjans de comunicació l’excel·lent notícia del beneplàcit del govern xinés per a realitzar en el MARQ d’Alacant l’exposició dels famosos guerrers de Xian en 2020, que inclou també l’exhibició de dues d’aquestes extraordinàries terracotes en les instal·lacions del nou Museu Dámaso Navarro quan finalitze la mostra a Alacant, com a continuació de l’acord de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Petrer i la Fundació CV MARQ que es va materialitzar en l’exposició “Petrer. Arqueologia i museu” de 2018 en el MARQ i en el muntatge expositiu del Museu Dámaso Navarro en 2019.

Segons paraules del regidor de Cultura i Patrimoni, D. Fernando Portillo, “des de l’Ajuntament es va proposar a la Fundació CV MARQ que a la finalització de la III Fase del nou museu petrerense que contempla la creació de la sala d’exposicions temporals, aquesta s’inaugurarà amb una selecció de les peces que vindran de la Xina, en finalitzar l’exposició en el MARQ, comptant amb el vistiplau de la Fundació i el Ministeri de Cultura xinés, amb l’únic requisit de reforçar la seguretat en les instal·lacions davant el valor de les peces que s’exposaran”. S’espera que entre gener i febrer es desplace una delegació de Pequín a Alacant i a Petrer per a comprovar la marxa de les obres d’adequació de la sala, amb la possibilitat que s’allotgen durant el temps que siguen a l’hotel Sant Bonifaci. Portillo també va confirmar que “com a part de l’acord de cessió dels guerrers de terracota, el MARQ i el Museu Dámaso Navarro s’han compromés a cedir temporalment part dels seus fons per a una exposició itinerant per les principals ciutats de la Xina, destacant l’escultura de bronze de mà de l’emperador Augusto de Lucentum, la dama ibèrica de Guardamar i el mosaic romà de Vila Petraria”.

Les dates per a exhibir als guerrers de Xian encara no estan tancades, però podrien coincidir amb les fogueres d’Alacant, quan més afluència de turistes té la ciutat, reservant per a Petrer el mes de juliol, la qual cosa suposaria per a la nostra localitat una important injecció econòmica.

Guerrers de Xian en la seua localització original
Fotografía-de-página-completa-1200x480

El Museu Dámaso Navarro participa en les VIII Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana

El passat cap de setmana, el Museu Dámaso Navarro de Petrer va participar en les Jornades d’Arqueologia que, anualment, organitzen els Col·legis Oficials de Llicenciats i Doctors en Filosofia i Lletres de València, Castelló i Alacant. Enguany es va celebrar en el Museu de Història de València del divendres 13 al diumenge 15 de desembre.

En aquesta ocasió, el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando E. Botiguer, va parlar en la ponència “El renovat Museu Dámaso Navarro de Petrer” del passat i present del nostre museu, immers en un procés de renovació que va acabar el febrer passat amb l’obertura de les noves instal·lacions al carrer la Font, i continuarà durant l’any que ve amb el desenvolupament de la 3a fase. D’altra banda, Fernando Tendero va exposar les perspectives de futur i els reptes a superar que es plantegen en el nou museu, una institució adaptada a les noves tecnologies, oberta a tots els tipus de públic i que constitueix un dinamitzador de la cultura i el patrimoni petrerense.

El director del Museu Fernando E. Botiguer (a l'esquerra) exposant el present i el futur del Museu Dámaso Navarro en les VIII Jornades de Arqueologia de la Comunitat Valenciana 2019
dav

Marató d’activitats del museu en l’IES Paco Mollá: un viatge al passat romà de Petrer

Des del passat 29 de novembre fins hui 13 de desembre, el Museu Dámaso Navarro ha realitzat variades activitats entre els cursos de 3r i 4t de l’ESO, així com 1r Batxillerat de l’IES Paco Mollá de Petrer. Com a part del seu catàleg d’activitats i tallers per als centres escolars, el nostre museu ofereix una sèrie temàtica de tallers i maletes didàctiques centrades en diferents apartats de la vida quotidiana i l’arqueologia del període romà, que va tindre un desenvolupament molt destacat a la nostra comarca i en la nostra vila, especialment pels jaciments romans de Vil·la Petraria, Caprala i els Castellarets.

Juntament amb 4t i 1r de Batxillerat vam recórrer junts les tradicions funeràries de Roma: com van anar canviant amb el pas dels segles per influències d’altres civilitzacions i l’evolució de la pròpia societat romana amb el pas de monarquia a república i posteriorment a imperi. A més, els estudiants han vist com, ha pesar d’haver passat desenes de segles, la influència del món romà es pot observar en les nostres societats contemporànies en molts aspectes de la vida quotidiana, com els ritus funeraris.

Amb 3r ESO vam poder recórrer l’economia de Roma a través de les seues monedes, amb un taller en el qual van poder analitzar, com a autèntics arqueòlegs, una sèrie de reproduccions de monedes romanes, per a acabar realitzant les seues pròpies, imitant els tipus i decoracions habituals de denaris, asos o aureos.

Esperem que totes aquestes activitats hagen servit per a enriquir l’activitat docent a les aules, i confiem a haver despertat algunes curiositats entre els alumnes i alumnes que podran ser resoltes amb una visita al nostre Museu.

Maleta didáctica Museo Petrer 2019

Continuem amb les Maletes Didàctiques: viatgem a la Prehistòria amb el CEIP Virrei Poveda

Dilluns passat el nostre company del Museu Dámaso Navarro, Ismael Carratalá, va partir rumb al CEIP Virrei Poveda de Petrer per a realitzar un viatge en el temps mil·lenari de la mà de la classe de les lleones i els lleons de quatre anys del centre. El punt d’arribada va ser la Prehistòria, i junts van poder conéixer els aspectes essencials de la vida dels nostres avantpassats durant el Paleolític i el Neolític mitjançant la nostra Maleta Didàctica.

En primer lloc, en obrir la maleta de la Prehistòria van descobrir qui som els arqueòlegs i com és el nostre treball per a, tot seguit, enrolar-se en una emocionant aventura cap als nostres
orígens. Van veure com eren les coves on es vivia, les espècies d’animals que ja han desaparegut en les nostres terres com el mamut o el bisó, i van aprendre que dels animals que caçaven s’utilitzava tot, des de la pell fins als ossos. La següent parada va ser el Neolític, on van poder fer la seua pròpia farina molent les llavors de blat amb un molí de mà.

Per a finalitzar l’activitat, les xicotetes lleones i lleons van realitzar al costat d’Ismael la seua pròpia pintura rupestre. L’animal triat va ser un cérvol al qual van nomenar  “Cocoestai”, i van decidir adoptar-lo
com a mascota de la classe. Segur que es van quedar amb ganes de continuar aprenent sobre el nostre passat i molt prompte els veurem visitant el museu.

Maleta didáctica Museo Petrer 2019

Un nou viatge a la Prehistòria amb les classes d’Infantil del CEIP 9 d’Octubre

Dimecres passat 20 de novembre vam assistir a les classes d’Infantil del CEIP 9 d’Octubre carregats amb la Maleta Didàctica de la Prehistòria, una activitat amb gran acceptació entre els col·legis de la nostra localitat. Durant una hora lectiva, els xiquets i xiquetes de les classes de 4 anys del cicle d’Infantil van gaudir d’un trepidant viatge al passat més remot de Petrer: la Prehistòria.

De la mà dels nostres arqueòlegs Iván Hernández i Ismael Carratalá, totes dues classes van realitzar diversos jocs i activitats perquè aprengueren els conceptes bàsics de la vida dels primers humans, l’evolució històrica, l’aparició de l’agricultura i la ramaderia i el pas cap al Neolític. Finalment, totes dues classes van realitzar sengles animals prehistòrics que van acabar per adoptar com a mascota de la classe: el cérvol “Bambi” i el mamut “Carabassa”.

No tenim dubte que els xiquets i xiquetes van aprendre com era la vida dels primers humans en les nostres terres, i segur que voldran ampliar més l’experiència visitant el museu amb els seus pares i mares.

Visitantes firmando su visita al Castillo

Gran participació en les activitats del dia de Santa Bàrbara a Petrer

Com cada any, el Museu Dámaso Navarro en col·laboració amb la Tourist Info de Petrer i la Concejalia de Patrimoni i Cultura de l’Ajuntament de Petrer han organitzat diverses activitats per a commemorar el dia de Santa Bàrbara, 1 de desembre. Durant la jornada, era habitual que els veïns i veïnes de Petrer pujaren al Castell per a deixar escrit missatges i signatures entre els seus murs. Per a recuperar aquesta tradició, es van disposar diferents activitats didàctiques i lúdiques per a tots el públics, que utilitzaven el Castell i els diferents espais patrimonials de la vila.

Des de la Tourist Info de Petrer es dissenye una gimcana amb activitats per als més xicotets. Amb el títol “Bucaner aventurer d’advent” es convidava als xiquets i xiquetes que ens visitaven a buscar les diferents estreles repartides pel centre històric, realitzant jocs i activitats pels diferents espais de la vila on s’havien repartit. D’aquesta forma, en la mateixa oficina de Turisme es va disposar un taller de manualitats i maquillatges amb motius nadalencs; en el Museu Dámaso Navarro una sèrie de passatemps lligats a la història local; i un contacontes en el mateix castell de Petrer. A més, la fortalesa petrerense va estar oberta a tots els públics de manera lliure, així com un panell on recollir les signatures i missatges de tots els visitants: una manera de recuperar una tradició centenària de la nostra localitat que no es pot realitzar per motius de conservació del patrimoni.

En total, unes 230 persones van visitar el Castell i/o el Museu Dámaso Navarro en la jornada d’ahir. Unes xifres que demostren la gran participació que van tindre aquestes activitats entre els habitants de Petrer i visitants d’altres localitats, especialment de la veïna Elda però també d’altres punts de la província com Elx, Villena, Alacant o Castalla, així com de Toledo, Albacete, Barcelona, Múrcia i València.